Ανάβει το «πράσινο φως» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 07:09

Ανάβει το «πράσινο φως» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ

Ύστερα από πολύμηνες αναβολές προωθείται η ηλεκτρονική διασταύρωση πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου

Οι οδηγοί που εξακολουθούν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα, κινδυνεύουν να την πατήσουν όπως ο βοσκός με τον λύκο. Έχει πέσει τόσες φορές έξω στις «εξαγγελίες» του το υπουργείο Οικονομικών ότι θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ που πλέον κανείς δεν πιστεύει ότι το project θα προχωρήσει τελικώς. Κι όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το... δάχτυλο στο πληκτρολόγιο και περιμένουν να δοθεί η άνωθεν εντολή. Όταν θα συνταχθεί η λίστα με τα ανασφάλιστα, πλέον θα είναι αργά για τους οδηγούς καθώς μέσα σε μόλις 8 ημέρες, εκτός από το αντίτιμο του ασφαλίστρου, θα πρέπει να καταβάλλουν και το παράβολο που φτάνει έως και τα 250 ευρώ.

 

Με το που θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση και θα προκύψει η λίστα με τα ανασφάλιστα οχήματα –τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να είναι δίκυκλα- θα αποσταλούν ειδοποιητήρια προς τους οδηγούς προκειμένου να αρχίσει να μετράει η αντίστροφη μέτρηση των 8 ημερών. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρωθεί και το ασφάλιστρο και το παράβολο το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ως εξής:

Για δίκυκλα έως 250 κυβικά: 100 ευρώ
Για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών: 150 ευρώ
Για ΙΧ έως 1000 κυβικά: 200 ευρώ και
Για ΙΧ άνω των 1000 κυβικων: 250 ευρώ.

Δεν υπάρχει λόγος πληρωμής του παραβόλου μόνο αν ο οδηγός είναι σε θέση να αποδείξει ότι το όχημά του είχε ασφαλιστεί πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής διασταύρωσης ή αν μπορεί να αποδειχθεί ότι το ΙΧ είχε τεθεί σε ακινησία. Ένας τριτος λόγος για να μην καταβληθεί το παράβολο είναι να διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος στα στοιχεία της κυκλοφορίας του οχήματος.

Όσοι δεν ανταποκριθούν ενός του 8ημέρου, κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν το όχημα εντοπιστεί αφού εμπλακεί σε ατύχημα, η ποινή αφαίρεσης του διπλώματος επεκτείνεται στα δύο χρόνια.

fpress