Διευκρινίσεις για τη Φορολόγηση ντόπιων Αγροτών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 12:35

Διευκρινίσεις για τη Φορολόγηση ντόπιων Αγροτών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό


Οδηγίες για τη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1.1.2016 και μετά δεν ισχύει για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση ο συντελεστής 13%.

Με τη νέα διάταξη, τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.

Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση τότε ο φόρος μειώνεται κατά το ποσό των 1.900€ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000€.

Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 1.950€, 2.000€ και 2.100€ για το φορολογούμενο με ένα, δύο και τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, αντίστοιχα. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Η ανωτέρω μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, οι ανωτέρω μειώσεις του φόρου υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.

Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πως η βασική Επιδότηση, καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες Επιδοτήσεις που λαμβάνουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, υπολογίζονται στον προσδιορισμό του κέρδους τους μόνον όταν υπερβαίνουν τις 12.000€. Αντιθέτως, δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης