«Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων από τα παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, απόλυτη προτεραιότητα για τα χωριά της Λειβαθούς»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 09:31

«Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων από τα παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, απόλυτη προτεραιότητα για τα χωριά της Λειβαθούς»

Γράφει ο Μικέλης Μαφρέδας, πρόεδρος Τ.Κ. Σπαρτιών

Πριν λίγες μέρες διάβασα σε τοπική εφημερίδα ότι ο συμπατριώτης μας Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος υπέγραψε μια  νέα πρόσκληση για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά Δήμους και ΔΕΥΑ των Ιονίων Νήσων. Η ενημέρωση που θα γίνει προβλέπει την υποβολή προτάσεων στον άξονα 2 «Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη». Μια από τις δράσεις του προγράμματος προβλέπει έργα αντικατάστασης παλαιωμένων δικτύων ύδρευσης με νέα ή και αναβαθμισμένα δίκτυα. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους ή από το Ευρωπαϊκά ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης. Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε στις 1/2/18  και λήγει στις 31/3/18 οπότε θα διενεργηθεί συγκριτική αξιολόγηση.

Στα χωριά της Δημοτικής ενότητας Λειβαθούς άλλο τίποτα από περιπτώσεις που αφορούν αυτό το αντικείμενο. Οι διοικήσεις του τέως Δήμου Λειβαθούς είχαν προχωρήσει στην σύνταξη των αναγκαίων μελετών, είχαν πραγματοποιήσει εργασίες σε κάποιες κοινότητες, ενώ δεν προχώρησαν στις υπόλοιπες λόγω της διακοπής του προγράμματος Θησέας. Η τοπική Κοινότητα Σπαρτιών κάθε χρόνο κατά την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος προτείνει στην ΔΕΥΑΚ το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Κοινότητας μας. Παρόμοιες προτάσεις κάνουν και οι υπόλοιπες κοινότητες που έχουν παρόμοια προβλήματα.

Θέλω να πιστεύω ότι η ΔΕΥΑΚ θα ανοίξει τα κιτάπια της και θα βρει τις μελέτες που παρέλαβε ο Δήμος Κεφαλονιάς από τον τέως Δήμο Λειβαθούς και θα εισηγηθεί να προγραμματισθούν εργασίες αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων από τα παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς

IMG 20180210 135820

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

IMG 20171009 103




00 inkefalonia general ad 300X250