Εκδήλωση για τον "Δημοκρατικό Στρατό" στα Ζερβάτα (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 10:30

Εκδήλωση για τον "Δημοκρατικό Στρατό" στα Ζερβάτα (εικόνες)

Με μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, η ΚΟΒ Σάμης του ΚΚΕ, προέβαλε χτες το βράδυ στη πλατεία 'Εθνικής Αντίστασης' στα Ζερβάτα, το ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, "Τι κι' αν έπεσε ο Γράμμος εμείς θα νικήσουμε'.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ομιλία - αναφορά στα σημερινά πολιτικά πράγματα της χώρας, ο Βασίλης Μόσχος, συνεργάτης του τμήματος ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας με την απελευθέρωση από την τριπλή κατοχή το 1944, τον ερχομό του Γεωργίου Παπανδρέου με τον Άγγλο στρατηγό Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι, τα Δεκεμβριανά, την επίθεση ομάδας ανταρτών στο Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο στις 31/3/1946, που θεωρήθηκε από πολλούς,   η απαρχή του Εμφυλίου Πολέμου. 

Ο  Αλέξανδρος Ρόσσιος – Υψηλάντης, διηγείται στον Φοίβο Οικονομίδη για τα γεγονότα στο Λιτόχωρο:

Την περίοδο κατά την οποία διεξάγονταν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ζαχαριάδης είχε προσκληθεί στο συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλαβακίας στην Πράγα.   Περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης έδωσε εντολή για μια δυναμική ενέργεια που θα συνέπιπτε με τις εκλογές. Την εντολή ανέλαβε να εκπληρώσει ο Αλέξανδρος Ρόσιος (Υψηλάντης), που διηγήθηκε στον γράφοντα:   «Ημουνα επικηρυγμένος και από τη Σιάτιστα είχα καταφύγει παράνομα στη Θεσσαλονίκη. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου ήλθε και με βρήκε προσωπικά ο Κικίτσας, και μου ανάθεσε την πραγματοποίηση μιας δυναμικής ενέργειας πριν από τις εκλογές, για ν' ανασάνει η ύπαιθρος από τη δεξιά τρομοκρατία. Ξεκινήσαμε εγώ, ο Πάνος Ευριπίδης και ένας ακόμα που ενώθηκε μαζί μας. Φτάσαμε στα Πιέρια, στον Όλυμπο.   Το χιόνι ήταν πυκνό. Μέσα σε μια σπηλιά βρήκαμε τους καταδιωκόμενος από το Λιτόχωρο. Ήμασταν λίγο περισσότεροι από τριάντα. Το βράδυ της 30ής προς 31η Μαρτίου χτυπήσαμε μια δεξιά συμμορία στο Λιτόχωρο και εμπλακήκαμε ένοπλα στη συνέχεια με κυβερνητική δύναμη που στάθμευε εκεί. Η ενέργειά μας είχε το χαρακτήρα μιας προειδοποίησης και ενός προσανατολισμού προς μία ενεργητική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
 

Μια άλλη μαρτυρία, είναι αυτή του Θανάση Ανάγνου, μέλους τότε της Επιτροπής Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ και γραμματέα της τοπικής οργάνωσης της ΕΠΟΝ. Περιέχεται στο βιβλίο του «Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

 «Το χτύπημα του Λιτόχωρου σάλπισε σ' όλη την Ελλάδα την έναρξη της ένοπλης αντίστασης στο τρομοκρατικό δολοφονικό όργιο που εξαπέλυσαν μετά τη Βάρκιζα οι εγκάθετες κυβερνήσεις των Άγγλων ενάντια στους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και τις οργανώσεις τους.   Το χτύπημα του Λιτόχωρου υπήρξε η απαρχή του ηρωικού ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ. Όλοι οι καταδιωκόμενοι αυτοαμυνίτες της περιφέρειας Κατερίνης, μετά το χτύπημα του Λιτόχωρου, οπλίζονται και συνδέονται με την ομάδα του Λιτόχωρου. Οργανώνονται όλοι σε συγκροτήματα σ' όλα τα Πιέρια και συγκροτούν σε συνέχεια το Αρχηγείο Πιερίων.    
Η Κατερίνη τις μέρες αυτές, καθώς και όλη η περιφέρεια στρατοκρατείται. Εθνοφυλακή, Αστυνομία, χαφιέδες, οι συνεργάτες των Γερμανών, παρακρατικές συμμορίες, αλωνίζουν την πόλη και την ύπαιθρο, σκορπούν παντού τον τρόμο, κάνουν μπλόκα, έρευνες, συλλήψεις. Γέμισαν όλα τα κρατητήρια, οι αποθήκες τους και οι αυλές τους από εκατοντάδες συλληφθέντες αγωνιστές.   Με φασιστική βαρβαρότητα χτυπούσαν με όλα τα μέσα: ρόπαλα, υποκόπανους, σιδερόβεργες, βούρδουλες, με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.Τα βογκητά των αγωνιστών απ' τα βασανιστήρια ακούγονταν σ' όλη την πόλη. Το αίμα των αγωνιστών πλημμύριζε τα κρατητήρια.Τα γραφεία όλων των οργανώσεων έγιναν θρύψαλα απ' τους βανδαλισμούς των συμμοριών. Ένας ασφυχτικός κλοιός περισφίγγει την πόλη.  

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζεται με προβολές από τις μάχες του ΔΣΕ με τον "Κυβερνητικό  Στρατό", στα βουνά της Ελλάδας,  τη πολιτική και κοινωνική δράση του ΔΣΕ στις περιοχές που έλεγχε, στο "θαύμα" της νοσοκομειακής και ιατρικής φροντίδας στους μαχητές/τριες του ΔΣΕ στα νοσοκομεία που οι ίδιοι έφτιαξαν σε διάφορες περιοχές της ορεινής Ελλάδας, με ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο του Γράμμου. Ακούγεται επίσης, ο Νίκος Ζαχαριάδης, να υπερασπίζεται στην ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ το 1957, την απόφαση για την αποχή του κόμματος από τις εκλογές του 1946. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με τις μάχες σε Γράμμο, Βίτσι και την υποχώρηση του Δ.Σ. στην Αλβανία τη νύχτα της 29ης Αυγούστου 1949. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το στέλεχος του ΚΚΕ Κεφαλονιάς Δημήτρης Μαντζουράτος.

Τάσος Καβαλλιεράτος. 
 

vlahatasamis.blogspot.gr 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250