Το Πηγάδι της Αγίας Παρασκευής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 10:03

Το  Πηγάδι της Αγίας Παρασκευής

Γράφει ο Γεώργιος Μεταξάς...


Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι άνοιγαν πηγάδια στις παρυφές του οικισμού, που το νερό  ήταν στην κοινή χρήση.

Τέτοια πηγάδια ήταν και το γνωστό ως Πηγάδι της Αγίας Παρασκευής , που κάλυπτε κυρίως τις ανάγκες του συνοικισμού Μαργεϊκα, υπήρχαν ακόμη αρκετά πηγάδια ιδιωτικής χρήσης για τις ανάγκες κυρίως των κατοίκων διάσπαρτα σε κάθε γειτονία στο χωριό Ασπρογέρακα .

Όμως εμείς γύρο από αυτό το πηγάδι έχουμε μεγαλώσει, με αυτό το νερό βαπτιστήκαμε, πίναμε, πλενόμαστε, καθώς και γενεές πριν από εμάς. Τα ίχνη από της αλυσίδες παραμένουν χαραγμένες και εμφανές μέχρι σήμερα στη  βέρα του πηγαδιού, στοιχεία ύπαρξης σε πηγή που χαρακτήριζε ευλογημένη. Εξάλλου η νήσος της Κεφαλληνίας έχει την εξαιρετικής ευλογία του Αγίου Γερασίμου καθώς και του Αγίου Κοσμά, το αγαθό ύπαρξη  του νερού το οποίου εξαρτάται η ίδια η ζωή.
Προς μνήμην λυπών των προγόνων μας  και τον σεβασμό εις την Αγία Παρασκευή, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε  φέρνοντας  στην επιφάνια μια ξεχασμένη πηγή,

Εγώ θέλω να συγχαρώ σ’ αυτούς που πήραν την  πρωτοβουλία  για την αναστύλωση  και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ελπίζοντας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο  και την αναστύλωση του ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής.

Γεώργιος Μεταξάς  

5555


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250