Πώς το ελαιόλαδο της Κεφαλονιάς διαφοροποιείται από τα άλλα ελαιόλαδα της Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 11:05

Πώς το ελαιόλαδο της Κεφαλονιάς διαφοροποιείται από τα άλλα ελαιόλαδα της Ελλάδος

Το ελαιόλαδο  ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι ένα εμπορικό σήμα καθαρά ευρωπαϊκό με στόχο την διαφοροποίηση του προϊόντος.

Τα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν σημαντικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Γεωργίας με σκοπό τη νομική προστασία γεωργικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να σταδιοδρομήσουν εμπορικά αποφέροντας προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς.

Η Ε/Ε καθιέρωσε τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ στοχεύοντας να προστατεύσει και σύγχρονος να αναδείξει προϊόντα Ευρωπαϊκής γεωργίας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά συνδεόμενα με τον τόπο προέλευσης τους ώστε αυτά να συνεχίσουν να παράγονται εξασφαλίζοντας στους παραγωγούς τους ικανοποιητικό εισόδημα με δίκαιη ανταμοιβή για τους κόπους τους, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό τόσο των υπόλοιπων «κοινών» προϊόντων όσο και των τρίτων χωρών, ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές.

Το ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι ένα εμπορικό σήμα καθαρά ευρωπαϊκό με στόχο την διαφοροποίηση του προϊόντος.

Ας δούμε όμως πως το ελαιόλαδο Κεφαλονιάς διαφοροποιείται από τα άλλα ελαιόλαδα της Ελλάδος.

Ένα σημαντικό εργαλείο ποιοτικού ελέγχου ενός ελαιόλαδου είναι ο γευσιγνωστικός έλεγχος από ομάδα εμπειρογνωμόνων ή panel test.

Η γευσιγνωστική ανάλυση έχει στόχο να βρει το ποσοστό του 1) Φρουτώδους που ανιχνεύεται οσφρητικά 2) πικρού που ανιχνεύεται στη γλώσσα και στον ουρανίσκο και 3) πικάντικου που ανιχνεύεται με την κατάποση του ελαιόλαδου αφήνοντας ένα μικρό κάψιμο στον ουρανίσκο.

Αυτές οι ιδιότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα θετικά για την υγεία οφέλη του ελαιόλαδου. Οι πικρές ουσίες οφείλονται στα αντιοξειδωτικά στοιχεία του ελαιολάδου δηλαδή πολυφαινόλες. Το φρουτώδες από υγιή ελαιόκαρπο και το πικάντικο από σωστές διαδικασίες στο ελαιοτριβείο.

Εκτός όμως από αυτά τα 3 στοιχεία η διεθνής τάση είναι ο συνδυασμός των φαγητών με το ελαιόλαδο ώστε το ένα να αναδεικνύει το άλλο. (food pairing)

30726236 2070450983171500 5453008697976422400 n

Σε αυτό το τομέα έχουν διαπρέψει οι Ιταλοί έχοντας στην ουσία οικειοποιηθεί την μεσογειακή διατροφή και ανάδειξη του ελαιολάδου μέσω της Ιταλικής κουζίνας.

Σε ειδικό γευσιγνωστικό έλεγχο που πραγματοποιείτε από ειδικούς γευσιγνώστες το ελαιόλαδο αναλύεται ώστε να βρεθούν θετικές γεύσεις όπως αγκινάρα, αμύγδαλο, μήλο, τομάτα κλπ.

Αυτές οι έννοιες δεν είναι άγνωστες για τους Κεφαλονίτες που ασχολούνται με το κρασί. Η παλέτα των αρωμάτων το βάθος και η επίγευση είναι χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού κρασιού. Έτσι
γίνεται και με το ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κεφαλονιά σε ειδικά γευσιγνωστικά πάνελ έβγαλε ιδιαίτερες νότες φύλλων πράσινης τομάτας και αυτό το γευσιγνωστικό χαρακτηριστικό
αναζητά ο αγοραστής του ελαιολάδου αυτού. Για αυτό και ταιριάζει ιδιαίτερα σε ελληνικές σαλάτες , αναδεικνύοντας το άρωμα της.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να το τυποποιήσουμε σε ατομική συσκευασία και να το διαθέσουμε στα εστιατόρια που θέλουν να αναδείξουν τα μεσογειακά πιάτα τους.

Αυτό το γευσιγνωστικό χαρακτηριστικό είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με το άγριο τοπίο του νησιού, οι ντόπιες ποικιλίες με την ελάχιστη περιποίηση και βιολογική παραγωγή, και η σωστή επεξεργασία στο ελαιοτριβείο είναι κάποιοι από αυτούς.

30714455 2070449533171645 5297144781481181184 n 1

30729373 2070441303172468 4686288110005256192 n

Η πιστοποίηση έρχεται να επισφραγίσει την παραγωγική διαδικασία μη αφήνοντας χώρο σε ελαιόλαδα προερχόμενα από Πελοπόννησο και Ζάκυνθο να νοθεύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτά.

Οι αριθμημένες φιάλες, ο αριθμός παρτίδας και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σκοπό έχουν την σύνδεση της φιάλης με το χωράφι και τον παραγωγό.