ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ανακοίνωση- κάλεσμα στους συναδέλφους για την προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 09:07

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ανακοίνωση- κάλεσμα στους συναδέλφους για την προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας

Οι υπαίθριες εργασίες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες τις μέρες με καύσωνα, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων


Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές, ιδιαίτερα κάτω από την πίεση της εργοδοσίας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αυξημένους κινδύνους στους εργασιακούς χώρους, που σχετίζονται με καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων, αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κ.τ.λ.).

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Για την εργοδοσία, η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα από την κολοβή σημερινή νομοθεσία.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν. Ειδικότερα για τους χώρους δουλειάς καλούμε σύσσωμο το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλληλων  να διεκδικήσει:

 • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.
 • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.
 • Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ασφυκτικές.
 • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
 • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
 • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
 • Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
 • Επαρκή γενικό εξαερισμό, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
 • Επαρκή ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή φρέσκου αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

Απαιτείται επομένως η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση σύσσωμου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων και των Συναδέλφων ,καθώς και των Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγιεινής του Δήμου Κεφαλονιάς για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας!