Ποιοι και πως θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 09:23

 Ποιοι και πως θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης που ανέμεναν να λάβουν χαμηλόμισθοι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι μετονομάζεται σε μερική επιστροφή φόρου επί των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, καθώς αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Βάσει του νέου αυτού συστήματος οι πολίτες που θα αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση -είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα Ηφαιστος είτε μέσω των ΚΕΠ- στην οποία θα αναγράφουν ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά, αλλά και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου.

Από τα στοιχεία θα προκύπτει η επιβάρυνση φόρου σε σχέση με την περσινή χρονιά και θα τους επιστρέφεται είτε με απευθείας πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε με πίστωση στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών. Ωστόσο όλα αυτά θα συμβούν αφού πρώτα συνυπολογιστούν διάφορα κριτήρια τα οποία θα ψαλιδίζουν και το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου.

Κριτήρια επιστροφής φόρου για πετρέλαιο θέρμανσης

Βασικός παράγοντας για να λάβει κάποιος την επιστροφή του φόρου θα είναι και οι Ζώνες, στις οποοίες θα χωρίζεται η χώρα προκειμένου να προσδιορίζοται η μέση κατανάλωση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο σε ετήσια βάση.

Ζώνη Α': 2,5-3 τόνους

Ζώνη Β': 1,6 τόνους

Ζώνη Γ': 1 τόνος

Ζώνη Δ': 600 λίτρα πετρέλαιο

Εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν είναι 15.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια.

Το όριο αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προσδιορίζεται στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τ.μ. για τετραμελή οικογένεια. Ωστόσο από την επιστροφή φόρου εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Γεωγραφικές ζώνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ - ΕΠΙΔΟΜΑ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΕΤΟΣ

1η ΖΩΝΗ 400 800

2η ΖΩΝΗ 300 500

3η ΖΩΝΗ 235 330

4η ΖΩΝΗ 200 200

Ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως κανέναν νοικοκυριό δεν θα λάβει ενίσχυση στην περίπτωση που για τη θέρμανση του σπιτιού χρησιμοποιεί άλλα καύσιμα, όπως φυσικό αέριο ή ξύλα.

Πηγή: Ποιοι και πως θα πάρουν επίδομα θέρμανσης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/68237#ixzz26ne1Xpzt




00 inkefalonia general ad 300X250