Γιατί δεν πρέπει να ξαναλειτουργήσει το παλιό κτίριο του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου ως σχολείο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 12:04

Γιατί δεν πρέπει να ξαναλειτουργήσει το παλιό κτίριο του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου ως σχολείο

Ψήφισμα ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου 

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 65/17 άδεια επισκευής - ενίσχυσης σεισμοπλήκτου κτίσματος από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Κεφαλληνίας, μετά την από 22-11-2017/37247 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς, εγκρίθηκε η επισκευή- ενίσχυση του παλιού κτιρίου του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου.

Είναι απορίας άξιο, ποιος ιθύνων νους προκρίνει τέτοιες λύσεις. Αναρωτιόμαστε πως μπορεί αυτό το κτίριο να επαναλειτουργήσει σαν σχολείο . Ένα κτίριο κυριολεκτικά του περασμένου αιώνα (σχέδια του 1957), το οποίο θυμίζει φυλακή παρά σχολείο και με αυτήν την έννοια είναι αντιπαιδαγωγικό.

Το εν λόγω κτίριο έχει υποστεί πολλές  ζημιές και επιβαρύνσεις από σεισμούς του παρελθόντος όπως και από τον πρόσφατο του 2014 καθώς και η επέκταση του, που παρ΄ ότι πιο καινούργια από το υπόλοιπο, έχει τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο κτίριο έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις  με σημαντικό κόστος, οι οποίες εκ του αποτελέσματος φάνηκαν ανεπαρκείς. Το ηλεκτρικό δίκτυο, το αποχετευτικό και το σύστημα θέρμανσης λόγω των πολλών παρεμβάσεων λειτουργούσε οριακά.

Σύμφωνα με τα σχέδια του 1957, στο χώρο του προσεισμικού Κοργιαλενείου Γυμνασίου Θηλέων, επρόκειτο να κτιστεί ένα σχολείο με ισόγειο και πρώτο όροφο αποτελούμενο από έξι αίθουσες διδασκαλίας , ένα αμφιθέατρο 80 θέσεων και γραφεία καθηγητών.  Αντί για αυτό,  συμπληρώθηκε περαιτέρω ο πρώτος όροφος και δημιουργήθηκε και δεύτερος με δωμάτια και βοηθητικούς χώρους για να στεγαστεί το οικοτροφείο Θηλέων.

Σε πρωινή βάρδια λειτουργούσαν το 2ο  και το 3ο  Γυμνάσιο στο ισόγειο, στον πρώτο όροφο στις υπάρχουσες αίθουσες και σε μετασκευασμένους χώρους του παλιού οικοτροφείου σε όλους τους ορόφους ακόμη και σε γειτονικό νοικιασμένο χώρο γραφείων. Στους ίδιους χώρους επίσης λειτουργούσε σε μεσημεριανή βάρδια το δημόσιο Ι.Ε.Κ. και σε βραδινή το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις.Μια ασφυκτική κατάσταση για όλους, τέτοια που να λέμε ότι το Γυμνάσιο μας βρήκε ρυθμούς σχολείου, τώρα που πήγε στα προκάτ. Πόσο οξύμωρο αλήθεια ακούγεται; 

Το προαύλιο, μόλις 600 τετραγωνικά μέτρα (30Χ20), δεν μπορεί να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες δύο σχολείων. Αυτό το ελάχιστο προαύλιο, στις τρεις πλευρές του είναι κλεισμένο με το κτίριο του «σχολείου» και με οικία, οι προβολές του ύψους των οποίων το υπερκαλύπτουν.  Άλλοι χώροι ελεύθεροι δεν υπάρχουν και σε περίπτωση κινδύνου, οι διέξοδοι είναι ….αδιέξοδοι. Τριγύρω στενά, άλλες οικίες και κτίρια, που δημιουργούν συνθήκες ασφαλείας απαράδεκτες και μια τελείως προβληματική κατάσταση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για να εκκενωθεί το κτίριο οι μαθητές θα έπρεπε να διασχίσουν δαιδαλώδεις εσωτερικές διαδρομές και μετά να καταφύγουν σε αυτό το προαύλιο.

Ευτυχώς που ο σεισμός του 2014 έγινε Κυριακή. Αν γινόταν σε εργάσιμη ώρα τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά από την πτώση μεγάλων τμημάτων σοβάδων του δευτέρου ορόφου στο προαύλιο και τους διαδρόμους. Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η πτώση μπάζων από παλαιές επισκευές που είχαν ριχτεί μέσα στους αρμούς διαστολής!!!

Το θέμα πρέπει να προβληματίσει όλους, τωρινούς γονείς αλλά και μελλοντικούς, όταν Δήμος Κεφαλονιάς και Κυβέρνηση, ελαφρά τη καρδία, αποφασίζουν να στεγάσουν παιδιά σε σχολείο, με τον κίνδυνο να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους σε κάθε σεισμικό γεγονός. Καταδεικνύει τις προτεραιότητές τους, που δεν είναι ίδιες όπως φαίνεται με αυτές των παιδιών, για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία.

Βέβαια και η τωρινή κατάσταση των σχολείων μας (η παραγκούπολη), δεν είναι λύση γιατί ούτε αυτά είναι σχολεία (άλλωστε προσωρινά είναι). Η λύση, σίγουρα δεν είναι και τα φτιασιδώματα σε ερείπια.

Εδώ να επισημάνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν λύσεις κατασκευής για σχολεία, φθηνές, γρήγορες στην περάτωσή τους  και κυρίως ασφαλείς (βλέπε κτίρια ΤΕΙ Αργοστολίου), αλλά δεν κατανοούμε τον λόγο που δεν προκρίνονται τέτοιες, στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι, με τον τελευταίο σεισμό του 2014, σε αυτά τα κτίρια του ΤΕΙ λειτουργούσε (με ασφάλεια) το συντονιστικό κέντρο.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, είναι αντίθετος σε όποια σκέψη επισκευής και επαναλειτουργίας του εν λόγω κτιρίου ως σχολείου και θα αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θέτει δε, προ των ευθυνών τους τόσο τον Δήμο Κεφαλονιάς όσο και το/τα αρμόδια Υπουργεία και ζητά το αυτονόητο.

Ομόφωνα αντίθετος είναι και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου.

Καλούμε δε και τους άλλους συλλόγους γονέων των σχολείων του Νομού που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συμπορευτούμε, ενάντια στην προοπτική να επανέλθουν τα σχολεία στην προ του σεισμού κατάσταση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Το 2017, αυτό που ζητάμε, είναι σχολεία που να καλύπτουν στο μέγιστο τις ανάγκες των παιδιών και όχι κρεματόρια.  Άρα θέτουμε το θέμα κατασκευής σχολείων, σύγχρονων και ασφαλών για το σύνολο των αναγκών της Κεφαλονιάς. Τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί για αυτές τις επισκευές, με όσα άλλα χρειασθούν, να διοχετευθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το παραπάνω κείμενο ψηφίστηκε ομόφωνα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου που συγκλήθηκε γι΄ αυτό το λόγο.

Αργοστόλι 13/12/2017 

Ακολουθούν οι υπογραφές