Η απάντηση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η απάντηση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

AΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ –ΙΘΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε απάντηση της τελευταίας ανακοίνωσης των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ,  πρέπει:

1. Να σας  υπενθυμίσουμε τη δική σας στάση σε μια άλλη μεγάλη ΓΕΝΙΚΗ και ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑ (το 2013 με ποσοστά συμμετοχής από 30% έως 70% και θέματα, όπως οι καταργήσεις κλάδων, οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις, η αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και βέβαια τα τότε μνημόνια κ.λ.π.) κατά την οποία ο τότε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη γενική συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ αυθαίρετα διατύπωσε την άποψη ότι «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση», εκείνου του μεγαλειώδους συσπειρωτικού απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών τον οποίο ανοικτά υπονόμευσε συμπλέοντας με την τότε κυβέρνηση.
  2. Επίσης, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι πολλά στελέχη – υποψήφιοι του ψηφοδελτίου σας ΑΣΕ-Κ.Ι επανειλημμένα δεν έχουν υποστηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ούτε καν τις 3ωρες στάσεις εργασίας, που οι ίδιοι -δήθεν αγωνιστικά- προκηρύσσετε.
  3. Το σημαντικότερο, όμως, απ’ όλα,  που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, κυρίως λόγω της ιδιότητας σας, ως μελών του συμβουλίου  της ΕΛΜΕ-Κ.Ι, είναι το ποσοστό της απεργίας της 17ης Μαΐου 2017.  Το 10% της συμμετοχής του κλάδου σε αυτήν είναι αυτό που αποδεικνύει και την αποτυχία της, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη έχετε εσείς, που, με τις πρακτικές που ακολουθείτε και τις συνεχείς και ανυπόστατες καταγγελίες σας, όχι μόνο υπονομεύετε τη μαζικότητα κάθε απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και αποτρέπετε από οποιονδήποτε συσπειρωτικό αγώνα. Και το χειρότερο, δε φαίνεται να έχετε τη διάθεση να δείτε και να αποτιμήσετε τα αποτελέσματα των πράξεών σας. Πρέπει να αντιληφθείτε κάποτε ότι οι στοχοποιήσεις και οι εκφοβισμοί - άμεσοι και έμμεσοι - μόνο δημοκρατικό πνεύμα δεν εκφράζουν και, επομένως, δεν έχουν θέση στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας.
  4. Επιτέλους, ποιοι νομίζετε ότι είσαστε; Εκπαιδευτικοί τιμωροί που τιμωρείτε όποιους δε συμφωνούν μαζί σας; Είστε εκπαιδευτικοί λειτουργοί και ο κόσμος της εκπαίδευσης σάς ψηφίζει, για να λύνετε τα προβλήματα του κλάδου και όχι το αντίθετο. ΕΛΜΕ, άλλωστε, σημαίνει Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και άμεσο σκοπό έχει να λύνει τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και όχι να αναζητά ασήμαντες και ανούσιες αφορμές που στηρίζονται σε ιδεολογικές διαφωνίες ή και υποκειμενικές  ερμηνείες απόψεων, για να διασύρει και να στοχοποιεί εκπαιδευτικούς, Διευθυντές σχολείων, Συλλόγους Διδασκόντων κτλ. με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτή η φασίζουσα νοοτροπία και συμπεριφορά σας  δε συνάδει με την έννοια της  Δημοκρατίας και   της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.

Οφείλουμε να καταδικάσουμε  φαινόμενα απαξίωσης της διαφορετικότητας, στιγματισμού  και προσβολής της προσωπικότητας ανθρώπων που διαφοροποιούνται ιδεολογικά και πολιτικά, καθώς  εκδηλώνονται μόνο από ανθρώπους που κατατρύχονται από ιδεοληψίες, εγωισμό και συμπλεγματική νοοτροπία, από ανθρώπους που ξέρουν να μάχονται μόνοι τους, χωρίς αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο, για να φτάσουν πρώτοι! Και αναρωτιόμαστε «γιατί, άραγε»!

1. Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει: «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει». Βέβαια,  είναι προτιμότερο ο καθένας από εμάς να παραμένει στο μπόι του και να αποδεικνύει το “ανάστημά” του, χωρίς να επιδιώκει… να ‘’κονταίνει’’ τους άλλους.
  2.  Και, φυσικά, αναρωτιόμαστε πόσο ωφέλιμη για το σύνολο των εκπαιδευτικών, τον εκπαιδευτικό και  συνδικαλιστικό αγώνα είναι η προσπάθεια και η επιθυμία σας να αναλώνεστε στην εξόντωση του “άλλου” που διαφοροποιείται από εσάς, γιατί σας ενοχλεί η παρουσία του και θίγει τον εγωισμό σας, καθώς τόλμησε να αμφισβητήσει τη μονοκρατορία σας.
  3. Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε καταγγελίες που προσβάλλουν και εκθέτουν το έργο μας, απαξιώνουν το συνδικαλισμό και τελικά απομακρύνουν τον κόσμο από τα αμφιθέατρα και τις γενικές συνελεύσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη πια ο συνδικαλιστικός αγώνας να επιστρέψει στο πραγματικό του περιεχόμενο στόχο και να μην εκφυλίζεται από τους ίδιους τους λειτουργούς του!

(Για την ΑΚΕ-Κ.Ι. Ορέστης Α. Καχρίλας, Παύλος Γερασιμόπουλος, Γεράσιμος Θωμάς, Χαράλαμπος Ρόκκος, Σπύρος Ποταμιάνος- Παγώνης)

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  22/05/2017

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ