Α. Θεοπεφτάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 10:25

Α. Θεοπεφτάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα

«Δεν θέλουμε μια συνταγματική αναθεώρηση για τους λίγους και τις επιστημονικές ελίτ. Θέλουμε μια αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα», αναφέρει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείσα ποια ζητήματα θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα προτού η κυβέρνηση καταθέσει την πρόταση της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν πλατύ διάλογο, σημειώνει ωστόσο ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και πρόωρο να πούμε ότι θα ζητήσει την γνώμη των πολιτών για ένα ζήτημα και δεν θα τη ζητήσει για άλλο.

Για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει ένας έντιμος διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδας, με στόχο έναν εκσυγχρονισμό των σχέσεων και του πλαισίου.

Για την πρόταση άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο και για τη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει ότι η πρόταση επιδιώκει να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, και διατυπώνει την εκτίμηση ότι έτσι θα αυξηθεί η συνθετική τάση εντός του Κοινοβουλίου.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών άντεξε σε δύσκολες δοκιμασίες των τελευταίων μηνών και όσοι προέβλεπαν σενάρια αποσύνθεσής της διαψεύστηκαν. «Η κυβέρνηση συνεχίζει με την παρούσα σύνθεση, αναζητώντας πάντα ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν αυτές επιτυγχάνονται σε επί μέρους σημαντικά ζητήματα θα αλλάζει και η κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε η ίδια η Ένωση Κεντρώων έχει μιλήσει για κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, κάτι στο οποίο εμείς είμαστε όχι απλά αδιάφοροι, αλλά απολύτως αντίθετοι», υπενθυμίζει η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Πώς βλέπει όμως η γραμματέας της ΚΟ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; «Μετά από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, και οι δημοσκοπήσεις αυτό "φωτογραφίζουν", λίγες μέρες αφού ψηφίσαμε δύσκολα μέτρα και με την ανάκαμψη να μην αποτελεί ακόμα πραγματικότητα αλλά μια προσδοκία του κοντινού μέλλοντος», απαντά και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, η χώρα, η κοινωνία, χρειάζονται χρόνο, σταθεροποίηση, επιστροφή στην κανονικότητα και ακόμα «αποτελεσματική διακυβέρνηση, ειλικρίνεια, προσαρμογή στις ανάγκες των πολιτών και πολύ δουλειά απ΄ όλους».

Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έρχεται να απαντήσει σε ζητήματα φυσιογνωμίας, προοπτικής, λειτουργικότητας, με βασικό ερώτημα πώς μπορεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχισθεί με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, τη βελτίωση των σχέσεων κόμματος- κυβέρνησης, την αποτελεσματικότερη μεταφορά του κοινωνικού παλμού στα κέντρα επίλυσης των προβλημάτων και την πρόληψη και διόρθωση πιθανών λαθών ή αστοχιών.

Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η κυβέρνηση ποια ζητήματα θα μπορούσε να θέσει σε δημοψήφισμα προτού καταθέσει την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπεται με συγκεκριμένο τρόπο, εμείς ξεκινήσαμε ήδη έναν πλατύ διάλογο καταθέτοντας τις προτάσεις μας και θα συνεχίσουμε το φθινόπωρο, αναζητώντας συναινέσεις, αλλά συζητώντας και τις διαφορετικές απόψεις με την κοινωνία, τους ειδικούς επιστήμονες και τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου. Θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και πρόωρο να πούμε ότι θα ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για ένα ζήτημα και δεν θα την ζητήσουμε για άλλο. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι η αναζήτηση της λαϊκής ετυμηγορίας δεν είναι έξω από τη λογική μας, δεν θέλουμε μια συνταγματική αναθεώρηση για τους λίγους και τις επιστημονικές ελίτ. Θέλουμε μια αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα.

Πώς αντιλαμβάνεστε, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, την πρόταση για την «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους» αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας;

Θέλουμε να προχωρήσει ένας έντιμος διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδας αναφορικά με τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας, με στόχο έναν εκσυγχρονισμό των σχέσεων και του πλαισίου.

Εκκλησία και κράτος είναι θεσμοί διακριτοί, η Εκκλησία εδώ και χρόνια επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο εκεί που υστερούσαν οι κρατικές δομές ή εκεί που το κράτος υποχώρησε, και αυτό αναγνωρίζεται απ' όλους. Όμως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους έχει να κάνει μ' αυτές καθ' αυτές τις λειτουργίες του ίδιου του κράτους και όχι με την σημαντική προσφορά της εκκλησίας στην κοινωνία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν φανεί ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο. Ταυτόχρονα προτείνει λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές τη μορφή του πολιτεύματος;

Δεν είναι στόχος μας να αλλάξουμε τη μορφή του πολιτεύματος, αν είχαμε τέτοιες επιδιώξεις θα το είχαμε πει ρητά και όχι μέσω της πλαγίας οδού. Επιδιώκουμε να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκτιμούμε ότι με την ρύθμιση που προωθούμε θα αυξηθεί η συνθετική τάση εντός του κοινοβουλίου.

Στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για την αλλαγή του άρθρου 24 (προστασία περιβάλλοντος);

Στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και της συνταγματικής πρόνοιας για το περιβάλλον. Είναι ζητήματα που τα συζητά σήμερα όλη η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος κόσμος. Χρειάζεται κι εμείς στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές και να απαντήσουμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μια από τις κεντρικές αντιθέσεις θα είναι και το περιβάλλον.

Στην ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν ψήφισαν την απλή αναλογική. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, αυτή τη φορά θα εξασφαλίσει την ευρύτατη πλειοψηφία;

Ο καθένας κρίνεται από τους πολίτες για τη συνέπεια λόγων και έργων και από την τοποθέτησή του στα μείζονα ζητήματα της δημοκρατίας, της λειτουργίας της και από τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για άλλη μια φορά βρέθηκαν εγγύτερα με τη ΝΔ, παρά με τις διακηρυγμένες τοποθετήσεις τους. Είναι κάτι που το παρακολουθούμε με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά νομίζουμε ότι πρώτα πρέπει να απασχολήσει τους ίδιους.

Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας στο μέλλον με την Ένωση Κεντρώων;

Η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών άντεξε σε δύσκολες δοκιμασίες των τελευταίων μηνών και όσοι προέβλεπαν σενάρια αποσύνθεσής της διαψεύστηκαν. Η κυβέρνηση συνεχίζει με την παρούσα σύνθεση, αναζητώντας πάντα ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις -αυτό δεν σημαίνει ότι όταν αυτές επιτυγχάνονται σε επί μέρους σημαντικά ζητήματα θα αλλάζει και η κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε, η ίδια η Ένωση Κεντρώων έχει μιλήσει για κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, κάτι στο οποίο εμείς είμαστε όχι απλά αδιάφοροι, αλλά απολύτως αντίθετοι.

Σας προβληματίζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν μείωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν ως απόρροια της συμφωνίας με τους θεσμούς;

Προφανώς και παρακολουθούμε με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, τις αναλύουμε και τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Δεν κάνουμε όμως πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Μετά από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, και οι δημοσκοπήσεις αυτό «φωτογραφίζουν», λίγες μέρες αφού ψηφίσαμε δύσκολα μέτρα και με την ανάκαμψη να μην αποτελεί ακόμα πραγματικότητα αλλά μια προσδοκία του κοντινού μέλλοντος. Η κυβέρνηση, η χώρα, η κοινωνία, χρειάζονται χρόνο, σταθεροποίηση, επιστροφή στην κανονικότητα. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική διακυβέρνηση, ειλικρίνεια, προσαρμογή στις ανάγκες των πολιτών και πολύ δουλειά απ΄ όλους.

Το κυβερνών κόμμα οδεύει σε συνέδριο. Πώς σχολιάζετε τον προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργούν οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος αποφασίσαμε να γίνουμε ενιαίο κόμμα, χωρίς συνιστώσες και παραλυτικές παραφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κόμμα με πολιτικό προβληματισμό στο εσωτερικό του. Αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία των τάσεων του κόμματος ως ρεύματα ιδεών και όχι ως σκληρούς εσωκομματικούς μηχανισμούς πίεσης. Εξάλλου, αυτά που μας αποδίδουν ως ελάττωμα για εμάς είναι πλεονέκτημα, η δημοκρατία και μέσα στο κόμμα. Νομίζω ότι το συνέδριο έρχεται να απαντήσει σε ζητήματα φυσιογνωμίας, προοπτικής, λειτουργικότητας, με βασικό ερώτημα πώς μπορεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχισθεί με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η βελτίωση των σχέσεων κόμματος-κυβέρνησης, η αποτελεσματικότερη μεταφορά του κοινωνικού παλμού στα κέντρα επίλυσης των προβλημάτων και η πρόληψη και διόρθωση πιθανών λαθών ή αστοχιών. Ας μην βιάζονται, όμως, στην αντιπολίτευση να προσαρμόζουν την πολιτική τους και το αίτημα για άμεσες εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις- δεν έχουν διδαχτεί από τις δημοσκοπικές αστοχίες από τον Μάιο του 2012 ως τον Σεπτέμβρη του 2015;

Είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ;

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει την δουλειά που του έχει ανατεθεί από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Όπως γνωρίζετε, το ΤΑΙΠΕΔ δεν το δημιούργησε η δική μας κυβέρνηση, αλλά το βρήκε έτοιμο από πριν, με «κλεισμένες» συμφωνίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη αναφορικά με το δημόσιο συμφέρον, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία.

Ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ποιο είναι κυρίως το ζήτημα για το οποίο βουλευτές προσφεύγουν στο προεδρείο της ΚΟ;

Συζητάμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους βουλευτές και τα μηνύματα που μεταφέρουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι πολίτες προβληματίζονται, θέλουν να μάθουν, πολλές φορές αντιδρούν. Όλοι όμως θέλουν οι κόποι τους να πιάσουν τόπο. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουμε κάνει όλοι από το 2008 μέχρι σήμερα. Σε καμία περίπτωση όμως η πραγματική εικόνα δεν είναι αυτή που όλοι βλέπουμε σε ορισμένα media, η εικόνα δηλαδή της καταστροφής και της ισοπέδωσης.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι προσπαθούμε και πολλές φορές φέρνουμε αποτελέσματα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας και την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου. Προσπαθούμε κάθε μέρα να τα πηγαίνουμε και καλύτερα, όμως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.

Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Βλαχοδήμου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250