Αγροτικός Συνεταιρισμός: Πριν ο εχθρός χτυπήσει τους ντόπιους Ελαιώνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 05:25

Αγροτικός Συνεταιρισμός: Πριν ο εχθρός χτυπήσει τους ντόπιους Ελαιώνες

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, σε μάστιγα εξελίσσεται το σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής που προκαλεί στον ελαιόκαρπο ο δάκος τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.

O δάκος ως μονόφαγο είδος έχει 3 με 4 γενεές το έτος. Οι ζημιές που προκαλούνται στον ελαιόκαρπο, οφείλονται στα νύγματα τα οποία ανοίγουν τα θηλυκά άτομα πάνω στον καρπό προκειμένου να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Επιπλέον σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν οι δευτερογενείς προσβολές από μύκητες στους ήδη προσβεβλημένους από τον δάκο, καρπούς καθώς και στην ωοτοκία και άλλων εντόμων στο σημείο που εναπόθεσε ο δάκος το αυγό.

Τονίζεται ότι η αναλογία αρσενικών προς θηλυκά άτομα, η δεκτικότητα του ελαιόκαρπου προς ωοτοκία καθώς και οι ευνοϊκές συνθήκες για την ωοτοκία του δάκου, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την λήψη απόφασης για την διενέργεια δράσεων καταπολέμησης του.

Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι, προσφέρει δωρεάν κατευθύνσεις στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη Ελαιοπαραγωγό όσον αφορά την προσέλκυση και θανάτωση των ενήλικων ατόμων του δάκου πριν αυτά προλάβουν να ωοτοκήσουν στον ελαιόκαρπο.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης