Αργοστόλι: Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα αντιμετώπισης πυρκαγιών «ΓΛΑΥΚΑ PROJECT» (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 18:54

Αργοστόλι: Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα αντιμετώπισης πυρκαγιών «ΓΛΑΥΚΑ PROJECT» (VIDEO)

Την υλοποίηση του προγράμματος «ΓΛΑΥΚΑ» παρουσίασε χθες η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυλάρου στο Δημοτικό Θέατρο ο Κέφαλος.

Ρεπορτάζ : Χρήστος Λαμπράκης

Το «ΓΛΑΥΚΑ» είναι ένα ολοκληρωμένο δικτυακό σύστημα παρατήρησης περιοχών μεγάλης έκτασης της Πυλάρου, που επιτρέπει την ταχύτερη παρατήρηση και αντιμετώπιση των εξελισσόμενων πυρκαγιών.

Αποτελείται από 6 κάμερες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί σε σημεία με ιστορικό πυρκαγιών και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις περιπολίες πυρασφάλειας που πραγματοποιούν οι εθελοντές.

Το σήμα που λαμβάνεται προβάλλεται στο επιχειρησιακό κέντρο της ομάδας, όπου και βρίσκονται οι εθελοντές παρατηρώντας διαρκώς τις εικόνες.

Πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

  • Προσφέρει άμεση και ακριβής ως προς τη θέση εκτίμηση του συμβάντος
  • Μειώνει το χρόνο επέμβασης καθώς η συνολική απεικόνιση βοηθά στην επιλογή των καλύτερων δυνατών διαδρομών
  • Εξασφαλίζει την παρακολούθηση της εξέλισης του συμβάντος
  • Μειώνει, αλλά όπως είναι αυτονόητο , δεν μηδενίζει, τις ανάγκες περιπολίας

Σε τεχνικό επίπεδο, η υλοποίηση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς γίνεται χρήση εξοπλισμού που δεν ανήκει σε κλειστό περιβάλλον αγοράς , πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα την εξάρτηση με συγκεκριμένους προμηθευτές.

Παράλληλα, λόγω του παραπάνω, είναι εφικτή η απεριόριστη επεκτασιμότητα με την προσθήκη νέου εξοπλισμού παρατήρησης.

Ένα σημαντικό θετικό γνώρισμα επίσης είναι η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας καθώς ένας κόμβος στοιχίζει μόλις τρία ευρώ το δίμηνο, ενώ όλες οι βαθμίδες οτυ είναι διαχειρίσιμες αποκλειστικά από τους εθελοντές της ΕΟΔ.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΟΔ Πυλάρου με την υπηρεσία διασύνδεσης δικτύου «Kefalonian Wireless Network»

Γλαύκα project

Ο Λάμπρος Τζάνης πρόεδρος της ΕΟΔ , παρουσιάζει το πρόγραμμα

Μελλοντικές προσθήκες

Στο μέλλον τα δραστήρια μέλη της ΕΟΔ , έχουν προγραμματίσει την εξέλιξη του προγράμματος προσθέτοντάς επιπρόσθετες δυνατότητες παρατήρησης , όπως αυματοποιημένη ειδοποίηση σε περιπτώσεις καταγραφής καπνού ή πυρκαγιάς, ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των μελών ή η απεικόνιση στους χάρτες της Google.

Μειωμένο κόστος – Αυξημένη αποτελεσματικότητα

Η υλοποίηση του «Γλαύκα Project» είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος των μελών της ομάδας και της αγάπης τους για το περιβάλλον και κόστισε μόλις 2.000 ευρώ.

Στην προσπάθεια υλοποίησης συνέβαλαν βέβαια και ιδιώτες που στήριξαν και στηρίζουν την ομάδα.

Αυτό όμως που αποδεικνύει περίτρανα είναι ότι με πολύ μικρό κόστος μπορεί να υλοποιηθούν σπουδαίες δράσεις, όπως αυτή, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα με την υλοποίηση παρόμοιων project που ανατίθενται από το κράτος και όχι μόνο στοιχίζουν πολλαπλάσια αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν λειτουργούν και ποτέ.

Επιθυμία των μελών της ΕΟΔ Πυλάρου είναι το «Γλαύκα» να αποτελέσει το έναυσμα για παρόμοιες δράσεις και σε άλλα σημεία του νησιού και τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Ευχή όλων να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο με τις λιγότερες δυνατές πυρκαγιές.

  • Επιπρόσθετα στοιχεία

Η εθελοντική ομάδα Πυλάρου

Η ομάδα της Πυλάρου εκτός από την πυρασφάλεια και την ενεργή συμμετοχή της σε κατασβέσεις πυρκαγιών στην Πύλαρο και σε άλλα μέρη της Κεφαλονιάς , έχει συμβάλλει σημαντικά στις αντιμετώπιση πλημμυρών σε συνεργασία με την πολιτική προστασία.

Παράλληλα αναλαμβάνει εθελοντικές δράσεις όπως δενδροφυτεύσεις κ.α.

Το δίκτυο Kefalonia Wireless Network (KEWN)

Πρόκειται για ένα ασύρματο, μη κερδοσκοπικό δίκτυο αποτελούμενο από 16 κόμβους και 4 σημεία πρόσβασης.

Είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία πολιτών από την Κεφαλονιά οι οποίοι διασυνδέουν μέσω του δικτύου τους Η/Υ τους διαμοιράζοντας αρχεία και πληροφορίες.

Το δίκτυο συνδέεται με γειτονικά δίκτυα άλλων περιοχών ενώ βρίσκεται στην 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη δικτυακής διασύνδεσης της Κεφαλονιάς με τις γύρω περιοχές (Πελοπόννησος κ.α)

Έχει συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παροχή πληροφοριών για το γνωστό πρόγραμμα Marine Traffic σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα βόρεια – βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς η οποία εκτείνεται έως την Ιταλία ενώ συμβάλλει στη διασύνδεση των ραδιοερασιτεχνών μέσω των VHF.

Video, από το Γιάννη Παπαδάτο

https://www.youtube.com/watch?v=p46fSCIoDfs

DSC 0012

DSC 0010

Ο πρώην Δήμαρχος Πυλάρου Μάρκο Κοτσιλίνης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΟΔ Πυλάρου.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην 17χρονη πορεία της ομάδας.

DSC 0014

Στο βήμα βρέθηκε η Υποδιοικητής της ΠΥ Αργοστολίου, Πυραγός Θεοδώρα Γόντικα η οποία εξήρε το έργο της ΕΟΔ Πυλάρου και της συνεργασία των εθελοντών με τους Πυροσβέστες.

DSC 0013

DSC 0005

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε η Βουλευτής Κεφαλονιάς Α. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Δρακουλόγκωνας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Αλυσανδράτος και ο Αντιδήμαρχος Πυλάρου Μ. Γάκης.

DSC 0007




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250