H ΕΛΜΕ-ΚΙ για την λειτουργία λαϊκών φροντιστηρίων αλληλεγγύης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 08:40

H ΕΛΜΕ-ΚΙ για την λειτουργία λαϊκών φροντιστηρίων αλληλεγγύης


Πιο νωρίς – πιο οργανωμένα φέτος τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, μαθήτριες.

Η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, έχει οδηγήσει σε αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ο κατάλογος των προβλημάτων ατελείωτος, ανεργία, φτώχεια, μειώσεις μισθών - συντάξεων, φοροεπιδρομή, περικοπές στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της χώρας, τα υπερπληθή τμήματα ανά τάξη, η απουσία ουσιαστικών δομών ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται ο γονιός να πληρώνει από την τσέπη του (όποιος μπορεί) για να καλύψει τα κενά στη γνώση των παιδιών του που έπρεπε να προσφέρει η κατά τα άλλα «Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση». Η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια πέρσι λειτούργησε για ένα μόλις μήνα και φάνηκε η ανάγκη της, ειδικά σε απομακρυσμένα σχολεία. Είναι ενδεικτικό ότι στο Γυμνάσιο Πάστρας, παρά το γεγονός πως η μεταφορά ήταν ατομική ευθύνη των γονιών, δήλωσαν και παρακολούθησαν 22 μαθητές. Σημειώνουμε ότι η εργασιακή ελαστικοποίηση απογειώθηκε, αφού υπήρξε εκπαιδευτικός που κάλυπτε Αργοστόλι – Πάστρα – Ληξούρι και Ιθάκη!!! Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια δεν λειτούργησε καθόλου.

Παρότι ο Νομός βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, παρότι υπάρχουν σεισμόπληκτοι μαθητές, δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Στις κινητοποιήσεις μας είχαμε σταθερά αυτά τα αιτήματα τα οποία, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή συγκυβέρνηση όχι μόνο απαξίωσε μη λαμβάνοντας καμία μέριμνα για το Νομό αλλά και, αφού ο κ. Φίλης θεώρησε σωστό να «στήσει» 80 μαθητές και εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη συνέχεια τους αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ. Μόνο η αποφασιστική μας στάση τον υποχρέωσε σε αναδίπλωση. Τέλος, αρνήθηκε να παράσχει στους σεισμόπληκτους όλου του Νομού και ιδιαίτερα της Παλικής οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο και στήριξη για την άθλια κατάσταση που βρίσκονται.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δεκάδες μαθητές στηρίχθηκαν και βοηθήθηκαν από το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης που λειτούργησε στο Αργοστόλι με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ και τη στήριξη της Ένωσης Γονέων, του σωματείου ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και άλλων εργατικών σωματείων. Μεγάλη ήταν η προσφορά εν ενεργεία, συνταξιούχων, άνεργων ή ημιαπασχολούμενων εκπαιδευτικών καθώς άλλων εργαζομένων που δίδαξαν σε αυτό. Πρωτοβουλίες στήριξης των μαθητών πάρθηκαν και σε άλλα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη. Η λειτουργία αυτής της δομής αποτελεί πλέον «θεσμό» και αναγνωρίζεται από «εχθρούς» και «φίλους».

Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένες συνθήκες επιβάλλουν για την φετινή σχολική χρονιά 2016-17, υπό την ευθύνη της ΕΛΜΕ-ΚΙ, το συντονισμό και τη συμβολή όλων των φορέων στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης αλλά και την προσπάθεια για επέκτασή του και στο Ληξούρι. Φέτος, λόγω μεταφοράς του 2ου ΓΕΛ στο Φαραώ, τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους φορείς (συλλόγους γονέων, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, επιστημονικούς φορείς, εκπολιτιστικούς συλλόγους) καθώς και τους εκπαιδευτικούς, να υποστηρίξουν πολύπλευρα και ενεργητικά αυτή την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με επιδίωξη να καλυφθούν πιο νωρίς και πιο συγκροτημένα φέτος όλες οι ανάγκες των μαθητών - μαθητριών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ συνεχίζει τη διεκδίκηση και απαιτεί: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με σύγχρονες υποδομές και οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση της κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Απαιτούμε να ξεκινήσουν σε όλα τα σχολεία, τα προγράμματα ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας.

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο Αγώνας ο μοναδικός δρόμος για να βαδίσουμε.

Καλούμε τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών να γραφτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Αργοστολίου το επόμενο διάστημα. Άμεσα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές για το Αργοστόλι μπορούν να καλούν την υπεύθυνη της ΕΛΜΕ-ΚΙ για το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης Διονυσία Πεντογάλου στο τηλέφωνο 6906396302. Για το Ληξούρι Ευαγγελία Τζουλιαδάκη 6977623569.

Για το Αργοστόλι

καλούμε

όσους ενδιαφέρονται να διδάξουν σε πρώτη συγκέντρωση – συζήτηση

τη Δευτέρα 19/9, 6.30 μμ, στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Καλή – αγωνιστική σχολική χρονιά.

Δεν χειροκροτούμε – διεκδικούμε – χτίζουμε το μέλλον με τα δικά μας χέρια.

Αργοστόλι 13 Σεπτέμβρη 2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

  Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης   Ποταμιάνου Σοφία



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ