1.103 μαθητές ενημερώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 10:36

1.103 μαθητές ενημερώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Με αφορμή τη λήξη του Σχολικού έτους 


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2016-2017, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν αυτό το έτος συνολικά 1.103 άτομα. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1.005 μαθητές της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές και 98 ενήλικες με παιδιά.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 27 επισκέψεις από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Εικ. 1 & 2). Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, όπου ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, τον υγρότοπο του Κουτάβου και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Επίσης, επισκέφθηκαν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, όπου κατά την επίσκεψή τους περπάτησαν στα μονοπάτια του Αίνου, περιηγήθηκαν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς στον Εθνικό Δρυμό Αίνου για τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch 2016). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον υγρότοπο του Κουτάβου (Εικ. 3).

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 80 άτομα μεταξύ των οποίων περίπου 60 παιδιά, οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν όμορφα στολίδια για το δέντρο με υλικά από τη φύση, όπως κουκουνάρια, κλαδάκια κ.α. και να κάνουν γιορτινές χειροτεχνίες (Εικ. 4).

Με τον ερχομό της άνοιξης, ο Φορέας διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά τα «Χελιδονίσματα 2017», μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην ομορφότερη εποχή του χρόνου και τα χελιδόνια. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και έφτιαξαν φωλιές από πηλό (Εικ. 5).

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Παλικής στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και στην διάδοση του εθελοντισμού, ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη εκστρατεία εθελοντισμού Lets do it Greece” . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον υγρότοπο Λιβαδίου Παλικής (Εικ. 6).

Μια ακόμα δράση η οποία υλοποιήθηκε μαζί με μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου ήταν η κατασκευή της μακέτας του Κουτάβου. Οι μαθητές αρχικά  ενημερώθηκαν για τον υγρότοπο του Κουτάβου και την σημασία του και στις επόμενες δύο επισκέψεις έφτιαξαν δύο μακέτες για την περιοχή και την στόλισαν με υλικά που μαζέψανε από τη φύση (Εικ. 7 & 8).

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Φορέας υποδέχτηκε στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, το Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων και μαθητές με γονείς από την Ιθάκη. Κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου και ακολούθησαν την πεζοπορική διαδρομή: “Χιονίστρα - Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου” (Εικ. 9).

Παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στις Δράσεις Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα και ιδιαίτερα τους υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεράσιμο Γαλανό και κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση. Επιπλέον, ευχαριστούμε το 4ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, τον κ. Παναγή Ατσάρο και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς για την προσφορά υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στις δράσεις του Φορέα.

Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7Εικ. 7

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

                         Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

Η Υπεύθυνη της Δράσης

Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

Γεωργία Λυσίτσα

MSc Δασολόγος του Φορέα




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ