Πρόγραμμα "Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 11:02

Πρόγραμμα "Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών"


Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ωςΗμέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών (Φ.Ε.Κ. 1 Α΄/2-1-2007), με το οποίο έχει καθορισθεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, φέτος επιλέχθηκε να τιμηθεί ο ευεργέτης Παναγής Χαροκόπος, μια εξέχουσα προσωπικότητα του νησιού.

Ο Παναγής Χαροκόπος γεννήθηκε το 1835 στο χωριό Πλαγιά της Ερίσσου. Μετανάστης στη Ρουμανία από το 1855, με πρωτοποριακές αντιλήψεις και τόλμη πετυχαίνει και συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, στην Ρουμανία και στην Ελλάδα. Διακρινόμενος για τις ικανότητές του, χρημάτισε σύμβουλος του βασιλιά Καρόλου Α΄. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1899 και ασχολείται με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ενθυμούμενος, τη δύσκολη και στενόχωρη ζωή της μητέρας και των αδελφών του, θέλησε να δώσει διέξοδο και εφόδια στη γυναίκα, θέλοντας να ανυψώσει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά της. Πεθαίνει το 1911, στην Αθήνα, πριν ολοκληρώσει τα οράματά του, τα οποία διεκπεραιώνει με την διαθήκη του ο αδελφός του Σπυρίδων Χαροκόπος. Σε ιδιόκτητο κτίριο στο Δήμο Καλλιθέας, λειτουργεί το 1929 η Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας. Επίσης, ιδρύει στην Κεφαλονιά το Χαροκόπειο Εργαστήριο της κεντητικής τέχνης, σε δρόμο όπου φέρει το όνομα του ευεργέτη της γυναίκας και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το 1990 ιδρύεται το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο χαρακτήρας του οποίου έχει διευρυνθεί και σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα σπάνια ή μοναδικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Υπήρξε ένας μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης, αυτοδημιούργητος, εργατικός, ευφυής και γενναιόδωρος Κεφαλλονίτης.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ανωτέρου Προεδρικού Διατάγματος, ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Νομού, στο Αργοστόλι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή , και θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ώρα 10:30 π.μ.:Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας.
  2. Ώρα 11:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο κήπο του Νάπιερ. Στις εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν οι πάγιοι αποδέκτες των προγραμμάτων επισήμων εορτών και εκδηλώσεων και οι πολίτες.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας και τα της Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας.

Δηλώσεις για καταθέσεις στεφάνων μέχρι και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στα τηλέφωνα 2671360530-531. Τελετάρχης ορίζεται ο Παναγής Σταθάτος, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

 ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250