«Εβδομάδα Αποδήμου» στην Κεφαλονιά – Σύσκεψη για προβολή και προώθηση προϊόντων από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 18:27

«Εβδομάδα Αποδήμου» στην Κεφαλονιά – Σύσκεψη για προβολή και προώθηση προϊόντων από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την «Εβδομάδα Αποδήμου», στην Κεφαλονιά, διεξήχθη σύσκεψη εργασίας με μέλη της Ομοσπονδίας και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη διοργάνωση, η οποία και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κουρής Σωτήριος, ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς, Ευάγγελος Κεκάτος , η γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων, Αγγελική Χιόνη, ο Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητήριου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Αντιπρόεδρος του αντίστοιχου Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Α. Τζίμης, καθώς και πλήθος αποδήμων και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων τόσο από την Κεφαλονιά όσο και από την Ζάκυνθο.

Στη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις, τέθηκαν προβλήματα και ζητούμενα, έγιναν διαπιστώσεις, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα μια επί της ουσίας προσέγγιση των συμπατριωτών μας, οι οποίοι και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό, με σκοπό την προβολή και προώθηση της τοπικής παραγωγής, την τόνωση και επέκταση της αγοραστικής ζήτησής της, την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με τους αποδήμους στο χώρο της εστίασης ή της εμπορίας και διακίνησης των τοπικών προϊόντων.

Σωτήρης Κουρής: «Να στηριχθούμε σε ίδια μέσα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του πρωτογενή τομέα, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων των νησιών μας, για την οποία και εγγυούνται ο φυσικός μας πλούτος σε συνδυασμό με την εμπειρία και τις παραδοσιακές τεχνικές των εξαιρετικά καταρτισμένων παραγωγών μας.
Ωστόσο, επισήμανε το επιτακτικό της στήριξης μας με ίδια μέσα, τις δυνατότητες, την εργασία μας, τα παραγωγικά μας δεδομένα. Διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε εξωγενείς χρηματοδοτήσεις, π.χ. επιδοτήσεις - οι οποίες κινδυνεύουν να μας αποπροσανατολίσουν και ενδεχομένως να περιορίσουν την αναπτυξιακή μας αφύπνιση στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα - αν δεν γίνει σωστή διαχείρισή τους.

Επίδειξη προϊόντων από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Καίριες παρεμβάσεις, επίσης, έγιναν τόσο από τον κ. Κεκάτο, όσο και από την κ. Χιόνη αλλά και από όλους τους ομιλητές που έλαβαν το λόγο είτε για να εκφράσουν τη θέση και την κρίση τους είτε για να παρουσιάσουν το προϊόν τους ή να τοποθετηθούν επί της υφιστάμενης κατάστασης.
Το κλίμα της συζήτησης υπήρξε γόνιμο και με ουσιαστικό έρεισμα, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαιρετίσθηκε από όλους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ως μία πρώτη προσπάθεια δημιουργικής στήριξης του παραγωγικού μας ιστού.
Με τη λήξη της εκδήλωσης ακολούθησε επίδειξη και γευσιγνωσία των εκλεκτών προϊόντων της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.