Αφαλάτωση νερού στο Αργοστόλι, γράφει ο Κών. Πρέντζας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 10:31

Αφαλάτωση νερού στο Αργοστόλι, γράφει ο Κών. Πρέντζας

Μόνο ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να έχει άποψη για τα σοβαρά ζητήματα της πόλης.

 

Ενημέρωση την οποία όμως οφείλουν να διαθέτουν οι εκπρόσωποι μας στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο κάθε ΟΤΑ.

Μιας λοιπόν και τυχαία είδα σε ενεργειακό site που ενημερώνομαι το ότι το Αργοστόλι προωθεί λύση αφαλάτωσης για το νερό του,

παραθέτω κείμενο και έρευνα του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πρωτίστως για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας που ξοδεύουμε το νερό στο σπίτι ή την επιχείρησή μας και έπειτα να αξιολογήσουμε αν πράγματι η λύση είναι η αφαλάτωση στο νερό μας.

Αξιολόγηση η οποία προφανώς πρέπει να περιέχει το στοιχείο της τιμολόγησης του νερού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη διαφύλαξη των πόρων.

Περαιτέρω  αξιολόγηση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως στην πόλη μας οι οποίοι όπως και να το κάνουμε θα “τραβήξουν το καζανάκι” κατά τη διαμονή τους το ελάχιστο 5 φορές ο καθένας τους ημερησίως!!!!

Κωνσταντίνος Πρέντζας

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Νερό στο σπίτι (α)

Πληροφορίες

Μια µεγάλη ποσότητα νερού χρησιμοποιείται  σήµερα στο νοικοκυριό. Τα παλιά χρόνια, τα νοικοκυριά έπαιρναν το νερό τους από πηγές ή πηγάδια. Σήµερα, σε πολλές χώρες του κόσµου, αρκεί να ανοίξουµε µια βρύση για να έχουµε άφθονο, καθαρό νερό.  Όµως αυτή η ευκολία έχει σαν αποτέλεσµα να µην καταλαβαίνουµε, πόσο νερό χρησιµοποιούµε και πόσο νερό σπαταλάµε. Αν και το νερό που χρησιµοποιούµε καθημερινά διαφέρει από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή, πίνουµε ή χρησιµοποιούµε καθημερινά στο µαγείρεµα δύο  έως τρία λίτρα νερού, κατ’  άτοµο.

Δραστηριότητες

Πώς χρησιμοποιείτε το νερό στο σπίτι σας; Για ποιες χρήσεις καταναλώνετε το περισσότερο νερό; Κοιτάξτε το παρακάτω σχέδιο και βγάλτε τα συµπεράσµατά σας! Θέλετε να δείτε πόση είναι αυτή η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε; Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε πόσα λίτρα νερού χρησιµοποιούµε σε διάφορες οικιακές χρήσεις. Συµπληρώστε τα κενά, υπολογίζοντας την ποσότητα νερού σε µπουκάλια του 1,5 λίτρου.

Οικιακή κατανάλωση νερού                      Χρήση Λίτρα                      Μεγάλα µπουκάλια νερό

Καζανάκι                                                             9  κάθε φορά                                     6

Γεµάτη µπανιέρα                                                 150

Ντους                                                                   15 / λεπτό                                           10

Πλύσιµο χεριών και προσώπου                          30 / 2 λεπτά

Πλυντήριο ρούχων                                          150 / φορά

Πλυντήριο πιάτων                                              50 / φορά

Πλύσιµο φρούτων και λαχανικών                 15 / λεπτό

Πλύσιµο πιάτων στο χέρι                             150 / ηµέρα

Πλύσιµο αυτοκινήτου                                     150 / φορά

Πληροφορίες

Περίπου 145 λίτρα καταναλώνουµε καθηµερινά στην τουαλέτα, το µπάνιο, την περιποίηση του σώµατος, το πλύσιµο ρούχων ή πιάτων, την καθαριότητα του σπιτιού, το πότισµα των λουλουδιών. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθηµερινά περίπου 50 λίτρα νερού προκειµένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές και οικιακές του ανάγκες. Εντούτοις, στις αναπτυγµένες χώρες,  χρησιµοποιούµε ποσότητες νερού που φτάνουν και μέχρι τα 400 λίτρα νερού ανά άτοµο!  Όταν χρησιµοποιούµε νερό, πολλές φορές δεν το σπαταλάµε µόνο, αλλά το ρυπαίνουµε κιόλας! Τα απορρυπαντικά και τα άλλα χηµικά που ρίχνουµε στο νερό, αν δεν αποµακρυνθούν, καταλήγουν πίσω στη φύση.

Κατανάλωση νερού στο µπάνιο: Στο µπάνιο χρησιµοποιούµε το περισσότερο νερό και μάλιστα το 40% το «πετάµε» στην τουαλέτα. Κάθε φορά που τραβάµε το καζανάκι, χρησιµοποιούµε 9 – 16 λίτρα καθαρού πόσιµου νερού, δηλαδή περίπου 6 – 10 µεγάλα µπουκάλια νερό. Αρκετό νερό σπαταλάµε και στο µπάνιο, όπου καταναλώνουµε περίπου 15 λίτρα το λεπτό, δηλαδή 10 µεγάλα µπουκάλια νερό. Πόσο νερό καταναλώνουµε αν κάνουµε ένα ντους διάρκειας 10 λεπτών;

Το ξέρετε αυτό;

  • Μια βρύση, που στάζει σταγόνα-σταγόνα µέσα σε ένα χρόνο µπορεί να αδειάσει νερό που θα επαρκούσε για να γεµίσουµε 35 φορές µια µπανιέρα! • Ένα καζανάκι που τρέχει, µπορεί να αδειάζει µέσα σε µια μέρα νερό που θα πίναµε σε 50 µέρες! • Όταν πλένουµε τα δόντια µας ή τα χέρια µας αφήνοντας συνεχώς τη βρύση ανοικτή, σπαταλάµε µέσα σε ένα λεπτό, νερό που θα γέµιζε 10 µεγάλα µπουκάλια! • Η αλόγιστη κατανάλωση ζεστού νερού, δεν έχει µόνο σαν αποτέλεσµα την σπατάλη νερού αλλά και τη σπατάλη ενέργειας!

Κατανάλωση νερού  στην κουζίνα:  Στην κουζίνα χρησιµοποιούµε νερό για να πλύνουµε τα τρόφιµα και τα πιάτα, αλλά και στο µαγείρεµα. Πλένοντας τα λαχανικά, για να φτιάξουµε µια σαλάτα κάτω από τη βρύση για τρία λεπτά, καταναλώνουµε 45 λίτρα νερό, δηλαδή 30 µεγάλα µπουκάλια!

Το ξέρετε αυτό;

  • Η παραγωγή µισού κιλού κρέατος απαιτεί 100 φορές περισσότερο νερό από την παραγωγή µισού κιλού σιταριού!
  • Χρειάζονται 2,27 λίτρα νερού για να µαγειρέψουµε µια κατσαρόλα µακαρόνια και η διπλάσια ποσότητα νερού για να πλύνουµε την κατσαρόλα!

Κατανάλωση νερού στον  κήπο :  Μεγάλη ποσότητα καθαρού νερού χρησιµοποιούµε  στο πότισµα. Χρειάζονται όµως όλα τα φυτά που φυτεύουµε στον κήπο µας την ίδια ποσότητα νερού για να µεγαλώσουν;

Ιδέες για έρευνα

Μελετήστε τις χρήσεις νερού που γίνονται στο σπίτι σας  στη διάρκεια µιας ηµέρας για µια ολόκληρη εβδοµάδα. Ρωτήστε τους γονείς σας να σας δείξουν και τον µετρητή του νερού. Καταγράψτε προσεχτικά τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας σ’ ένα χαρτί και ανακοινώστε τα συµπεράσµατά σας σε όλη την τάξη.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250