ΕΛΜΕ-ΚΙ: Η κυβέρνηση προκλητικά εξαιρεί τα νησιά του Ιονίου για έκπτωση σε ένα δρομολόγιο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 16:30

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Η κυβέρνηση προκλητικά εξαιρεί τα νησιά του Ιονίου για έκπτωση σε ένα δρομολόγιο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με τα μέτρα για σίτιση – στέγαση και μετακίνηση των εκπαιδευτικών που αποφάσισε η κυβέρνηση ενημερώνει και επισημαίνει τα εξής:

  1. Τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν στον πολυνόμο των ΟΤΑ για δωρεάν σίτιση και στέγαση αφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αλλά και τους μόνιμους (είτε πρόσληψη είτε απόσπαση είτε μετάθεση) που θα βρεθούν σε ορεινούς δήμους με πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων και νησιωτικών κάτω των 18.000 κατοίκων. Τα μέτρα αυτά, βάσει του σχετικού νόμου, μπορεί να υλοποιηθούν στο βαθμό που υπάρξει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ότι υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι για την παροχή των συγκεκριμένων κινήτρων.

Αντίστοιχα, πρόσφατα, εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας η επιχορήγηση συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιριών, προκειμένου οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα μετακινηθούν προς κάποια νησιά για να παρουσιαστούν και να τοποθετηθούν στα σχολεία να έχουν έκπτωση 50% (το ίδιο ισχύει και για τις εσωτερικές οδικές μετακινήσεις) στο χρονικό διάστημα 6- 10 Σεπτέμβρη. Από την ανακοίνωση της λίστας των εταιριών προκύπτει πως εξαιρούνται τα νησιά του Ιονίου!!!

  1. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται μετά τις κινητοποιήσεις των νησιωτικών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ την περσινή σχολική χρονιά που ανέδειξαν το πρόβλημα (παράσταση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στον Υφυπουργό κ. Σαντορινιό, κατάθεση υπομνήματος στη Βουλή, παράσταση ΕΛΜΕ-ΚΙ στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή κλπ). Μάλιστα, υπήρξε σιωπή κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα αιτήματα αυτά.
  2. Οι ρυθμίσεις, γίνονται συνολικά στη βάση της αποκέντρωσης της κυβερνητικής ευθύνης και του κόστους προς τους ΟΤΑ και παροχής νέων επιχορηγήσεων στους εφοπλιστές, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπούν σε πυροτέχνημα χωρίς ουσία αν δεν καλυφθεί το κόστος από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα οι κυβερνητικοί διθύραμβοι περί «πάγιας θέσης για στήριξη των λειτουργών εκπαίδευσης, αλλά παράλληλα και την ενίσχυση της νησιωτικότητας, με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία».
  3. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί να παρθούν μέτρα που να καλύψουν το σύνολο των νησιών κι όχι μόνο όσα είναι κάτω των 18.000 κατοίκων.
  4. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ήδη βρίσκεται σε επαφή με το Δήμο Ιθάκης και παρακολουθεί το αν και κατά πόσο αλλά και με ποια διαδικασία θα υλοποιηθούν τα μέτρα για τη σίτιση και τη στέγαση. Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την Ιθάκη από τη χρηματοδότηση των μικρών νησιών, κάτι που δυσχεραίνει την υλοποίηση και των εν λόγω μέτρων.
  5. Η έκπτωση στις μετακινήσεις κατά 50% προφανώς δε μπορεί να καλύπτει μόνο ένα δρομολόγιο, αυτό που θα κάνουν οι συνάδελφοι για να παρουσιαστούν.
  6. Η εξαίρεση των νησιών του Ιονίου αποτελεί πρόκληση και ανοίγει γενικότερα επικίνδυνους δρόμους. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την τοπική διοίκηση (Δήμους, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) να καταδικάσουν τον κατάπτυστο διαχωρισμό.
  7. Διεκδικούμε για τους αναπληρωτές και τους εκπαιδευτικούς των νησιών μας που βρίσκονται μακριά από τις εστίες τους:
  • Έκδοση πάσο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για 50% έκπτωση στα ΜΜΕ.
  • Κάλυψη του κόστους για σίτιση – στέγαση από το κράτος.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους.
  • Επίδομα στέγασης και θέρμανσης.

Αργοστόλι 8/9/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ