Κινητοποίηση στην Περιφέρεια για τα σχολεία - Δρακουλόγκωνας: «Μαζί σας, αλλά πιέστε εκεί που πρέπει…»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 18:38

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια για τα σχολεία - Δρακουλόγκωνας: «Μαζί σας, αλλά πιέστε εκεί που πρέπει…»

 

Η κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σήμερα το μεσημέρι από γονείς, καθηγητές, δάσκαλους και μαθητές, ήταν μεγάλη σε διάρκεια και με πολλά ζητήματα που αφορούσαν τα σχολεία του νησιού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Ήταν εκεί η ΕΛΜΕΚΙ με τον πρόεδρό της Δημήτρη Μαντζουράτο, ήταν το Εργατικό Κέντρο με τον πρόεδρό του Γιώργο Γαβρίλη, ήταν σύλλογοι γονέων με τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου να ζητάει την βοήθεια της Περιφέρειας ώστε οι μαθητές να μην επιστρέψουν στο πεπαλαιωμένο κτήριο και να βρουν αλλού μία σύγχρονη στέγη , μαθητικά συμβούλια και σύλλογοι δασκάλων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, τους άκουσε όλους και απάντησε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Δημήτρης Μαντζουράτος, αναφερόμενος στα προβλήματα τόνισε πως: «Επ’ ουδενί δεν συμφωνούμε στην επιστροφή μαθητών της Κεφαλονιάς σε παρωχημένα και ακατάλληλα κτήρια, όπως στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Λύκειο Ληξουρίου. Εχουμε σοβαρότατες ενστάσεις ακόμη και αν επισκευαστούν, να μπουν ξανά μέσα μαθητές και καθηγητές. Είναι κτήρια που πλέον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Υπάρχει ανάγκη για τρία νέα σχολεία, με προτεραιότητα το Λύκειο Ληξουρίου» ήταν τα λόγια του και ακολούθως έθεσε και άλλα ζητήματα, όπως ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων,να προχωρήσει η κατασκευή του Μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, ο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει από την σκάλα διαφυγής της στις Κεραμειές, το ατύχημα που μπορεί να συμβεί στο σχολικό συγκρότητα του Φαραώ αν δεν γίνει συγκοινωνιακή μελέτη. Επίσης τέθηκε το θέμα της επισκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και το θέμα των προβλημάτων στέγασης των αναπληρωτών καθηγητών.

Δρακουλόγκωνας: «Πιέστε εκεί που πρέπει…»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, όταν πήρε τον λόγο τόνισε πως : «Σε πολλά από τα ζητήματα τα οποία θέσατε δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ως Περιφέρεια. Μην μας βλέπετε ως κάτι ενιαίο Δήμος και Περιφέρεια. Άλλες οι αρμοδιότητες του κάθε ενός. Δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη στην Περιφέρεια και να μην την έχουμε χρηματοδοτήσει…όμως δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να φτιάχνουμε σχολεία , ούτε να φτιάχνουμε μουσεία.  Για τα σχολεία είναι υπεύθυνες οι «Κτηριακές Υποδομές». 

Ο Περιφερειακός δρόμος του Αργοστολίου που βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα του Φαραώ, είναι Δημοτικό Οδικό Δίκτυο. Εμείς ως περιφέρεια δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, αν μας ζητηθεί όμως είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουμε.

12 μήνες περιμένουμε το διάγραμμα κάλυψης από τις «Κτηριακές Υποδομές» για το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι. Εμείς στηρίζουμε την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην Κεφαλονιά. Αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση με μελέτη εμείς θα βρούμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε . Πιέστε ;όμως εκεί που πρέπει…  Δεν πετάμε το μπαλάκι, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ευθύνες που δεν μας ανήκουν. 

Έχουμε καταγγείλει δημόσια την τακτική του ΥΠΟΜΕΔΙ, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων των σεισμών στην Κεφαλονιά. Διεκδικούμε να πάψει να έχει την αρμοδιότητα το ΥΠΟΜΕΔΙ και να δοθεί στην Περιφέρεια. Για τις Εργατικές Κατοικίες είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία του αρμόδιου Υπουργείου. Επίσης είμαστε η Περιφερειακή Αρχή που στηρίζει έμπρακτα το Μαντζαβινάτειο και όχι με λόγια… Οσον αφορά το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το κομμάτι της μελέτης για το τι πρέπει να φτιαχτεί θα το έχουμε έτοιμο σε 30 ημέρες. Όμως χρειάζονται και αδειοδοτήσεις από πολλούς και διάφορους και δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα βγουν έγκαιρα.

Για το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, είναι το 3ο έργο που το έχουν μπλοκάρει οι ¨Κτηριακές Υποδομές”. Ζητάμε επανειλημμένα να μας στείλουν τα τεύχη δημοπράτησης από τις Κτηριακές Υποδομές.

Οι “Κτηριακές Υποδομές” έχουν μπλοκάρει τρία έργα, το Λύκειο Ληξουρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης και την κατασκευή του γηπέδου στα Βλαχάτα».

Όσον αφορά το πρόβλημα στέγης των αναπληρωτών καθηγητών ο κ. Δρακουλόγκωνας τόνισε πως «πρέπει να δουμε τον χώρο και να δούμε πόσοι μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί».

Τελευταίο το λόγο πήραν οι Γονείς από το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, ο κ. Δανελάτος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και ο κ. Γιαννάτος.

Αμφότεροι τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μπουν ξανά εκεί τα παιδιά τους, έστω και αν χρειαστεί να καταφύγουν σε μεθόδους τους παρελθόντος, «Μην μας αναγκάσετε να δούμε καταστάσεις Προκόπιου και πάλι στην Κεφαλονιά και να βρεθούμε να ... σταματάμε μπουλντόζες» .

Την επόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί και κινητοποίηση στο Δημαρχείο Κεφαλονιάς.

DSC 0049DSC 0051DSC 0053DSC 0056DSC 0057DSC 0059DSC 0062DSC 0064DSC 0065DSC 0069DSC 0070DSC 0072DSC 0074DSC 0078DSC 0079DSC 0080DSC 0081DSC 0083

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250