Ο Νόμος 4412/16 εμπόδιο για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Πουλάτων;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 12:49

Ο Νόμος 4412/16 εμπόδιο για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Πουλάτων;


Όπως σας είχαμε ενημερώσει από τις 20 Μαρτίου με σχετικό ρεπορτάζ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς ενέκρινε τη μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του χωριού μας, καθώς και τους όρους της προκήρυξης του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες που είχαμε, έκαναν λόγο για ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους και εκτέλεση του έργου αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο μέχρι σήμερα, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, προκαλώντας μας εύλογες ανησυχίες.

Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως poulatakefalonias.gr διαπιστώσαμε ότι σε ανάλογη φάση καθυστέρησης βρίσκονται εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα, λόγω κυρίως του Νόμου 4412/16 που αναγκάζει τους Ο.Τ.Α. και τις Δημόσιες Υπηρεσίες να καθυστερήσουν σημαντικά τις σχετικές διαδικασίες.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα Νόμο που συγκεντρώνει όλη τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων για προμήθειες, έργα και υπηρεσίες. Ο Νόμος δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης τον Αύγουστο και στόχο έχει την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα ο εν λόγω Νόμος αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας.

Ωστόσο, αν και πρόκειται για ένα Νόμο που όλοι συνηγορούν πως κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς διαμορφώνει ένα ομοιογενές νομοθετικό πλαίσιο για όλους τους φορείς, έχει δημιουργήσει παραλυτικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Και αυτό καθώς σε αρκετά του σημεία είναι δυσνόητος, περιέχει ασάφειες, έχει άπειρες παραπομπές εκ των οποίων πολλές χαοτικές, ενώ δεν είναι σαφείς οι διατάξεις που διατηρούνται ή καταργούνται σε σχέση με τα ισχύοντα ως σήμερα. Γενικότερα, για κάθε δημόσια σύμβαση ή διαγωνισμό απαιτείται τεράστιος χρόνος, πολλές φορές δυσανάλογος του μεγέθους και του κόστους ενός έργου ή μιας προμήθειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεσή τους και εν τέλει για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι το εξαιρετικής σπουδαιότητας έργο για το χωριό μας περιλαμβάνει την αντικατάσταση τεσσάρων τμημάτων μήκους 1.200 μέτρων εκ του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, την ταυτόχρονη μεταφορά των ιδιωτικών παροχών από τους παλαιούς σωλήνες και τη μεταφορά πλησίον των νέων αγωγών όσων ιδιωτικών παροχών βρίσκονται εντός ιδιοκτησίας. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των δεκαοχτώ χιλιάδων τριακοσίων σαράντα δύο ευρώ και πενήντα οχτώ λεπτών (18.342,58€) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό εξόδων 2016 της ΔΕΥΑ Κεφαλλονιάς.

Φυσικά δεν γνωρίζουμε εάν εν τέλει ο συγκεκριμένος Νόμος αποτελεί εμπόδιο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας. Για αυτό και παρακαλούμε θερμά να μας δοθεί αρμοδίως από την ΔΕΥΑΚ απάντηση στο εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό ή υπάρχουν απλώς γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις, όπως το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν. Σε κάθε περίπτωση, ελπίδα όλων μας στα Πουλάτα είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι η εκτέλεση του έργου, ώστε να δοθεί λύση σε ένα από τα μείζονα και χρόνια προβλήματα του χωριού μας.


Πηγή: www.poulatakefalonias.gr 


Ετικέτες: