Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία του νησιού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 16:31

Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία του νησιού

Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Νοσοκομεία του νησιού

Για ακόμη μία φορά ο λαός της Κεφαλονιάς έρχεται αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της «δίκαιης ανάπτυξης» για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι πέτυχε στην τρίχρονη πορεία της ως τώρα: Η μεθοδευμένη υποστελέχωση του ΓΝΚ οδηγεί αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο των χειρουργικών τμημάτων που λειτουργούσαν ως τώρα, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσπωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων του τόπου μας.

Όλες οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος και η σκανδαλολογία γύρω από την υπόθεση Novartis, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η έξοδος από την κρίση και η όποια προσωρινή και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη, πραγματοποιείται πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων και της όποιας κοινωνικής πολιτικής υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι λοιπόν γεγονός, ότι για την αστική τάξη και το κράτος της καμία αξία δεν έχει η ανθρώπινη ζωή και κατ’ επέκταση η υγεία των εργαζομένων και των παιδιών τους, πράγμα που αντιλαμβανόμαστε με τον πιο σκληρό τρόπο και στο νησί μας.

Η κυβέρνηση το καλοκαίρι πανηγύριζε που το Νοσοκομείο ανέβασε τα έσοδά του κατά 100.000 ευρώ το χρόνο, για τις δεκάδες (!) προσλήψεις προσωπικού που έγιναν μέσα στη χρονιά, πραγματοποίησε αναπτυξιακά συνέδρια φιέστες και στο Νομό μας, αλλά το αποτέλεσμα για τον κεφαλονίτικο λαό είναι να χάνει κομμάτι κομμάτι ό,τι έχει απομείνει και από το ΓΝΚ και το Μαντζαβινάτειο. Η ανακοινωσεολογία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ το τελευταίο διάστημα, ήταν μια εκατέρωθεν προσπάθεια να κρύψει η κυβέρνηση της ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία, η δε ΝΔ να μας κάνει να ξεχάσουμε τη συμβολή που είχε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην αρχή του τέλους της Δημόσιας και Δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΝΕ!!!

Πρόκειται για πολιτική που προωθείται διαχρονικά και ενιαία, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά και από τη σημερινή. Παράλληλα ακολουθείται και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, και επιταχύνεται σήμερα παντού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη «μνημονίων» και το ύψος των δημόσιων ελλειμμάτων. Υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης με την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων και στην Υγεία που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, διότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, με όποια συνταγή διαχείρισης και αν εφαρμόζεται.

Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται:

  • Η υπονόμευση και πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων από την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και την ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιων υποδομών και μέτρων για τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη.
  • Η ραγδαία αύξηση των ανέργων και ανασφάλιστων που τους έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Η δραστική υποχρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Στο έδαφος αυτό ενοχοποιούνται από την κυβέρνηση και περικόπτονται οι δημόσιες παροχές Υγείας ως «σπατάλη» και «νοικοκύρεμα», καταργούνται κρατικές μονάδες στο όνομα της «ορθολογικής ανάπτυξης», εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Υγεία.

Η ζωή χιλιάδων Κεφαλονιτών εξαρτάται από την σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση των χειρουργείων.Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό της Κεφαλονιάς, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, στις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, στους ανέργους και στους ανασφάλιστους, στους εργαζόμενους υγειονομικούς. Τους καλούμε να παλέψουν στο πλευρό του ΚΚΕ για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία!

Καλούμε το λαό να συνδέει τον αγώνα με την προοπτική ανατροπής του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και όλης της κοινωνίας. Είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις οριστικής λύσης των προβλημάτων υπέρ του λαού. Βασίζεται στις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος, οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι να υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος.

Οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία:

  1. Με κρατικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας. Κέντρα Υγείας τα οποία μαζί με τα γενικά και ειδικά κρατικά νοσοκομεία και το κρατικό σύστημα της επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ) θα αποτελούν πραγματικά ενιαίο σύστημα.
  2. Με πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
  3. Με ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. ‘Ολοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι όλων των κλάδων να εργάζονται με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Συμμετέχουμε μαζικά και στηρίζουμε τις δραστηριότητες που θα αποφασίσει το κίνημα τις επόμενες μέρες και απαιτούμε:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Καμία σκέψη παύσης λειτουργίας των χειρουργείων λόγω ελλείψεων.
  • Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές.
  • Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
  • Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
  • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

11/3/2018




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250