Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για τον καταστροφικό σεισμό της Ιταλίας - Εκτίμηση: "Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 10:12

Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για τον καταστροφικό σεισμό της Ιταλίας - Εκτίμηση: "Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα"

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Ο Λέκκας στο enikos.gr: Είναι Νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητήςΕυθύμιος Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr για την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός της Ιταλίας είναι ένας ιδιαίτερα καταστροφικός σεισμός καθώς είχε μικρό εστιακό βάθος και πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί 35 μετασεισμοί μικρότεροι από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Λεκκας απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο άμεσο επηρεασμό στον ελλαδικό χώρο, σεισμικά είμαστε μακριά».

Ο Παπαζάχος στο enikos.gr: Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

«Είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός και θα έχει πολύ έντονη μετασεισμική ακολουθία» είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο enikos.gr για την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.

Ο κ. Παπαζάχος δήλωσε ότι «θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς το επόμενο διάστημα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους κατοίκους».

Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Παπαζάχος απάντησε «σε καμία περίπτωση, δεν έχει καμία επίδραση».

toxwni.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250