"Περί Μαντζαβινατείου..."

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 11:54

"Περί Μαντζαβινατείου..."

Ανακοινώσεις σχετικά με την λειτουργία του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου Ληξουρίου 


Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Παλικής 

Η Τοπική Οργάνωση Παλικης του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση την ανακοίνωση της Τ.Ο  Κρανιάς  με την οποία μας πληροφορεί για το αναμενόμενο αίσιο αποτέλεσμα της παραμονής σε λειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου. Δεν γνωρίζουμε την πηγή πληροφόρησης της Τ.Ο Κρανιάς αλλά δηλώνουμε ότι η οργάνωση Παλικής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με όλες  τις  δυναμεις της, μαζί με  τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για την συνέχιση της λειτουργίας  και την αναβάθμιση  του Μανταζαβινάτειου Νοσοκομείου, αλλά και την επίλυση των πολλών προβλημάτων της Παλικής  που τρία χρόνια μετά τους σεισμούς εξακολουθούν και παραμένουν ανεπίλυτα. Ληξούρι 31.1.2017 Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Παλικής 

 Επιτροπή Εκπροσώπισης της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου - Παλικής για το Νοσοκομείο Ληξουρίου 

Διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «Κραναίας» για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου. Το θέμα του Νοσοκομείου συγκινεί όλους τους κατοίκους της Παλικής και για τον λόγο αυτόν απασχόλησε εκτενώς την πρόσφατη συγκέντρωση της Κίνησής μας στο Ληξούρι, όπου έγιναν πολυάριθμες σχετικές παρεμβάσεις των συμπολιτών μας. Θα θέλαμε λοιπόν να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Α) Χαιρόμαστε για το ότι, όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κραναίας, « η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης» συμπίπτει με το κατοχυρωμένο από την Ελληνική Βουλή (27/11/2013) νομικό πλαίσιο, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη θέση του συνόλου του λαού του Ληξουριού και της Παλικής, ότι το Μαντζαβινάτειο είναι, και θα παραμείνει, αυτόνομο Νοσοκομείο, και όχι παράρτημα του Νοσοκομείου Κεφαλληνίας. Βέβαια, η άποψη αυτή δεν ταιριάζει με ατυχείς τοποθετήσεις του τύπου «..ο τόπος δεν αντέχει άλλα Μαντζαβινάτεια..», οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο και, δυστυχώς, δεν διαψεύσθηκαν μέχρι σήμερα.

Β) Είναι παρήγορο το ότι «η μετακίνηση των διοικητικών υπαλλήλων από το Μαντζαβινάτειο στο Αργοστόλι γίνεται για εκπαιδευτικούς λόγους και θα διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες, μετά τις οποίες θα επιστρέψουν στη θέση τους στο Ληξούρι..». Και πάλι όμως προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την “αθώα” αυτή μετακίνηση. Αφού ο προβαλλόμενος στόχος είναι απλώς η μετεκπαίδευση των υπαλλήλων, γιατί είναι αναγκαίο να μετακινηθούν ταυτόχρονα και οι δύο υπάλληλοι του Μαντζαβινατείου, αφήνοντας για αρκετές εβδομάδες το Νοσοκομείο χωρίς κανένα διοικητικό υπάλληλο υπεύθυνο για τις προμήθειές του; Γιατί άραγε δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί μόνο ο ένας υπάλληλος, ο οποίος, αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα, θα είναι σε θέση να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τον δεύτερο συνάδελφό του στα νέα δεδομένα; Την πρότασή μας αυτή πιστεύουμε πως πρέπει να την μελετήσει με τη δέουσα προσοχή και ηρεμία ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλληνίας.

Γ) Το ακτινολογικό μηχάνημα του Μαντζαβινατείου είναι δωρεά του Συλλόγου Φίλων του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου μετά από σχετική οικονομική προσφορά των ομογενών του Καναδά". Οι δωρεές τεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία δεν επιτελούνται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών, γιατί απλούστατα τα χρήματα αγοράς του εξοπλισμού δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο. Αναμφιβόλως, η οποιαδήποτε δωρεά προς Δημόσιο Νοσοκομείο πρέπει να εγκρίνεται για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους από το ΔΣ του Νοσοκομείου και την Υ.Π.Ε. στην οποίαν υπάγεται,. Είναι φανερό επίσης από τα γεγονότα, ότι για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πάντως αναμφισβητήτως όχι ύποπτους ή σκοτεινούς, δεν προχώρησε η τυπική αυτή διαδικασία. Και λοιπόν; Η αντίδραση στην διαδικαστική αυτή παρατυπία δικαιολογεί τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ως να επρόκειτο για κάποια σπουδαία διοικητική παρανομία ή, ακόμη χειρότερο, για κάποιο πιθανό οικονομικό σκάνδαλο; Πολύ πιο νηφάλια, το όλο θέμα θα μπορούσε να κλείσει με μια συνεργασία του Διοικητή του Νοσοκομείου Κεφαλληνίας με τον Σύλλογο Φίλων του Μαντζαβινατείου, ώστε να γίνει, έστω και καθυστερημένα, η τυπική πράξη της αποδοχής της δωρεάς εκ μέρους του ΔΣ του Νοσοκομείου. Πολύ περισσότερο, όταν, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Μαντζαβινάτειο Ίδρυμα καλύπτει πλήρως, ιδίοις εξόδοις, το ποσόν της επισκευής του μηχανήματος (περίπου 1.500 €), χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου το Ελληνικό Δημόσιο.

Εν ολίγοις, πιστεύουμε, πως οι υπεύθυνοι που χειρίζονται θέματα του Ληξουριού και της Παλικής δεν πρέπει να ξεχνούν πως ο λαός αυτής της περιοχής του νησιού μας είναι δικαιολογημένα πολύ αρνητικά φορτισμένος από τις παραλείψεις και τα λάθη όλων των αρμοδίων φορέων, κυβερνητικών ή άλλων, που τον ταλαιπωρούν επί μια ολόκληρη τριετία. Δεν χρειάζονται λοιπόν περαιτέρω φορτίσεις από ατυχείς ενέργειες.

Η Επιτροπή Εκπροσώπισης της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου - Παλικής

Μ. Βαλσάμου – Δ. Βώρος – Κ. Κονταρίνης – Μ. Μαυρή - Βαβαγιάννη – Ι. Λαδάς – Η. Παρίσης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ