Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις συντάξεις

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 13:18

Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις συντάξεις

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου έγινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Κεφαλονιάς στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην αίθουσα ''Γερ.Αρσενης''

Και συζητήθηκαν τα προβλήματα των συνταξιούχων, εξέδωσαν το συνημμένο ψήφισμα και έκοψαν την πίτα τους.

Έδωσαν ραντεβού για το Σάββατο 3 Φλεβάρη στου Κούτουπα στα Διλινάτα για τον αποκριάτικο χορό τους.

 

                                                        Για το Δ.Σ

 

     Ο Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας

Παν. Κοψαχείλης                                    Μαρ.Λυκούδη

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αργοστόλι 27 Ιανουαρίου 2018

         Είναι οκτώ χρόνια τώρα, που ο Σύλλογός μας αναγκάζεται να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες  περικοπές των αποδοχών των μισθωτών και των συνταξιούχων είτε με μείωση των συντάξεων, είτε με μείωση του αφορολογήτου.

          Φαίνεται ότι η πολιτική αυτή δεν έχει τέλος, αφού  εφαρμόζεται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, αριστερές, δεξιές και κεντρώες.

          Η παραπέρα μείωση των ήδη πετσοκομμένων κατά 40% συντάξεων, που φτάνει έως και 18%, δεν θα στερήσει μόνο από τους συνταξιούχους ένα πολύ μεγάλο ποσό, απαραίτητο πλέον για την επιβίωσή τους, αλλά θα στερήσει και από την αγορά τεράστια ποσά, με τα γνωστά αποτελέσματα, κλείσιμο επιχειρήσεων, απόλυση εργαζομένων  απώλεια  εσόδων για  το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου με επιδόματα ανεργίας.  Η χώρα δηλαδή ξαναμπαίνει στον ίδιο φαύλο κύκλο, στον οποίο περιδινίζεται σχεδόν εννέα χρόνια τώρα.

          Άραγε οι ερασιτέχνες οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέβαλαν τις τελευταίες μειώσεις, γνωρίζουν ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στηρίζουν την οικονομία ενός τόπου, αφού το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους το διαθέτουν για δαπάνες επιβίωσης, ενώ με το περίσσευμά τους στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες. Δεν διαθέτουν ούτε εξωχώριες εταιρείες, ούτε καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους. Τέλος δε πληρώνουν τους φόρους τους στο ακέραιο, αφού δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, όπως άλλες κοινωνικές τάξεις.

          Όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου, υποτίθεται ότι αυτή επιβλήθηκε για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, μετά τα διαπίστωση ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Όμως το μέτρο θα πλήξη πάλι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού, όσοι έχουν τη δυνατότητα, δηλώνουν εισόδημα, κάτω από το αφορολόγητο. Αν το αφορολόγητο είναι 12.000  ευρώ, δηλώνουν 11.000. Αν είναι 8.000, δηλώνουν 7.000. Αν είναι 6.000 δηλώνουν 5.000.  Έτσι, όχι μόνο δεν φορολογούνται, αλλά παίρνουν και κοινωνικό μέρισμα.

          Και ενώ τα μόνιμα θύματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο στα χρόνια της κρίσης οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ παράλληλα αύξησαν τα κέρδη τους κατά 56%. Το λαθρεμπόριο, η πάταξη του οποίου θα μπορούσε όχι μόνο να αποτρέψει  τη μείωση των συντάξεων, αλλά και να επιτρέψει την ενίσχυσή τους, καλά κρατεί, παρά τις υποσχέσεις ότι θα καταπολεμηθεί. Η φοροδιαφυγή οργιάζει, αφού κι αν ακόμα πιαστεί κάποιος φοροκλέφτης, αυτός τιμωρείται με τη γελοία ποινή του κλεισίματος της επιχείρησης για δύο ημέρες, ενώ αν κάποιος κλέψει ένα ψωμί, αυτός, ως άλλος Γιάννης Αγιάννης, θα τιμωρηθεί με δύο χρόνια φυλακή.

           Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης τα φτωχά λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τα βάρβαρα μέτρα, που επιβλήθηκαν. Όμως οι επιτήδειοι, όλοι αυτοί, που κατάκλεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού και εν πολλοίς μας οδήγησαν στην κρίση, όλοι αυτοί απολαμβάνουν άφοβα πλέον, ανενόχλητοι, τα κλεμμένα τους, αφού, με τη βοήθεια και του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαγορεύεται να ελεγχθούν οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχτεστάιν κλπ, μετά την εγκληματική καθυστέρηση τόσων ετών.

           Για τους λόγους που παραπάνω αναφέρθηκαν, ζητούμε να επανεξετασθεί ο νόμος, που προβλέπει τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1-1-2019 καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου. Ζητούμε την κατάργηση των νόμων, που προβλέπουν  περικοπές των συντάξεων  και έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από τα δικαστήρια, και την επιστροφή των  ποσών που κακώς παρακρατήθηκαν.

Ζητούμε τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα της φαρμακευτικής, ώστε να μην την πληρώνουμε διπλά, και με τις κρατήσεις στη σύνταξη, και με τη συμμετοχή μας στην αγορά των φαρμάκων.

         Τέλος απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει πίσω την αξιοπρέπεια, που τόσο βάρβαρα όλα αυτά τα χρόνια, αφαιρέθηκε από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, και την οποία υποσχεθήκατε να αποκαταστήσετε.