Νίκος Ανδρουλάκης: «Να δώσουμε πολιτική έκφραση στους νέους»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 11:10

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να δώσουμε πολιτική έκφραση στους νέους»

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μίλησε στο Inkefalonia.gr

 Το Inkefalonia.gr μίλησε με τον Ευρωβουλευτή και υποψήφιο για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκο Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, διεκδικεί μαζί με άλλους οκτώ ανθυποψηφίους την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Θα υπάρχουν και άλλες συνεντεύξεις με υποψηφίους έως την 12η Νοεμβρίου ημέρα των εκλογών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

-Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Επιθυμώ να συνεισφέρω στη συγκρότηση ενός νέου, ανοιχτού κόμματος που θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό. Ένα κόμμα για εκείνους που θέλουν να κάνουν κι όχι για εκείνους που θέλουν να γίνουν. Να φτιάξουμε ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα προσφέρει στη χώρα μια προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, όχι ένα αρχηγικό κόμμα βολέματος των φίλων του εκάστοτε αρχηγού. Ένα κόμμα με ήθος και αρχές που θα θυμίσει στους πολίτες ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη.

-Αν κερδίσετε, ποια θα είναι η πολιτική σας; Την ανανέωση πως την εννοείται;

Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας του 2017. Να δώσουμε πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται για καλά, για να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην εθνική ανάταση.

-Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις του προέδρου που θα εκλεγεί;

Πρώτος σταθμός μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι η οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξής μας. Οι σύνεδροι θα πρέπει να εκπροσωπούν την κοινωνία. Δεν πρέπει να πάμε σε παλιές συνταγές διορισμένων συνέδρων και ποσοστώσεων ανά κόμμα. Θα πρέπει εκλεγούν από την κοινωνία, χωρίς ποσοστώσεις κομμάτων και μηχανισμών. Το Συνέδριο θα αποφασίσει τη δομή του νέου κόμματος καθώς και τις προγραμματικές του θέσεις. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματά του και εμείς πρέπει να τους τις προσφέρουμε.

ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; Θέλετε τον νέο φορέα του χώρου σας, απαλλαγμένο από συμμετοχή σε κυβερνητική πλειοψηφία ή εν δυνάμει σύμμαχο;

Αποτελεί ένδειξη ηττοπάθειας ο ετεροπροσδιορισμός. Ο νέος φορέας δεν πρέπει να είναι δεκανίκι κανενός. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο προτίμησης των πολιτών και όχι ως συμπλήρωμα κυβερνητικών σχημάτων. Κατά συνέπεια, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανασύνθεση του δικού μας χώρου με ανοικτές διαδικασίες, εσωκομματική δημοκρατία και παραγωγή πολιτικής. Ένα δημοκρατικό κόμμα δεν πρέπει να φοβάται την αλληλεπίδραση με τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις του συλλογικά και δημοκρατικά, πάντα με βάση αρχές και αξίες. Ως θέση αρχής αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η συμμέτοχη σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει ως αυστηρή προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας για να μην ευτελιστεί στο επίπεδο της απλής μοιρασιάς του κράτους. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό είναι πολύ προτιμότερο να περιοριστούμε στο ρολό της αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

- Η ημέρα του πρώτου γύρου πλησιάζει, ποιος είναι ο στόχος σας για τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου;

Είναι προσωπικός μου στόχος να μιλήσω και κυρίως να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ανά την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Παράλληλα οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Για να γίνει αυτό πρέπει να πολιτικοποιήσουμε την προεκλογική εκστρατεία, να καταθέσει ο κάθε υποψήφιος την πρότασή του και να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος. Άλλωστε η συμμετοχή του κόσμου είναι αυτή που θα διασφαλίσει την επιτυχία και την ενότητα του νέου φορέα.

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250