«Αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις δομές υγείας του Νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 18:00

«Αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις δομές υγείας του Νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης»

Υπόμνημα Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης


Προς:

  • - Πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας

Θέμα:

«Αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις δομές υγείας του Νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης»

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως σας ενημερώσαμε κατά την κινητοποίηση που έγινε πέρσι το καλοκαίρι στην Αθήνα, συνεχίζει να είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια υγείας ως κοινωνικού αγαθού και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο. Οι εξαγγελίες για ελάχιστες προσλήψεις και οι ακόμη λιγότερες προκηρύξεις θέσεων, με όρους που στην πράξη κι αυτές τις ακυρώνουν, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα «πτωχοκομείου» στους αγροτικούς γιατρούς, στην κατεύθυνση μεταφοράς της ευθύνης και του κόστους της υγείας σε κάθε ΟΤΑ. Υποβαθμίζεται δραματικά η πρωτοβάθμια φροντίδα και «θεριεύει» ο ιδιωτικός τομέας.

Υπενθυμίζουμε τα στοιχεία που σας παραθέσαμε:

-    Από το 2009 που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις έχουν αποχωρήσει είτε λόγω υπηρεσιακών μεταβολών είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων 20 γιατροί περίπου, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρόσληψη μόνο ενός παθολόγου στη θέση των δύο που συνταξιοδοτήθηκαν, η μη αναπλήρωση της θέσης ενός χειρουργού που συνταξιοδοτήθηκε ενώ παραμένει ακόμα κενή η θέση ενός φαρμακοποιού του ΓΝ Νοσοκομείου Αργοστολίου, η μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων (γαστρεντερολόγου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, κλπ) καθώς και οι αποσπάσεις ιατρών, όπως εκείνη του χειρουργού, θέση η οποία δεν καλύφθηκε ποτέ, κάνουν την κατάσταση τραγική. Οι συνθήκες εργασίας και το κόστος ζωής και μετακίνησης (λόγω νησιωτικότητας) οδηγεί, ακόμη κι όπου προκηρύττονται θέσεις να μην καλύπτονται ή να γίνονται αμέσως αποσπάσεις. Το ΓΝ Νοσοκομείο Αργοστολίου ενώ το α’ εξάμηνο του 2014, έλαβε κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας 1.250.000 ευρώ, το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2015 έλαβε μόνο 200.000 ευρώ, ενώ τα παλιά και νέα μνημόνια «στραγγαλίζουν» τις δαπάνες για την υγεία.

-    Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες (μειώθηκαν από 50 σε 20), έχασε επίσης 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6) καταργώντας έτσι τον χειρουργικό και τον γυναικολογικό τομέα, ενώ μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη στο διοικητικό προσωπικό (μειώθηκε από 50 σε 25). Σήμερα λειτουργεί μια παθολογική μονάδα νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές - βιοχημικές εξετάσεις, 2761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2967 μέρες νοσηλείας.

-    Στον τομέα της ψυχικής υγείας το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα υπολειτουργεί και το ΚΨΥ έχει περιοριστεί στο ρόλο της στοιχειώδους εξέτασης και συνταγογράφησης. Η ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχει μόλις 7 εργαζόμενους θεραπευτικό προσωπικό (η παιδοψυχίατρος ως εξωτερική συνεργάτης) και 1 διοικητικό προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (από τους 10 που ήταν το 2011). Η πρόσληψη προσωπικού με τρεις ετήσιες συμβάσεις για την Κεφαλονιά και μία για την Ιθάκη πρέπει να οδηγήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών με πλήρη δικαιώματα. Οι προσλήψεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο ψυχοκοινωνικών αναγκών. Λόγω της δυσαναλογίας του όγκου των περιστατικών με τον αριθμό των εργαζομένων, στην περιοχή της Ιθάκης, με μόνο την προαναφερθείσα πρόσληψη ορισμένου χρόνου, υπάρχει ιδιαίτερη ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών.

-    Αντίστοιχα τραγικά είναι τα δεδομένα σε ΚΥ, αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ. Το ΚΥ Ιθάκης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης, με μεγαλύτερα την έλλειψη παιδίατρου και τις μεγάλες ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, ενώ φθάσαμε να υπάρχουν για ένα διάστημα και μετακινήσεις γιατρών προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου.

Στην παραπάνω κατάσταση η κυβέρνηση προβάλλει ως δήθεν «αναγκαίο κακό» τις μετακινήσεις προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία στο ΓΝΝ Νοσοκομείου Αργοστολίου. Την ώρα που χειροτερεύει η κατάσταση στο κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού, το Μαντζαβινάτειο οδηγείται στη «ντε φάκτο» κατάργησή του ή στην καλύτερη περίπτωση στη λειτουργία του σαν Κ. Υγείας. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα ΚΥ αλλά και στα Αγροτικά Ιατρεία και στο ΕΚΑΒ.

Ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κινδυνεύει, όντας σε μεγάλη συγκοινωνιακή δυσχέρεια, ζώντας τις συνέπειες που επιφέρει η θυσία της Υγείας στο καπιταλιστικό κέρδος και στις πολιτικές κεφαλαίου και ΕΕ που διαχρονικά εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.

Απαιτούμε:

  1. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
  2. Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
  3. Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
  4. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.
  5. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ