O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 13:40

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2015- 2016, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους των Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο.


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν αυτό το έτος συνολικά 1.513 άτομα. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1.190 μαθητές της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και σε 113 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές, καθώς και σε 60 προσκόπους και 150 ενήλικες με παιδιά.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 39 επισκέψεις από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και από Ναυτοπροσκόπους της Κεφαλονιάς. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, όπου ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, τον υγρότοπο του Κουτάβου και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου επισκέφθηκαν σχολεία και ομάδα φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και ομάδα εκπαιδευτικών. Κατά την επίσκεψή τους περπάτησαν στα μονοπάτια του Αίνου, περιηγήθηκαν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου. Επιπλέον, το προσωπικό του Φορέα πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία της Κεφαλονιάς.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς με θέμα “Αρχική ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων” καθώς και στην εκδήλωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2015-2016. Επιπλέον, την άνοιξη έγινε ενημέρωση των εκπαιδευτικών στον Εθνικό Δρυμό Αίνου για τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα του Φορέα Διαχείρισης. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ακολούθησαν την πεζοπορική διαδρομή “Χιονίστρα - Μέγας Σωρός”, με σκοπό να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch 2015). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Παλικής, όπου είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κεφαλονιάς, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, και στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εβδομάδας συμμετείχαν 32 μαθητές από την Στ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου και το Νηπιαγωγείο Καρδακάτων. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός στην ακτή της παραλίας του Λιβαδίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα με τίτλο “Αφιέρωμα στα παιδιά: Ελάτε να αγαπήσουμε τη Φύση!” το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 άτομα μεταξύ των οποίων περίπου 80 παιδιά, οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν όμορφα στολίδια για το δέντρο με υλικά από τη φύση όπως κουκουνάρια, καρύδια, πεσμένα φύλλα, κλαδάκια κ.α., να κάνουν γιορτινές χειροτεχνίες, καθώς και να βάψουν το πρόσωπό τους με γιορτινά στολίδια, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Παρασκευή 8 Απριλίου, ο Φορέας διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τα «Χελιδονίσματα 2016», μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και έφτιαξαν φωλιές από πηλό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 500 παιδιά, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, του Ειδικού Σχολείου Περατάτων, Ναυτοπρόσκοποι Αργοστολίου και Ληξουρίου, καθώς και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Κουνόπετρα”.

Μια ακόμα δράση η οποία υλοποιήθηκε μαζί με μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου ήταν η κατασκευή της μακέτας του Κουτάβου. Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για τον υγρότοπο του Κουτάβου και την σημασία του και στις επόμενες δύο επισκέψεις έφτιαξαν δύο μακέτες για την περιοχή και την στόλισαν με υλικά που μαζέψανε από τη φύση.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Φορέας υποδέχτηκε την Πέμπτη 02.06.2016 στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, το Δημοτικό Σχολείο Σάμης και την Τρίτη 07.06.2016 μαθητές της Β’ και Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου. Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ακολούθησαν την πεζοπορική διαδρομή: “Χιονίστρα - Μέγας Σωρός” (το σχολείο της Σάμης) και την διαδρομή “Χιονίστρα – Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου” (το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου), έφτιαξαν κατασκευές με υλικά από τη φύση και στη συνέχεια πέρασαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κεντρικό Πάρκο του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις δραστηριότητες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και με την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.

Επιπλέον, παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

(Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στις Δράσεις Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα και ιδιαίτερα τους υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεράσιμο Γαλανό και κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση.

Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

 

Η Υπεύθυνη της Δράσης Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

Γεωργία Λυσίτσα

MSc Δασολόγος του Φορέα

 




00 inkefalonia general ad 300X250