Ε. Α. Σ. : Επιδότηση Γάλακτος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 12:34

Ε. Α. Σ. : Επιδότηση Γάλακτος

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, ως γνωστόν, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβλήθηκε πρόσφατα στους δικαιούχους ντόπιους Κτηνοτρόφους η συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου κρέατος (πρώην Επιδότηση Γάλακτος) έτους 2016.


Διευκρινίζεται  ότι  δεν δόθηκε Επιδότηση για κάθε ζώο, αλλά μόνο για εκείνα που κάλυψαν το όριο της παραγωγής γάλακτος των 120 κιλών /χρόνο. Κι εφόσον το γάλα που παραδόθηκε για μεταποίηση, είχε ελεγχθεί  με τους προβλεπόμενους τέσσαρις  ειδικούς βιοχημικούς ελέγχους

Για να μη  δημιουργηθούν  λανθασμένες  εντυπώσεις,  ο  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης διευκρινίζει τον τρόπο που  έγινε ο υπολογισμός της  Επιδότησης που δικαιούται ένας Κτηνοτρόφος.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ένας ντόπιος Κτηνοτρόφος, έχει παραδώσει 90 τόνους γάλα πρόβειο. Το κοπάδι του, αποτελείται από 1000 ζώα.                      Η συνδεδεμένη Επιδότηση που έλαβε ο Κτηνοτρόφος, προκύπτει όταν διαιρέσουμε την ποσότητα του γάλακτος που παρέδωσε στο Τυροκόμο, με τον συντελεστή 120, ο οποίος δηλώνει την ελάχιστη ποσότητα γάλακτος που πρέπει να δίνει κάθε ζώο. Από τη διαίρεση αυτή, προκύπτει πως ο Κτηνοτρόφος πληρώθηκε την Επιδότηση για 750 από τα 1000 ζώα που εκτρέφει.                                

Κατά συνέπεια το ποσό Επιδότησης που έλαβε ο Κτηνοτρόφος είναι 4.650€, ενώ η μέγιστη Επιδότηση που θα μπορούσε να λάβει, ήταν 7.400€. Την οποία θα έπαιρνε όμως μόνο στην περίπτωση που η παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος ήταν από 120 τόνους και άνω.

Ο Ε.Α.Σ. υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής της Επιδότησης, ευνοεί όλους τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς Κτηνοτρόφους που έχουν κατεύθυνση την παραγωγή Αιγοπρόβειου γάλακτος.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης