Γερ. Δαναλάτος: Ο Δήμος στόλισε την Καμπάνα και ξέχασε το "Καφενείο" της

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 11:06

Γερ. Δαναλάτος: Ο Δήμος στόλισε την Καμπάνα και ξέχασε το "Καφενείο" της

Όταν τα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, δεν μπορούν να φωτίσουν αυτό που τα Χριστούγεννα μηνύουν.


Μάιος 2013 και ο Δήμος Κεφαλονιάς αποφασίζει ότι το Καφενείο της Καμπάνας δεν μπορεί να λειτουργεί πλέον.

Ένας χώρος ευαίσθητος, ζεστός, ιδιαίτερος, πρωτοποριακός για την Κεφαλονιά και όχι μόνο, που φιλοξενούσε, έδινε χαρά και δημιουργική απασχόληση σε άτομα που δεν μπόρεσαν στη ζωή, να κερδίσουν μόνα τους αυτό που δικαιούνται.

Επί τρίμηνο εκείνον τον καιρό, εκατοντάδες άνθρωποι, Κεφαλλονίτες και μη από όλες τις ηλικίες, δείχνοντας έμπρακτα πως πρέπει μια κοινωνία να σκέφτεται και να πράττει, αντέτειναν καθημερινά με δράσεις και ιδέες την συνέχιση της λειτουργίας του, όχι για να υπάρχει άλλο ένα καφενείο μέσα στην πόλη, αλλά ως έναν χώρο ανθρωπιάς, κοινωνικής ευαισθησίας και τελικά πολιτισμού, γι’ αυτά τα άτομα που το είχαν και το έχουν τόσο ανάγκη.

Η παγερά αδιάφορη λογική της εξουσίας, ξεδιπλώθηκε από άκρη σε άκρη της. Πόσο καιρό θα φωνάζετε και θα διαμαρτύρεστε; Στο τέλος εμείς θα νικήσουμε, όπερ και εγένετο.

Ένας Δήμος τριανταπέντε χιλιάδων κατοίκων και δεν μπορούσε (;) να βρει τον τρόπο να στηρίξει αυτή την σημαντικότατη δράση. Προτάσεις για τη βιωσιμότητά του υπήρξαν, αλλά ο Δήμος φρονούσε ότι αφού δεν μπορεί να βγάζει από μόνο του τα έξοδά του – λες και μιλάγαμε για επιχείρηση -, δεν μπορεί και να υπάρχει.

Για το κράτος βεβαίως και την κοινωνική πολιτική του (αστείο), κουβέντα δεν γίνεται.

«Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει» λέει ο Μ. Αναγνωστάκης.

Αυτό το σκοτάδι των τρεισήμισι ετών για την Καμπάνα και το καφενείο της, σίγουρα δεν μπορούν να το φωτίσουν τα λαμπιόνια που κρεμάστηκαν. Το φως όμως των ανθρώπων εκείνων του καφενείου της Καμπάνας, μπορεί να φέρει το ξημέρωμα.

Δεκέμβριος 2016

Γερ. Δαναλάτος