"Έρχου και Ίδε" - Σας αρέσει κε Δήμαρχε αυτή η κατάσταση του ερειπωμένου νεκροταφείου Ληξουρίου;

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 09:46

"Έρχου και Ίδε" - Σας αρέσει κε Δήμαρχε αυτή η κατάσταση του ερειπωμένου νεκροταφείου Ληξουρίου;



Επιστολή αναγνώστη προς τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση

Έρχου και ίδε 

Κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς

Πείτε μας ειλικρινά σας αρέσει αυτή η κατάσταση του εγκαταλελειμμένου και ερειπωμένου νεκροταφείου Ληξουρίου;!

Κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια από το σεισμό του 2014 και η κατάσταση στην Παλική όλο και χειροτερεύει. Δρόμοι, λιμάνι, κτίρια, θέατρο, εκκλησίες, μνημεία και τόσα άλλα. Το χειρότερο είναι η κατάσταση του νεκροταφείου Ληξουρίου.

Κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς τολμήσατε ποτέ να κάνετε μια επίσκεψη στο νεκροταφείο Ληξουρίου; Ή καθόσαστε καλά στην καρέκλα σας για να μην τη χάσετε.

Ήρθατε ποτέ να δείτε από κοντά την κατάσταση, εκτός από λίγες μέρες των σεισμών εκείνης της περιόδου;

Πού είστε κ Δήμαρχε Κεφαλονιάς; Πού είναι ο αντιδήμαρχός σας και οι άλλοι εκλεγμένοι υπεύθυνοι του Δήμου σας, πού είναι το τεχνικό προσωπικό του Δήμου; Μήπως αφήνεται τα έργα για τις τελευταίες μέρες που θα έχετε εκλογές ...για κανένα ψήφο;

Αλλά ας τα πούμε αναλυτικά για το νεκροταφείο Ληξουρίου... και αφήστε την καραμέλα του εράνου και ότι δεν έχετε χρήματα. Αυτά είναι -προφάσεις εν αμαρτίαις. Η λύση είναι το Τεχνικό Προσωπικό του Δήμου και τους απλούς εργάτες που έχετε. Λίγα μεροκάματα θέλει η όλη διαδικασίας τακτοποίησης του νεκροταφείου και έπειτα θα προχωρήσετε στην αναλυτική τακτοποίηση του κανονισμού και της όλης διαδικασίας επέκτασης του κοιμητηρίου...

Μάντρες

Με το σεισμό έπεσαν κάποιες μάντρες, προς τη μεριά των παλιών σφαγείων, τα δε μνήματα κρέμονται και σε λίγο καιρό με τις βροχές θα φύγουν τα κόκκαλα των νεκρών μας και δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβήλωση σε ιερά και όσια. Χάθηκε η πέτρα και δυο πετροκόποι τεχνίτες να φτιάξουν σωστά τοιχίο αντιστήριξης; Τόσα πολλά μεροκάματα στοιχίζει αυτή η εργασία; Άσε που όλη αυτή η μεριά του νεκροταφείου είναι στο μαύρο χάλι. Σκουπίδια και χόρτα, όλα ανακατεμένα στην αδιαφορία όλων μας.

Επιστάτης – Οργάνωση – Κανονισμός

Πέρασε τετράμηνο που έφυγε ο «επιστάτης» του νεκροταφείου με σύνταξη και δεν αντικαταστάθηκε κανείς στη θέση αυτή, αλλά περιστασιακά πηγαίνει κάποιος εργάτης και κάνει κάτι εργασίες, ιδίως όποιος τον καλέσει. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Είναι Δημοτικό το κοιμητήριο ή δεν είναι; Θα πρέπει να έχει την οργάνωσή του, τον κανονισμό του, την τακτοποίησή του και τον φύλακα ή τους εργάτες του. Θα πρέπει να κλείνει κατά το βράδυ ή να έχει το σταθερό ωράριό του. Να υπάρχει «εβδομαδιαίος» ιερέας με σταθερότητα κάποιας ώρας . Πινακίδα ανακοινώσεων του ωραρίου... κλπ

Δίχτυο νερού

Μια και μιλάμε για οργάνωση του κοιμητηρίου Ληξουρίου, θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθεί το δίχτυο νερού. Όπως ανοίξεις την πρώτη βρύση χάνεται το νερό από τη δεύτερη. Χρειάζονται περισσότερες βρύσες και επέκταση του διχτύου στα βασικά μέρη του νεκροταφείου.

Φωτισμός και ηλεκτρική καλωδίωση

Πού είστε κε Δήμαρχε να δείτε τη φοβερή κατάσταση των καλωδίων ηλεκτρισμού μετά το σεισμό του 2014; Πού είστε κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κοιμητήριο της πόλη σας, του Ληξουριού σας! Σας θυμίζω είναι ή δεν είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ; Αν δεν είναι τότε πάω πάσο... Πού είστε κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς; Πίσω από το ναό της εισόδου, (η μάντρα) το τοιχίο είναι έτοιμο, (έχει πάρει κλίση) να υποχωρήσει και να παρασύρει τα μνήματα. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά καλώδια που είναι έκθετα πάνω στο τοιχίο αυτό, είναι επικίνδυνα και υπάρχει φόβος για ατύχημα. Προσθέσετε και καμιά λάμπα επιπλέον, αλλάξτε τις καμένες με νέες. Ελάτε κε Δήμαρχε, εφόσον οι δικοί σας αρμόδιοι δεν είναι ικανοί, να το διαπιστώσετε...

Διάδρομοι

Οι διάδρομοι του νεκροταφείου σε άσχημη κατάσταση. Πρέπει να χαραχτούν και νέοι διάδρομοι, όπου είναι εφικτό, να σηκωθούν τα πεσμένα μάρμαρα από το μνημείο του Τρέκα, (έργο Γεωργίου Μπονάνου- αποκατάσταση πότε;), ώστε να μην ενοχλεί στη διάβαση και, γενικά να μπει μια τάξη σε όλο τον χώρο. Έμαθα πως κάμετε ενέργειες για τα μνημεία της πόλης και για αυτό του νεκροταφείου. Ελπίζω να μην έχει κολλήσει η διαδικασία... και να πω « Ήμουνα νιος και γέρασα»!

Επέκταση και καθαριότητα

Είναι αναγκαίο προς τα νότια να γίνει η επέκταση, υπάρχει χώρος που σήμερα δυστυχώς έχει μετατραπεί σε χωματερή. Πάντα υπάρχει λύση και μάλιστα εύκολη, μην ψάχνεται να κάνετε μεταφορά του κοιμητηρίου σε άλλο μέρος της Παλικής. Μην ψάχνετε τα δύσκολα και τα χρονοβόρα που σας κάνουν να είστε όλο υποσχέσεις χωρίς πράξεις. Τα πράγματα είναι απλά. Είναι αναγκαία και επείγουσα η διαδικασία της επέκτασης του χώρου ταφής του νεκροταφείου. Επίσης οι κάδοι να αδειάζουν, που είναι δυστυχώς λίγοι και ξεχειλίζουν τα σκουπίδια. Αν δεν οριστεί υπεύθυνος εργάτης ή μόνιμος στο νεκροταφείο πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Ας είναι κάποιος.... (από τη Διαδημοτική).

Τα κυπαρίσσια

Ας ξαναγίνει έλεγχος στα κυπαρίσσια και όσα έχουν γείρει και είναι επικίνδυνα να καταστρέψουν τάφους, ας τα κόψετε. Ιδίως να κοπούν τα κυπαρίσσια τα οποία είναι μέσα στους τάφους και έχουν κάνει ζημιά στα μνημεία. Επίσης, όσα είναι ξερά ας κοπούν και αυτά, ώστε ο χώρος να ανοίξει σωστά και να τακτοποιηθεί.

Περί Κανονισμού και Ασφάλειας του χώρου

Προτάσεις

Κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς, ας έλθετε μια επίσκεψη, βγείτε από το γραφείο σας με τόσες και τους τόσους κόλακες και ελάτε να δείτε πως είναι αυτός ο χώρος.

Ίσως θυμηθείτε πως σε αυτόν το χώρο είναι και κάποιος δικός σας θαμμένος, οι παππούδες σας ή και άλλοι πρόγονοί σας. Κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς - Έρχου και ίδε-.

Αναζητήστε τον κανονισμός αν υπάρχει, βάλτε τάξη οριστικά σε αυτόν τον ιερό χώρο. Ορίστε υπεύθυνο άτομο, Να έχει ωράριο και να κλειδώνει αργά το σούρουπο η πόρτα. Φροντίστε αυτήν την σιδερένια παλιά πόρτα, που είναι φτιαγμένη με σιδερένιες δέσεις φτιαγμένες στο καμίνι, πριν το σεισμό του 1953, από το 1920, φροντίστε σωστά την πέτρινη μοναδική σκαλινάδα της εισόδου που είναι αξιόλογο μνημείο.
Επείγον κε Δήμαρχε Κεφαλονιάς είναι να φτιαχτεί το τοιχίο προς τα δυτικά πάνω από τα παλιά σφαγεία με πέτρα ή με κάτι άλλο, πριν φύγουν για τη θάλασσα τα μνήματα. Φροντίστε για την καθαριότητα και για όσα ήδη αναφέρθηκα πιο πάνω.
Μια πολιτεία δείχνει την αρχοντιά της κατά πόσο σέβεται την παράδοση, τους ανθρώπους της και τους νεκρούς της. Μην ξεχνάτε πως και αυτό το κοιμητήριο είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

Θα επανέλθω δριμύτερος αν η κατάσταση παραμείνει η ίδια, όπως συμβαίνει σήμερα και σε άλλα θέματα να είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο το ΛΗΞΟΥΡΙ!

Έρχου και ίδε

Αντώνιος (Άκης) Μαρκαντωνάτος

Ληξούρι 11-10-2016

IMG 8683IMG 8695IMG 8699IMG 8703IMG 8704IMG 8706IMG 8708




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250