Στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος η "Κράνη"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 09:53

Στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος η "Κράνη"


Ακολουθεί δελτίο τύπου για τη συνάντηση της Ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων νοτιοδυτικής Ελλάδας στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΡΑΝΗΣ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Σπαθής.

 Εκ της ΚΡΑΝΗΣ
 
Ο Πρόεδρος                     Η Γραμματέας
Σταύρος Σπαθής               Μαρία Σκλαβουνάκη

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 8 - 9 Οκτωβρίου 2016 το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας στην Παραλία Ακράτας.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήσαν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Φάνης Σταυρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Γεώργιος Γιοβάς και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Αρίστος Τηλιγάδης.

Την πρώτη ημέρα, οι τοπικοί παράγοντες παρουσία του Δημάρχου έθιξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αιγιάλεια και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Συζητήθηκαν η πάταξη του παραεμπορίου, η δημιουργία στεγασμένης και ελεγχόμενης λαϊκής αγοράς, η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, η επίσπευση των έργων υποδομής (προαστιακός – σιδηρόδρομος – οδικό δίκτυο) και η δημιουργία ελεύθερου camping ώστε να καταστεί η Ανατολική Αιγιάλεια εκτός από παραθεριστικός και τουριστικός προορισμός, καθώς η όποια καθυστέρησή τους αποτελεί εμπόδιο σε κάθε είδους ανάπτυξη της περιοχής.

Την δεύτερη ημέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συζήτησε για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων όπου πολλοί συνάδελφοί μας δεν μπορούν να ενταχθούν διότι δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα ένστασης, σε περίπτωση που τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ απορρίψουν ή δεν δεχθούν την αίτησή τους, για να κριθεί από την Κεντρική Διοίκηση, ενώ πολλοί συνάδελφοί μας που προσέφυγαν, δικαιώθηκαν και οι αιτήσεις τους για ένταξη στην ρύθμιση έγιναν αποδεκτές.

Πρέπει λοιπόν όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν και να κατευθύνουν τους συναδέλφους μας ώστε και με παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας να τους δοθούν ουσιαστικές λύσεις για να μην χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των 100 δόσεων, βοηθώντας τους συναδέλφους μας να μην σταματήσουν τις ενέργειές τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ, αλλά να απευθυνθούν στην Κεντρική Διοίκηση.

Σχετικά με τα θέματα του «ακατάσχετου λογαριασμού» και των POS αναφέρθηκε ότι είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των εμπόρων και των επιχειρηματιών, διότι είναι τρομερές οι παρενέργειες που δημιουργούνται και πολλές φορές οδηγούν ακόμη και στο κλείσιμο καταστημάτων. Κατασχέσεις λογαριασμών για οποιοδήποτε ποσό δεσμεύουν όλα τα χρηματικά διαθέσιμα και ακόμα και εάν εξοφληθεί η οφειλή, απαιτείται διάστημα 20-30 ημερών για την αποδέσμευση του λογαριασμού οδηγώντας σε απελπισία και εξόντωση τα μέλη μας.

Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν για την μισθοδοσία τους, για το ΙΚΑ, για τον ΟΑΕΕ, για τους προμηθευτές τους, για ενοίκια κ.λπ. Όσο για την διάδοση της χρήσης του πλαστικού χρήματος που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά της φοροδιαφυγής, τα υψηλά ποσοστά των προμηθειών των τραπεζών και η δυνατότητα κατάσχεσης του λογαριασμού, λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς συναδέλφους μας, ώστε να μην δέχονται την χρήση των POS των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, καταγγέλθηκε από όλους τους Συναδέλφους η προκλητική άρνηση για συνεργασία των τραπεζών για διευθέτηση των ρυθμίσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ για τον σκοπό αυτό αποφάσισε να ζητήσει από την ΕΣΕΕ την σύσταση ειδικού τμήματος το οποίο θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες έμπειρους στα τραπεζικά θέματα ώστε να λειτουργεί συμβουλευτικά για κάθε μέλος μας.

Ήδη με την Τράπεζα Eurobank υπάρχει αντίστοιχη συνεργασία και αιτήματα ρυθμίσεων που δεν έγιναν αποδεκτά από τα υποκαταστήματα της προαναφερόμενης τράπεζας, με παρέμβαση της ΕΣΕΕ, διεκπεραιώθηκαν.

Όσον αφορά στην εσωτερική λειτουργία της Ομοσπονδίας, έγινε ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Ομοσπονδία και βρίσκονται σε εξέλιξη, δόθηκαν κατευθύνσεις για την εσωτερική εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι όποιο μέλος ζητήσει ενημέρωση ή την παραλαβή οιουδήποτε εγγράφου, να του παρέχεται ταχύτατα και άμεσα κάθε πληροφορία ή έγγραφο ζητηθεί.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Ηλίας Παυλίδης, ενημέρωσε για την ύπαρξη σελίδας Facebook της Ομοσπονδίας, στην οποία όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να ενημερώνονται και να αναρτούν δημοσιεύσεις τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Γιώργο Ράλλη για την φιλοξενία και την πολύτιμη βοήθειά του.

Κλείνοντας, για ακόμα μια φορά τόνισε ότι η συλλογικότητα και η συνεργασία μεταξύ των Φορέων θα δώσουν καλύτερες προοπτικές για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επιχειρηματικός κόσμος και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε.

Εκ της Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν Γραμματέας

 

Ηλίας Παυλίδης             Γεώργιος Μαραγκός