«Να παρέχουμε μια ζεστή αγκαλιά!» - Ενημέρωση για το Κέντρο Φροντίδας ΑμέΑ που ετοιμάζει ο «Υπερίων» στο Ληξούρι (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 18:28

«Να παρέχουμε μια ζεστή αγκαλιά!» - Ενημέρωση για το Κέντρο Φροντίδας ΑμέΑ που ετοιμάζει ο «Υπερίων» στο Ληξούρι (εικόνες)

Την κατάλληλη ημέρα, επέλεξε η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ», για να παρουσιάσει και να ενημερώσει για τα όσα... θαυμαστά δημιουργεί στο Ληξούρι.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Διότι η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία και ως εκ τούτου, τα όσα είδαμε από κοντά στην παρουσίαση – ενημέρωση που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο Ληξούρι, μόνο ικανοποιημένους μπορούν να μας αφήσουν, διότι σε λίγο καιρό θα υπάρξει μία «ζεστή αγκαλιά» για τα Άτομα με Αναπηρία στο νησί μας.

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε είδαμε από κοντά τις όποιες εργασίες έχουν ξεκινήσει να γίνονται – και πραγματικά – έχουν μεταμορφώσει την εγκαταλελειμμένη «Βίλα Αντύπα».

Ο συγκεκριμένος χώρος, δόθηκε από τον Δήμο Κεφαλονοάς με χρησιδάνειο στον «Υπερίωνα» και αυτός, με δικά του εξοδα και χορηγίες φροντίζει για την ολοκληρωτική μεταμόρφωσή του, που θα αποτελέσει και το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. (Κ.Δ.Η.Φ.) που θα στεγαστεί εκεί.

Στην συνέντευξη Τύπου , που παραχωρήθηκε από το ΔΣ του «Υπερίωνα» ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα.

Στο πάνελ βρέθηκαν, η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Μαροπούλου - Ζαφειράτου, η οποία μας έκανε και ξενάγηση στους χώρους που θα λειτουργήσει το Κέντρο (Κ.Δ.Η.Φ.), ο αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας Ηλίας Παρίσης, η Μαρία Λαδά, εκπρόσωπος των ΑμέΑ και ταμίας του Συλλόγου, η Βούλα Κοντογιαννάτου, η Ευη Λαδά, ο Σταύρος Λυκούδης και η Αννα Συνοδινού - Καμήλου.

«Μπορώ να προσφέρω ο,τι και εσύ, αρκεί να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία»

«Αυτή την στιγμή χάνονται κεκτημένα δικαιώματα των ΑμέΑ» τόνισε αρχικά η κα Μαροπούλου και ανέφερε χαρακτηριστικές κουβέντες και αιτήματα των ΑμέΑ που καθημερινά τις ακούμε αλλά δυστυχώς στον τόπο μας ποτέ δεν τις εφαρμόζουμε όπως είναι το «Μπορώ να προσφέρω ο,τι και εσύ, αρκεί να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πραγματικά ζεστή αγκαλιά, γι’ αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη» ήταν τα λόγια του κ. Ηλία Παρίση, ο οποίος τόνισε επίσης πως το Κέντρο θα κινηθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ.

«Ηταν απελπιστική η κατάσταση των κτιρίων που παραλάβαμε, όμως τώρα έχει αλλάξει η εικόνα» ήταν τα λόγια της κας Μαροπούλου. Και δεν είχε άδικο, το σκηνικό πλέον είναι φιλόξενο και καθαρό.

Όπως ενημερωθήκαμε το (Κ.Δ.Η.Φ.), θα μπορεί να δεχθεί 16 περιπτώσεις εφήβων και ενηλίκων ΑμέΑ και όπως τονίστηκε δεν θα προέρχονται μόνο από την Παλική, αλλά και σε σοβαρές περιπτώσεις από ολόκληρη την Κεφαλονιά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ειδικότητες όπως ψυχίατρος, Κοινωνικός Λειτουργός, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγος, Οδηγός Λεοφωρίου για την μεταφορά των ΑμέΑ από και προς το Κέντρο, Νοσηλευτής κ.α.

Τονίστηκε επίσης η βοήθεια που έχουν προσφέρει τόσο οι πολίτες της Παλικής, όσο και η Περιφέρεια και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ενώ εκφράστηκαν από την κα Μαροπούλου και κάποια παράπονα για την λιγοστή βοήθεια από τον Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος «ναι μεν παραχώρησε με χρησιδάνειο για 30 χρόνια τον χώρο, εντούτοις δεν έχει βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο οικονομικά».

Η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι για 3 χρόνια και θα επιδοτείται με 800 ευρώ ανά οφειλόμενο τον μήνα.

«Εδώ επιτελείται ένα θαύμα»

Ο Σταυρός Λυκούδης τόνισε πως «εδώ επιτελείται ένα θαύμα» αναφερόμενος στους δωρητές και τις χορηγίες που έχουν γίνει για να μπορέσει να στηθεί το Κ.Δ.Η.Φ. των ΑμέΑ, όμως χρειάζεται η βοήθεια ακόμη περισσότερων.

Όπως είπαν άλλωστε τα μέλη του ΔΣ του Υπερίωνα, για να είναι λειτουργικό το Κέντρο χρειάζεται ακόμα να μπουν έξι (6) αιρκοντίσιον και δύο (2) ηλιακοί θερμοσίφωνες για να παρέχουν ζέστη και ζεστό νερό στα ΑμέΑ και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να αποκτηθούν.

«Εμείς δίνουμε χαρά και εισπράττουμε χαρά και αυτό μας αρκεί»

Όπως τόνισε και η κα Συνοδινού: «Δεν θέλουμε επαίνους και βραβεία. Εμείς κάνουμε το αυτονόητο. Οτιδήποτε λειτουργεί αυτή την στιγμή στο Ληξούρι οφείλεται στον Εθελοντισμό. Εμείς δίνουμε χαρά και εισπράττουμε χαρά και αυτό μας αρκεί».

Στην συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκαν επίσης και οι εκδηλώσεις που επίκειται να γίνουν από τον «Υπερίωνα» όπως το Χριστογεννιάτικο Παζάρι στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά και η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στις 14 Ιανουαρίου του 2017.

Και φυσικά, τα εγκαίνια του Κ.Δ.Η.Φ. που προγραμματίζονται για τους πρώτους μήνες του 2017.

«Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει και το αναχρονιστικό Προέδρικό Διαταγμα για τα ΑμέΑ, που έχει συνταχθεί το 1993 και ουσιαστικά δένει τα χέρια σε όσους θέλουν να προσφέρουν» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ηλίας Παρίσης.

Μπράβο σε όλους όσους ασχολούνται και ασχολήθηκαν και προσέφεραν γι' αυτό τον σκοπό. 

Παρακάτω εικόνες και το ηχητικό ολόκληρης της συνέντευξης Τύπου του "Υπερίωνα"

 


Record audio or upload mp3 >>

DSC 0525DSC 0528DSC 0530DSC 0532

Η κα Μαροπούλου μας ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. (Κ.Δ.Η.Φ.)

DSC 0534DSC 0535DSC 0537DSC 0538DSC 0539DSC 0542DSC 0545DSC 0546DSC 0549DSC 0552DSC 0554DSC 0558DSC 0559DSC 0561DSC 0562DSC 0567DSC 0569DSC 0570DSC 0571DSC 0572DSC 0573DSC 0574


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250