Σαν σήμερα: Tα νησιά του Ιονίου πέρασαν σε γαλλικά χέρια - Η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 12:50

Σαν σήμερα: Tα νησιά του Ιονίου πέρασαν σε γαλλικά χέρια - Η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο

Σαν σήμερα πριν από 220 χρόνια, το 1797, υπεγράφη η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, με την οποία τα Επτάνησα προσαρτήθηκαν στη Γαλλία.

Σε ένα χωριό της Βενετίας, το Κάμπο Φόρμιο, συνήφθη η συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, ύστερα από την ήττα της τελευταίας και τον τερματισμό της νικηφόρας εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ιταλία. 

Η Γαλλία πήρε το Βέλγιο, τα Ιόνια Νησιά, καθώς και τις ενετικές κτήσεις των ακτών της Ηπείρου. Καταλύθηκε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ιδρύθηκαν οι Δημοκρατίες των Ιταλικών Αλπεων και της Λιγουρίας. Η Γαλλοκρατία στα Επτάνησα θα κρατήσει μόλις 20 μήνες.

Γενικά με τον όρο Γαλλοκρατία των Επτανήσων χαρακτηρίζεται το χρονικό διάστημα 1797-1799, όπου τα Επτάνησα πέρασαν διά των όπλων υπό γαλλικό έλεγχο, αποτελώντας στη συνέχεια γαλλικούς νομούς συγκεντρωμένους υπό την ονομασία «Départements français de Grèce» («Γαλλικοί νομοί της Ελλάδας»).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για χρονικό διάστημα μόλις 20 μηνών, μετά το πέρας του οποίου οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό την πίεση πολιορκιών και επιθέσεων των συνασπισμένων Ρώσων και Οθωμανών που σχημάτισαν ακολούθως, το 1800, την Επτάνησο Πολιτεία.


Πηγή: iefimerida.gr

Ετικέτες: