Η τοποθέτηση του ΤΕΕ στο Αναπτυξιακό Προσυνέδριο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 10:37

Η τοποθέτηση του ΤΕΕ στο Αναπτυξιακό Προσυνέδριο

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αλέξανδρος Παντελειός.


Επιγραμματικά, οι θέσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

Επιχειρηματικότητα & μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί το κύτταρο της ανάπτυξης. Για να μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ανάπτυξη, πρέπει να διασφαλίσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η φορολογία οφείλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, ώστε να επιστρέψουν και οι επιχειρήσεις από την γενικευμένη φοροδιαφυγή στην νομιμότητα.

Επέκταση του καθεστώτος απαλλαγής από ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000€

Οι καθυστερήσεις στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων (π.χ. άδειες δόμησης) αποτελούν βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει οι υπηρεσίες Δήμων και Περιφέρειας να αντιμετωπίσουν. Δεν δύναται να υπάρξει σοβαρή επένδυση χωρίς χρονοδιάγραμμα και δεν δύναται να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να λάβει υπ' όψιν τις καθυστερήσεις αυτές.

Μεταφορές, υποδομές

Συντήρηση του οδικού δικτύου των νησιών. Ολοκλήρωση και παραλαβή έργων (π.χ. ο δρόμος της Κρανιάς), και νέες μελέτες σε βασικούς οδικούς άξονες προς λιμάνια (Επαρχιακή οδός Αργοστολίου - Πόρου, Εθνική οδός Αργοστολίου - Σάμης))

Εκπόνηση μελετών προσβασιμότητας σε κάθε νησί του Ιονίου, ώστε να αξιολογηθεί η προσβασιμότητα ΑμεΑ σε πάσης φύσεως υποδομές και υπηρεσίες.

Υδρογονάνθρακες

Σύσταση της Αρμόδιας Αρχής του Ν.4409/16 για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και εγκατάσταση κλιμακίου στο χώρο εκμετάλλευσης με σκοπό τη συχνή διενέργεια επιθεωρήσεων κλπ.

Συνεχής κατάρτιση του προσωπικού των τμημάτων περιβάλλοντος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ώστε να συμβάλλουν στο έργο της Αρμόδιας Αρχής.

Πολιτική προστασία

Για την εξασφάλιση της άμεσης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση σεισμού, προτείνεται η διατήρηση επί μονίμου βάσεως του ΤΑΣ Ληξουρίου και στελέχωσή του με κατάλληλο προσωπικό (μηχανικούς).

Να συμπεριληφθούν περιοχές της Κεφαλονιάς στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, στις οποίες εσφαλμένα δεν έχουν ληφθεί υπ' όψιν. Διερεύνηση των φαινομένων των πλημμυρών στην Κεφαλονιά και μελέτη τεχνικών έργων για την διαχείριση των φαινομένων.

Ενίσχυση των μηχανισμών πυροπροστασίας και πυρόσβεσης κατά τη θερινή περίοδο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές.

Χωροταξία

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπόνηση των Τοπικών χωροταξικών Σχεδίων στα πλαίσια ενός Εθνικού χωροταξικού στρατηγικού σχεδίου. Να επανακαθοριστούν οι χρήσεις γης και να επιλυθούν τα προβλήματα με τα σχέδια των οικισμών.