Βγήκαν τα Φραγκόσυκα ή Μπαρμπόσυκα!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 14:35

Βγήκαν τα Φραγκόσυκα ή Μπαρμπόσυκα!

Την εμφάνισή τους έκαναν κατακόκκινα ώριμα φραγκόσυκα. Ειδικά στο δρόμο προς τα Φάρσα, κατά μήκος του, οι Φραγκοσυκιές έχουν πάνω τους πολύ... πράμα! Ο καρπός του, το φραγκόσυκο καταναλώνεται ως φρούτο αλλά πριν το φάει κανείς θα πρέπει να το καθαρίσει προσεκτικά γιατί είναι γεμάτο μικροσκοπικά αγκάθια! Εμείς σας προτείνουμε και δυο συνταγές. Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζησιμάτου Συναταγιές: syntagoulis.gr - delicieuses.forumotion.net

 

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο

ΥΛΙΚΑ

1 πορτοκάλι μεσαίου
3 φραγκόσυκα
1 / 2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και κρατάμε τη σάρκα του. Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά στικς. Τα σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Στεγνώνουμε τα στικς βάζουμε νέο νερό και ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στεγνώνουμε για δεύτερη φορά.

Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά. Αυτή τη φορά δε στεγνώνουμε. Παίρνουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού αφαιρούμε τις ίνες και τη μεμβράνη και κόβουμε σε κυβάκια.

Ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα και αφαιρούμε τα σπόρια τους. (μπορούμε να τα φάμε όταν το φρούτο είναι ωμό αλλά όταν μαγειρευτεί δεν έχει ωραία γεύση).

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάρκα του πορτοκαλιού, τα φραγκόσυκα πολτοποιημένα , το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει.

Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε.

Κέικ σοκολατένιο με κόκκινο κρασί και γλυκό φραγκόσυκο

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα γλυκό κόκκινο κρασί
1+1/2 κούπες; ζάχαρη
100 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
5 αυγά
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κ.γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
4 βανίλιες
200 γρ. γλυκό κουταλιού φραγκόσυκο (ή ό,τι άλλο γλυκό κόκκινο -ή μαρμελάδα-σας βρίσκετε)
Γαρνίρισμα
150 γρ. κουβερτούρα λευκή
(αραιωμένη με 2-3 κ.σούπας γάλα εβαπορέ)

Κατ' αρχήν ανακατεύουμε όλες τις σκόνες μαζί.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, ρίχνουμε τ'αυγά και συνεχίζουμε.
Προσθέτουμε, την μαύρη κουβερτούρα και το κρασί.
Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και η ζύμη μας είναι έτοιμη...
Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι και ρίχνουμε το μισό μείγμα κέικ.
Βάζουμε,από πάνω,κουταλιές κουταλιές το γλυκό φραγκόσυκο ή την μαρμελάδα.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε στους 180 β.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά,ξεφορμάρουμε...
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα...



Φόρτωση…

Φόρτωση…