H Κεφαλονιά αποχαιρετά τον Σπύρο Ευαγγελάτο (ανανεωμένο)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 09:43

H Κεφαλονιά αποχαιρετά τον Σπύρο Ευαγγελάτο (ανανεωμένο)

Φορείς από την Κεφαλονιά αποχαιρετούν τον σπουδαίο Κεφαλονίτη άνθρωπο της τέχνης, σκηνοθέτη, πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό Σπύρος Ευαγγελάτος.


Το ΙΚΙ για τον Σπύρο Ευαγγελάτο

To  Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (IKI) εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για την απώλεια του συμπατριώτη μας Σπύρου Ευαγγελάτου, λαμπρού πανεπιστημιακού δασκάλου, ακαδημαϊκού, θεατρικού σκηνοθέτη και γενικότερα αυθεντικού εργάτη του πνεύματος.  

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος τιμώντας επάξια την κεφαλληνιακή και επτανησιακή του καταγωγή, άφησε, κατά κοινή ομολογία, μια τεράστια κληρονομιά στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης, πεδία στα οποία υπήρξε καινοτόμος και πρωτοπόρος. Η προσφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία και στον πολιτισμό της χώρας μας είναι ανεκτίμητη και έχει καταγραφεί ανεξίτηλα όχι μόνον στην εθνική και διεθνή πνευματική κοινότητα, αλλά και στην συνείδηση των απλών ανθρώπων που υπήρξαν κοινωνοί του έργου και της τέχνης του.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος αποτελεί έξοχο παράδειγμα πνευματικού ανθρώπου από το οποίο όλοι μπορούμε να εμπνευσθούμε στους σημερινούς δύσκολους καιρούς .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΙ

Ηλίας Μπεριάτος


***

ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ(1940-2017)

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ

‘‘ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ’’

Από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών πληροφορηθέν τον θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, τακτικού μέλους, εκτός των τόσων άλλων, της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ., υπό την προεδρία του Προέδρου Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου και παρόντων όλων των μελών, ήτοι Γερασίμου Σπ. Μπάλλα, Αντιπροέδρου, Ρενέ Λιναρδάτου – Μαρτίνη, Γεν. Γραμματέως, Διονυσίου Γαρμπή, Ταμία, και των εφόρων Ευαγγελίας Λυκούδη, Δώρας Φ. Μαρκάτου, Ηλία Τουμασάτου, και τιμής ένεκεν προέβη σε αναδρομή της συμβολής του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, πέραν των όσων έχει προσφέρει διεθνώς στον χώρο της Επιστήμης και της Τέχνης, στα Γράμματα και στις Τέχνες της Επτανήσου και της Κεφαλονιάς, της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Τακτικό μέλος ο Σπύρος Ευαγγελάτος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών από την ίδρυσή της (1975) συνέβαλε αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτισμού εκ μέρους της. Η τακτική και η ενεργή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Εταιρείας, κυρίως σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και η παρουσία του, με τις λαμπρές ομιλίες του, επί θεμάτων κυρίως της Τέχνης, από το βήμα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του θεάτρου «Ο Κέφαλος», υπογράμμιζε, εκάστοτε, την πληθωρική απαστράπτουσα προσωπικότητά του, που, βεβαίως, είχε τις ευμενείς πολιτισμικές επιπτώσεις της στο φιλόμουσο ακροατήριο του νησιού μας.

Υπήρξε τιμή για το νησί μας, καθώς στο πλαίσιο των αρχειακών ερευνών του και της ανάδειξης γενικότερα της κρητικής και επτανησιακής ποίησης και δραματουργίας, με το γνωστό λ.χ. έργο του ποιητή Πέτρου Κατσαΐτη και άλλων ακόμη, έφερε στο ευρύτερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσκήνιο το λαμπρό πνευματικό παρελθόν της Κεφαλονιάς. Η διδακτορική διατριβή του εξάλλου τον χώρο του νησιού μας είχε ως θέμα: « Το θέατρο στην Κεφαλονιά 1600-1900», ένα έργο που υπήρξε πυξίδα έρευνας και μελέτης μεταγενεστέρων στον εν λόγω επιστημονικό τομέα.

Γενικότερη, βέβαια, είναι η προσφορά του (αρχειακή έρευνα σε ελληνικά Αρχεία και στα Βενετσιάνικα) στη Φιλολογία, έργα της οποίας εδίδαξε, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από σκηνής, από το λαμπρό «Αμφιθέατρό» του. Στον χώρο αυτόν, η Κρητική Λογοτεχνία συνιστά, οπωσδήποτε, τη ναυαρχίδα της προσφοράς του. Ανεξάντλητη είναι η καταγραφή του έργου του πανελλαδικώς και διεθνώς.

Η Κεφαλονιά προσέφερε, για άλλη μια φορά, στην επιστήμη και στην Τέχνη μια λαμπρή προσωπικότητα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών 

***

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Αντ. Ευαγγελάτου τελευταίου της μεγάλης γενιάς των σκηνοθετών του Ελληνικού Θεάτρου, Πανεπιστημιακού καθηγητή και Ακαδημαϊκού.

Πάντα σκεφτόταν με διάθεση προσφοράς την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του, και έμπρακτα το απέδειξε με την παρουσίαση διαφόρων παραστάσεων του.

Έτσι το καλοκαίρι 1985 όταν ήταν Διευθυντής στη Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσίασε στον αύλειο χώρο του Πρώτου & Δεύτερου Δημοτικού σχολείου στο Αργοστόλι την παράσταση της Ε.Λ.Σ. «Οι Απάχηδες των Αθηνών».

Τις 19 Ιανουαρίου 1994 στα πλαίσια των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσίασε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ονειρόδραμα» του Στρίνμπεργκ.

Τις 14 Μαΐου 1994 στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου οργανώθηκε από την ΔΕΠΑΨ Δήμου Αργοστολίου Ημερίδα με θέμα «Το Επτανησιακό Θέατρο 17ου & 18ου αιώνα» με ομιλητή τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο, τότε Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Τις 1 & 2 Ιουνίου 2002 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα

«Η Κεφαλονιά και το Θέατρο» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου, το Θεατρικό Μουσείο και την ΔΕΠΑΨ Δήμου Αργοστολίου.

Τις 6 Αυγούστου 2005 το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσίασε στον αύλειο χώρο του Πρώτου & Δεύτερου Δημοτικού σχολείου στο Αργοστόλι το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ», μια παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν στην Δ.Ε.Π.ΑΨ Αργοστολίου.

Τις 19 Αυγούστου 2009, παρουσιάσθηκε στον αύλειο χώρο του ΞΕΝΙΑ η κωμωδία εποχής (1843) του Ρίζου Ραγκαβή «Γάμος άνευ νύμφης» από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες όταν βρισκόταν στην Κεφαλονιά ήταν να χάνεται στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ψάχνοντας πληροφορίες και στοιχεία για το Επτανησιακό Θέατρο, για το οποίο έγραψε πολλά επιστημονικά μελετήματα.                                                                                                                        

Με ευγνωμοσύνη για ότι μας αφήνετε, καλό ταξίδι.                                                                                                                      

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

 2 001

***

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου       

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκφράζει την άφατη θλίψη της για την απώλεια του Επτανήσιου σκηνοθέτη, δασκάλου του θεάτρου και ακαδημαϊκού, Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ήταν ένας ακούραστος πρωτεργάτης της θεατρικής ανέλιξης και γενικότερα της τέχνης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ανανεωτική μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, δίδαξε με το παράδειγμά του τη μεγάλη σημασία της ενσωμάτωσης της παράδοσης στο σύγχρονο και το νέο. Τεράστια υπήρξε η συμβολή του στην προβολή και την εμβάθυνση της Επτανησιακής θεατρικής παράδοσης.

Με το ήθος του και το όλον του έργο αφήνει πολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Δραγώνας

***

Τα Ιόνια Νησιά και η Κεφαλονιά αποχαιρετούν τον Σπύρο Ευαγγελάτο

Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης, ο σκηνοθέτης, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, είχε όλα τα στοιχεία μιας γνήσιας επτανησιακής προσωπικότητας.

Υπήρξε λάτρης της Επτανησιακής Σχολής που, όπως ο ίδιος έλεγε, δημιούργησε μια τεράστια πολιτιστική παράδοση στον ελλαδικό χώρο, η οποία αποδίδει καρπούς έως σήμερα.

Αγαπούσε την Κεφαλονιά και την αποκαλούσε “γη της θάλασσας, της πέτρας και του πνεύματος”. Δεν ξέχασε τις ρίζες του και μάλιστα η διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε θέμα την ιστορία του θεάτρου στην Κεφαλονιά από το 1600 έως το 1900.

Υπήρξε ακούραστος εργάτης του ελληνικού θεάτρου, αφήνοντας σπουδαίο έργο μεταφράσεων και επιστημονικών μελετών, κυρίως για το επτανησιακό θέατρο.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδέθηκε άρρηκτα με το Αμφιθέατρό του και με την επτανησιακή τέχνη, αφήνοντας πίσω του όνομα συνδεδεμένο με το ήθος, το ταλέντο και την επιστημονική έρευνα.

Αποχαιρετούμε το σπουδαίο τέκνο της Κεφαλονιάς και με βαθύ σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

 




00 inkefalonia general ad 300X250