Απάντηση στην καταγγελία της ΔΑΚΕ Ζακύνθου σε βάρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 11:12

Απάντηση στην καταγγελία της ΔΑΚΕ Ζακύνθου σε βάρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΟΜΟΦΩΝΑ, καλεί κάθε καλόπιστο συνάδελφο να προβληματιστεί για τη ζέση με την οποία η ΔΑΚΕ Ζακύνθου, αντί να ασχολείται με τη σωρεία των προβλημάτων από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων – κεφαλαίου, κινείται με διαρκείς αντισυνδικαλιστικές – αντισυναδελφικές παρεμβάσεις, ενάντια στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.


Θα μπορούσε κανείς να παραδώσει τη ΔΑΚΕ Ζακύνθου, με δύο λόγια, στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας, εφόσον παίρνει θέση ενάντια στην ύπαρξη και δράση των σωματείων μας στα σχολεία. Ωστόσο, μέσω της ΔΑΚΕ Ζακύνθου, επιχειρείται μια καλοσχεδιασμένη συσκότιση και αποπροσανατολισμός στο πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς. Σε αυτό το στόχο η εν λόγω παράταξη μπαίνει μπροστά για λογαριασμό ενός ολόκληρου πλέγματος μηχανισμών. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από ψεύδη και αντιδραστικά επιχειρήματα, «δένοντας» ένα σύνολο από όργανα στην ορχήστρα της αντισυνδικαλιστικής επίθεσης, δεν απευθύνεται στο μικρόκοσμο του νησιού της αλλά, με συστηματικό τρόπο, απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Ζυμώνει θέσεις, ενόψει αλλαγών, που κινούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής που επιδιώκει την συρρίκνωση έως και εξαφάνιση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Μια σειρά από τις εκτιμήσεις της είτε τίθενται για διαβούλευση είτε αναπαράγονται αυτούσιες από δυνάμεις και κεντρικά, πλέον, σε επίπεδο ΟΛΜΕ. Από την άποψη αυτή εκτιμήσαμε τη σημασία που έχει η απάντηση που πρέπει να δώσουμε.

  1. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου θεωρεί αρμόδιους για την ενημέρωσή της τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς (ΝΔ), τα στελέχη της διοίκησης και αναρμόδιους τους συνδικαλιστές. Ενημέρωση η ΔΑΚΕ Ζακύνθου δεν ζήτησε ούτε από τα μέλη του ΔΣ ούτε από άλλους συνδικαλιστές, που συντριπτικά τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της στέγασης της ΕΛΜΕ-ΚΙ σε σχολικό χώρο. Θυμίζουμε ότι ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σάμης και στέλεχος της ΔΑΚΕ Κεφαλονιάς υπερψήφισε την πρόταση της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη Σχολική Επιτροπή και αρθρογράφησε σχετικά. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου παρενέβη στην ΟΛΜΕ και ζήτησε τροποποίηση της σχετικής απόφασης, στη βάση των θέσεών της.
  2. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου εμφανίζεται τιμητής της θέλησης του κλάδου στο Νομό και παρουσιάζει την ΕΛΜΕ-ΚΙ ως ανεπιθύμητη από τους εκπαιδευτικούς στο σχολικό συγκρότημα (1ο – 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου) στο Φαραώ. Φθάνει στο σημείο να αναφέρει πως η ΕΛΜΕ-ΚΙ «προσπαθεί να παρακάμψει την αρνητική εισήγηση του συνόλου των καθηγητών και των μαθητών των δύο σχολείων»!!! Η θέση αυτή είναι πρόκληση, που θα πάρει την απάντησή της από τον κλάδο. Η εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της, έχει επανειλημμένα αποδείξει πως δεν δέχεται την προβοκάτσια σε βάρος του συνδικάτου.
  3. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου με την επαίσχυντη θέση της ότι «είναι και παράνομη και απαράδεκτη η εγκατάσταση ΜΟΝΙΜΑ ενός συνδικαλιστικού σωματείου σε ένα σχολικό συγκρότημα», αυτοαποκαλύπτεται για το ποια είναι η πραγματική πυξίδα της παρέμβασής της. Κάνει, στην ουσία, πρόταση για ντε φάκτο καταστρατήγηση της κουτσουρεμένης συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Επικροτεί και νομιμοποιεί το σχετικό σκεπτικό της απόφασης της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς και προοιωνίζει ευρύτερες διεργασίες ενόψει νέου συνδικαλιστικού Νόμου.
  4. Καμία απόφαση για παραχώρηση αίθουσας εκδηλώσεων του νέου συγκροτήματος από τη Σχολική Επιτροπή δεν υπήρξε, προκειμένου να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και συναντήσεις με γονείς και κηδεμόνες, όπως ισχυρίζεται η ΔΑΚΕ. Θεωρώντας το ζήτημα αναφαίρετο δικαίωμα του κλάδου, δεν απευθυνθήκαμε στη Σχολική Επιτροπή. Λύσαμε το πρόβλημα, όπως κάνουμε χρόνια τώρα και όπως γίνεται σε όλες της ΕΛΜΕ της χώρας, με απλή συνεννόηση με το Διευθυντή του 2ου ΓΕΛ. Σημειώνουμε ότι η συμφωνία που έγινε στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τους Διευθυντές των δύο σχολείων του συγκροτήματος ήταν το 1ο ΓΕΛ να παραχωρήσει στέγη στην ΕΛΜΕ-ΚΙ και το 2ο ΓΕΛ χώρους για την τρέχουσα συνδικαλιστική δραστηριότητα (τα δύο σχολεία διαθέτουν δύο πανομοιότυπα κτίρια με σύγχρονους χώρους, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία για γονείς - για μαθητές - για θυρωρό -για επιστάτη -για γιατρό κλπ). Τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, να είναι η όποια περιοδική χρήση των σχολείων συμβατή με «δημιουργικές δράσεις», ανοίγει δρόμο κατάργησης της δυνατότητας παραχώρησης των σχολείων για γενικές συνελεύσεις, συνδικαλιστικές εκδηλώσεις κλπ.
  5. Ενημερώνουμε τη ΔΑΚΕ Ζακύνθου, ότι η ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι ανοικτή για τη στέγασή της σε οποιονδήποτε σχολικό χώρο της πρωτεύουσας του σεισμόπληκτου Νομού. Η ΔΑΚΕ λέει ψέματα πως η ΕΛΜΕ-ΚΙ θα μπορούσε με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής να στεγαστεί στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Στην απόφαση 62/25-11-2016 η Σχολική Επιτροπή αναφέρει: «Δεν υφίστανται διαθέσιμες αίθουσες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σχετικό αίτημα παραχώρησης χρήσης στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, δεδομένου ότι στο εν λόγω κτιριακό συγκρότημα αναμένεται η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου Αργοστολίου». Στο ερώτημα γιατί η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν δέχεται να πεταχτεί έξω από τα σχολεία, στο «Ξενία» ή αλλού, δεν χρειάζεται απάντηση.
  6. Είναι λογικό και προβλέπεται με σαφήνεια από τη σχετική νομοθεσία (Ν. 1264, άρθρο 16, §5) ότι η στέγαση για σωματεία, όπως οι ΕΛΜΕ, που οι χώροι εργασίας είναι διασπαρμένοι, γίνεται συνήθως στο μεγαλύτερο χώρο εργασίας και ο εργοδότης έχει υποχρέωση αυτό να το διασφαλίζει. Τέτοια υποχρέωση του εργοδότη για την εκπαίδευση δεν υφίσταται, κατά τη ΔΑΚΕ, αφού, σημαίνει «επιβολή μιας εκ των άνω απόφασης από τη δημοτική αρχή». Η υποχρέωση Υπουργείου Παιδείας και Δήμων, κρύβεται πολλές φορές πίσω από το γεγονός ότι πολιτικός – διοικητικός προϊστάμενος είναι το Παιδείας ενώ την ευθύνη των σχολικών χώρων την έχει ο Δήμος. Η ΔΑΚΕ «εξαγγέλλει» την ανάγκη κατάργηση της εργοδοτικής ευθύνης, διότι είναι «αντιδημοκρατική» και η διεκδίκηση υλοποίησης της υποχρέωσης αυτής από την ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι «αντισυναδελφική μεθόδευση»!!!
  7. Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου θέτει το δήθεν αθώο ερώτημα: «Με ποιο σκεπτικό ο χώρος άσκησης των συνδικαλιστικών καθηκόντων, όταν είναι εκτός σχολείου, συνεπάγεται “διωγμό”»; Μάλιστα «θεμελιώνει» την ανάγκη να είναι γενικά η συνδικαλιστική δράση εκτός σχολείου, εφόσον, κατά τη ΔΑΚΕ, «τα σχολεία δεν έχουν μόνο καθηγητές, έχουν πολύ περισσότερους μαθητές με ηλικιακή και βιολογική ανωριμότητα, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε». Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου αρνείται να είναι τα σχολεία χώρος συνδικαλιστικής δράσης, βάση ... «ιδιαιτερότητας» και για την «προστασία των μαθητών»!!! Αν η ΔΑΚΕ Ζακύνθου κάνει αυτοκριτική και αποκτά επίγνωση πόσο επικίνδυνη είναι για τους μαθητές η πολιτική που στηρίζει να δεχθούμε το επιχείρημα. Άλλωστε αυτή, που θεωρεί τους μαθητές ανώριμους, έχει το θράσος να τους επικαλείται αλά καρτ. Το κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών, τη συζήτηση μέσα στο σχολείο για τα προβλήματα και τις αιτίες τους, την οργάνωση της δράσης που ωριμάζει τις συνειδήσεις των παιδιών του λαού, τα φοβούνται μόνο το σύστημα και τα τσιράκια του.
  8. Τέλος, η ΔΑΚΕ Ζακύνθου προκαλεί, όταν αποφαίνεται ότι ΕΛΜΕ-ΚΙ=ΠΑΜΕ που «επιδιώκει την εγκατάστασή του στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο συγκρότημα της Κεφαλονιάς για καθαρά κομματικούς λόγους». Ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να ρωτήσει τη ΔΑΚΕ Ζακύνθου για τις επιλογές του. Το ζήτημα των όρων στέγασης και δράσης των εκπαιδευτικών σωματείων στα σχολεία δε μπορεί να τίθεται με άλλους όρους για το καθένα από αυτά, στη βάση των συσχετισμών που αποτυπώνονται στις εκλογές. Τα σχολεία είναι χώροι εργασίας και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του να δρα. Αυτό αφορά όλο τον κλάδο διαχρονικά και την πορεία που θα έχουν οι κατακτήσεις του, κι όχι κάποιους μεμονωμένους συνδικαλιστές. Το ζήτημα έχει γίνει αντιληπτό και εκφράζεται σε δεκάδες αποφάσεις συμπαράστασης στην ΕΛΜΕ-ΚΙ από ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και άλλους μαζικούς φορείς. Η απάντηση στη ΔΑΚΕ Ζακύνθου και στην αντιδραστική επιχειρηματολογία που εκφράζει, εξ ονόματος πολλών άλλων, αφορά κάθε ζωντανό συνδικάτο και κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Αργοστόλι 31/01/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία


Φόρτωση…

Φόρτωση…