Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για το νέο σχολικό έτος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 09:23

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για το νέο σχολικό έτος

Αγαπητοί μου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς


Έχουμε τη χαρά να ξεκινάμε μια νέα σχολική χρονιά, με ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση για πρόοδο στη Δημόσια Παιδεία. Χωρίς να παραβλέπουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε ακόμα μπροστά μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η σταθερή και αδιάλειπτη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στον προγραμματισμό και προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, απέδωσε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε τη χρονιά αυτή με τα λιγότερα προβλήματα και ελλείψεις των τελευταίων χρόνων.

Τα βιβλία είναι στα σχολεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε πριν το πρώτο κουδούνι, στη γενική παιδεία και την ειδική αγωγή, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το μεγαλύτερο μέρος της Δευτεροβάθμιας. Για πρώτη φορά ξεκινάμε και με διορισμούς σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής.

 Παράλληλα υλοποιούνται οι θεσμικές αλλαγές με σημαντικό νομοθετικό έργο, στην κατεύθυνση της στήριξης και αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου και με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Στη διετή προσχολική αγωγή με τον Ενιαίο τύπο ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ανεξαρτήτως αριθμού νηπίων στις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές μας.

Με επέκταση του Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου με λειτουργία Ειδικοτήτων, σε όλα τα ολιγοθέσια Δημοτικά σχολεία.

Με αναβάθμιση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, με περισσότερες ειδικότητες, πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και θεσμοθέτηση του τέταρτου έτους Μαθητείας στα ΕΠΑΛ.

Με αναμορφωμένα προγράμματα, εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, λιγότερες εξετάσεις, περισσότερο διδακτικό χρόνο και ουσιαστικότερο εκπαιδευτικό έργο.

Σημαντικές αλλαγές έχουμε και στη λειτουργία του σχολείου, δίνοντας έμφαση στον παιδαγωγικό του ρόλο, στην ενίσχυση των συλλογικών οργάνων, στον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του και την εμπλοκή όλης της σχολική κοινότητας στη σχολική ζωή και την κοινωνική διάσταση του σχολείου.

Είναι αναμφισβήτητο ότι πολλά πράγματα έχουν μείνει πίσω, και είναι κυρίως αυτά που αφορούν στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη δύσκολη οικονομική θέση όπου έχει περιέλθει η χώρα μας. Οι μόνιμοι διορισμοί, οι ελλιπείς υποδομές σχολικής στέγης και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, αποτελούν πλέον πολύ μεγάλες ανάγκες, ιδιαίτερα για τη δική μας περιφέρεια, για τις οποίες όμως αισιοδοξούμε να αρχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε σύντομα.

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, έχετε κάθε δικαίωμα να ζητάτε και να απαιτείτε ένα καλύτερο Δημόσιο σχολείο, το οφείλουμε να σας το παρέχουμε γιατί θα το επιστρέψετε ως μέλλον και ελπίδα αυτής της χώρας. Για τη φετινή χρονιά καλούμαστε να αξιοποιήσουμε όλα όσα μας παρέχονται με τόλμη, εργασία και δημιουργικότητα.

Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες του χώρου εργασίας σας, την επιβάρυνση του έργου σας σήμερα με πολλαπλούς ρόλους, να είστε βέβαιοι ότι έχετε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της πολιτείας. Χωρίς εκπαιδευτικό δεν υπάρχει μαθητής, και το λειτούργημα που επιτελείτε αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Αγαπητοί μας γονείς, στοχεύουμε στην ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο στόχος μας είναι κοινός και γι αυτό απαιτείται συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, οι οποίοι και αυτοί πολλές φορές σας χρειάζονται. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συμμετοχή σας στους συλλόγους γονέων μπορείτε να προσφέρετε πολλά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και στην αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων.

Είναι βέβαιο ότι και σε αυτή τη χρονιά θα έχουμε σημαντικές αλλαγές, κυρίως στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι μας στην εκπαιδευτική κοινότητα έχουμε λόγο και ρόλο για τη Δημόσια εκπαίδευση που θέλουμε να χτίσουμε, με συμμετοχή, με προτάσεις, αλλά και με συναίνεση.

Σταθερός μας στόχος η Δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες.

Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κωνσταντίνος Γκούσης