ΕΛΜΕ ΚΙ: Επαγρύπνηση για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 08:29

ΕΛΜΕ ΚΙ: Επαγρύπνηση για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Να μην περάσει ο σχεδιασμός για νέο χτύπημα Ναυτικών ΕΠΑΛ και ΑΕΝ


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί σημαντική την ενημερωτική πρωτοβουλία του ταξικού ναυτεργατικού σωματείου της ΠΕΜΕΝ, σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών στην Ελλάδα και τη δράση του ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Το ζήτημα αφορά τις ΑΕΝ και Ναυτικά ΕΠΑΛ. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των ΕΛΜΕ που έχουν στη δύναμή τους ναυτικούς τομείς και ειδικότητες. Είναι απαράδεκτη η αποδοχή – προώθηση από το ελληνικό κράτος της ίδρυσης της «Arab Marine Academy», που προέρχεται από τη σύμπραξη του «City Unity» και του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου. Η ίδρυση ανακοινώθηκε επίσημα σε δεξίωση που έγινε στο πλοίο AIDA και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ακαδημίας, θα λειτουργεί για την παραγωγή πλοιάρχων, μηχανικών, ηλεκτρολόγων κ.ά.

Η ίδρυση της «Arab Marine Academy», θα έχει άμεσες συνέπειες τόσο για τους σπουδαστές των ΑΕΝ όσο και εκείνους των Ναυτικών ΕΠΑΛ, όπως είναι και το ΕΠΑΛ Ιθάκης. Την ώρα που συζητούν καταργήσεις – συγχωνεύσεις τομέων – ειδικοτήτων και συνολικά περιορισμό των Ναυτικών ΕΠΑΛ ή που στο παρελθόν (επί Διαμαντοπούλου) είχε κατονομαστεί το ΕΠΑΛ Ιθάκης ως «μη βιώσιμο», οι κυβερνήσεις μαζί με τους εφοπλιστές φροντίζουν να εκπαιδεύουν μέσα από μια «ποικιλία δομών» ένα πιο ελαστικοποιημένο ναυτικό δυναμικό, μέσα και από ιδιωτικές σχολές που θα καλύπτουν όλα τα επίπεδα: από την απλή κατάρτιση ως τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες σχολές εμποροπλοιάρχων και μηχανικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει πως η υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης τόσο στα Ναυτικά Λύκεια όσο και στις ΑΕΝ, στρώνει το έδαφος στην ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον τομέα αυτό. Η διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου (ειδικά του εφοπλιστικού στο πεδίο αυτό) συνεχίζεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα οξυμένα προβλήματα και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, οι αδιαφανείς διαδικασίες στα κονδύλια του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, αποτελούν εκφράσεις της πολιτικής αυτής.

Οι εξελίξεις με τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ που «τρέχουν» τώρα αλλά και εκείνες για τον αποκλεισμό από τις εξετάσεις ναυτεργατών «κατ’ ιδίαν διδαχθέντων» αποτελούν βήματα στον ίδιο αντιδραστικό δρόμο. Η βρώμικη προπαγάνδα που αναπτύσσεται, ότι η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να βελτιώνονται και οι δύο, αποτελεί απάτη, υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την αναπαραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού με αναλώσιμες γνώσεις.

Επιδιώκουν τη διεύρυνση του διεθνούς παρασιτικού κυκλώματος, που απομυζεί τεράστια κέρδη από την παραγωγή διπλωμάτων, πιστοποιητικών και από τις θέσεις εργασίας σε βάρος των ναυτεργατών.

Η αναβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης αφορά το σύνολο των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, το σύνολο των εκπαιδευτικών σε ΑΕΝ και Ναυτικά ΕΠΑΛ. Μαζί σπουδαστές, καθηγητές, ναυτεργάτες, να αγωνιστούμε για:

Αποκλειστικά ενιαία δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, για δουλειά με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Αργοστόλι 29 Ιούνη 2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία




00 inkefalonia general ad 300X250