Ευχαριστήριo ηγούμενου Μονής Άτρου για την δωρεά της βιβλιοθήκης του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Παντελεήμων Κουλούρη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 09:22

Ευχαριστήριo ηγούμενου Μονής Άτρου για την δωρεά της βιβλιοθήκης του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Παντελεήμων Κουλούρη

ΘΕΜΑ:  Δωρεά βιβλίων στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής


 Στην κ.α. Βάσω Κουλούρη, με αφορμή την δωρεά της βιβλιοθήκης του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Κουλούρη.

  Ένας σημαντικός Κεφαλλονίτης  και κληρικος ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Κουλούρης, διδάκτωρ της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λακήθρα Κεφαλλονιάς, απόφοιτος του Γυμνασίου Κεραμειών, αριστούχος της θεολογικής σχολής της Χάλκης της μεγαλύτερης αυτής σχολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετεκπαιδεύτηκε στην Γαλλία, τη Γερμανία την Αυστρία και την Ελβετία, όπου και υπηρέτησε ως προϊστάμενος στις εκεί ορθόδοξες Εκκλησίες του Οικουμενικού θρόνου..

Το 1968 εκλέγεται παμψηφεί από τα μέλη της αδελφότητας του καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας Λονδίνου Εφημέριος στον οποίο διακονούσε έκτοτε επί τεσσαρακονταετίας.

Υπήρξε υποψήφιος για τους Αρχιερατικούς θρόνους της Χίου και της Κεφαλληνίας .

Εκτός από ιεροπρεπέστατος, υπέροχος και καλλίφωνος λειτουργός, δεινός ομιλητής και εκκλησιαστικός ρήτορας ξεχώρισε για το θεάρεστο φιλανθρωπικό του έργο για το οποίο δικαίως η Γαλλία το 1974, του απένειμε τον «ΣΤΑΥΡΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ», « pour services exceptionnels a la collectivite humaine».

Το 1998 λαμβάνει Πατριαρχικό ευχετικό γράμμα θερμών συγχαρητηρίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την ομόφωνη εκλογή του ως Ιερατικού Προϊσταμένου του κοσμήματος της Μεγάλης Βρετανίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Ήταν πρόθυμος και στα ποιμαντικά και φιλανθρωπικά έργα και συνέτρεξε πολλούς ομογενείς μας οι οποίοι έρχονταν στην Αγγλία για Ιατρική περίθαλψη. Έτρεχε μαζί τους στα Νοσοκομεία και συμπαραστεκόταν σε κάθε ανάγκη τους.

Δεν υπήρξε ασθενής που να μην γνώρισε την καλοσύνη και την προθυμία του. Προσέφερε απλόχερα, τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του κα Άννα Κουλούρη – Αλιπράντη, τη βοήθειά του προστρέχοντας σε γιατρούς και νοσοκομεία όσους ανθρώπους είχαν ανάγκη.

Η κοινωνική του προσφορά συνεχίσθηκε μέχρι τέλους.

Σχεδόν όλη του η ζωή αναλώθηκε στην επιμέλεια των αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας.

 Αγαπητή κυρία,

 Ο Καθηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Άτρου με ιδιαίτερη χαρά κι ευγνωμοσύνη αποδέχτηκαν τη γενναιόδωρη προσφορά σας.

Η πρωτοβουλία σας να δωρίσετε  τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Κουλούρη, διδάκτωρ της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας.

Γεννημένου και μεγαλωμένου στη Λακήθρα Κεφαλλονιάς, στη διάθεση της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου και των προσκυνητών αυτής, μας συγκινεί και μας γεμίζει αισιοδοξία ότι οι γόνοι τούτης της γης, συνεχίζουν να αγαπούν και να σκέφτονται την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά το πάθος και την αγάπη σας για τον τόπο που σας γέννησε. Η προσφορά σας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αυτή την αγάπη και τη σκέψη όλων των Κεφαλλήνων που ζουν με τις οικογένειές τους μακριά απ’ τον τόπο μας την έχουμε μεγάλη ανάγκη. Ο καθένας από σας έχει τον ιδιαίτερο τρόπο να προσφέρει μέσα απ’ το έργο του, μέσα απ’ τις κοινωνικές του συναναστροφές μεγάλες υπηρεσίες στην πατρώα γη.

Θέλουμε όλοι μας να σας εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας.

Η προσφορά σας:

  • αποτελεί τρανό δείγμα της μεγαλοψυχίας των πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας,
  • αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Τόσο για όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που αναγκάσθηκαν για διάφορους λόγους ν’ απομακρυνθούν απ’ τον τόπο που τους γέννησε και τους μεγάλωσε, αλλά και για όλους εμάς που συνεχίζουμε να ζούμε εδώ.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα βιβλία που δωρίσατε θα τύχουν της φροντίδας που χρειάζεται καθώς και ότι θα εκτεθούν σε ιδιαίτερη προθήκη της Μοναστηριακής βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής.

Σας ευχαριστούμε για την ευγενή καλοσύνη και πρόθεση που είχατε να δωρίσετε στην Ιερά Μονή την προσωπική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Κουλούρη.

Ενός εξαιρετικού Ιερωμένου, πνευματικού και λόγιου ατόμου, βραβευμένου και καταξιωμένου ανθρώπου, με ακέραιο χαρακτήρα, λαμπρό και άξιο τέκνο της πολύπαθης Λακήθρας και της Κεφαλληνιακής γης, που ο ίδιος τόσο αγάπησε και ανιδιοτελώς προσέφερε τα μέγιστα.

Τα λoγια είναι λίγα για να περιγράψουν το κοινωνικό και πολλαπλώς δημιουργικό του έργο, για το οποίο πολλές φορές η πολιτεία και η εκκλησία τον έχει τιμήσει, γι’ αυτό δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Εξάλλου, η πολιτιστική και ανθρωπιστική του προσφορά και παρακαταθήκη είναι γνωστή και αποδεκτή από την κοινωνία μας.

Θα θέλαμε επίσης να επεκτείνουμε τις ευχαριστίες μας στον εκλεκτό κ. Ευάγγελο Μαζαράκη ο οποίος ήταν ο εμπνευστής όλης αυτής της προσπάθειας και ο συνδετικός κρίκος με την οικογένεια σας. 

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αποδεχόμαστε την μεγάλη και σημαντική από κάθε άποψη δωρεά αυτή της οικογένειάς σας. Ευελπιστούμε να αναδειχτεί φάρος γνώσης για τους προσκυνητές και επισκέπτες της Ιεράς μας Μονής, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στο μέλλον σε άλλους πνευματικούς δημιουργούς και κατόχους σημαντικών συγγραφικών έργων για αντίστοιχες δωρεές.

Η δωρεά αυτή συμβάλλει στον εμπλουτισμό μιας από τις αρτιότερες βιβλιοθήκες του Νησιού μας, εξυπηρετώντας το κοινό όφελος και τονίζοντας την αξία της ελεύθερης πρόσβασης όλων των προσκηνητών στο πολύτιμο αγαθό της γνώσης“

“Σας ευχαριστόυμε θερμά για τη σημαντική σας πρωτοβουλία.

Ο Κύριος να σας χαρίζει υγεία ψυχική και σωματική, δύναμη πνευματική και αντοχή.

Εκ μέρους του Καθηγουμένου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο   Κ Α Θ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Ο Σ

†  Α Ρ Χ Ι Μ Α Ν Δ Ρ Ι Τ Η Σ    Δ Α Ν Ι Η Λ    Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ο Σ