Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων για την κινητοποίηση στην Αθήνα για την Υγεία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 10:30

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων για την κινητοποίηση στην Αθήνα για την Υγεία

Επιτροπή Αγώνα Φορέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την κινητοποίηση στην Αθήνα και τη διεκδίκηση υγείας για το λαό και μέτρων για τους σεισμόπληκτους

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς – Ιθάκης χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή του λαού της Κεφαλονιάς και την ιδιαίτερη παρουσία των αποδήμων της Αθήνας στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας και στη Βουλή, στις ΚΟ των κομμάτων. Το «παρών» έδωσαν το ΕΚΚΙ, σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα (ΕΛΜΕ-ΚΙ, Ξενοδοχοϋπάλληλοι κλπ), η Λαϊκή Επιτροπή Παλλικής και η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς, το σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ, το σωματείο συνταξιούχων, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, το τοπικό ΤΕΕ, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος. Σημαντική ήταν η παρουσία τόσο του συνταξιοδοτούμενου γιατρού - Διευθυντή του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου μαζί με εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το εν λόγω Νοσοκομείο όσο και της Προέδρου του σωματείου εργαζομένων του ΓΝΝ Αργοστολίου. Η κινητοποίηση δεν θα είχε την επιτυχία αυτή χωρίς την συμβολή των αποδήμων της Αθήνας.

Η Συνομοσπονδία Επτανησιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, ο Σύλλογος Φαρακλάδων «η Εύγερος», ο Σύλλογος Αποδήμων Ληξουριωτών δούλεψαν για την επιτυχία. Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο και τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Παλλικής και ενός δημοτικού συμβούλου από την Παλλική. Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο για την υγεία στηρίχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Συμμετείχε και εξέφρασε συμπαράσταση εκπρόσωπος της πανελλαδικής γραμματείας του ΠΑΜΕ υγειονομικών.

Την ώρα που η συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη έξω από το υπουργείο με κεφαλονίτικα τραγούδια και κατάλληλα «τροποποιημένες» καντάδες αλλά και συνθήματα, ευρύτατη αντιπροσωπεία των φορέων έγινε δεκτή από τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολλάκη (προσήλθε στην πορεία). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νέος (και παλιότερος) διοικητικής του ΓΝΝΑ κ. Βιβλάκης και ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Κωστακιώτης. Στη συνάντηση εκ μέρους διαδηλωτών και εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων Νοσοκομείων έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση, αναπτύχτηκαν τα αιτήματα και υπήρξε πίεση να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας δηλώθηκε ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με ΕΕ – δανειστές να υπάρξει σταθεροποίηση και βελτίωση της κατάστασης στην υγεία. Παρουσιάστηκαν ξανά οι ελάχιστες προσλήψεις μονίμων και επικουρικών που ήδη είχαν εξαγγελθεί στη Βουλή αλλά και τα επιδόματα προς τους αγροτικούς ως βελτίωση, τη στιγμή που δεν καλύπτονται ούτε οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις. Από τις εξαγγελίες αυτές καμία πρόβλεψη δεν αφορά συγκεκριμένα το Μαντζαβινάτειο, ενώ καμία δέσμευση δεν υπήρξε από την μεριά του Υπουργείου ότι μετά την συνταξιοδότηση του Διευθυντή και ενός γιατρού στο Ληξούρι θα υπάρξει μέριμνα για αντικατάστασή τους. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο διατηρείται η μετακίνηση των γιατρών αλλά και πρακτικά προωθείται το κλείσιμο του Νοσοκομείου Ληξουρίου.

Μάλιστα μίλησαν για Νοσοκοκομείο στο Ληξούρι «που θα φιλτράρει τα περιστατικά», ενδεχομένως λέμε εμείς ως ένα ΚΥ. Παρότι δεσμεύθηκαν πως καμία δομή δεν θα κλείσει και δεν θα μετονομαστεί, στην πράξη δρομολογείται η διολίσθηση του δεύτερου Νοσοκομείου στο Νομό σε ΚΥ. Από την άλλη όχι μόνο δε μίλησαν για αναστροφή στην κατάσταση του ΓΝΝ Αργοστολίου αλλά και υπόμνηζαν διαρκώς την προτεραιότητα που θα έχουν στις προσλήψεις στα κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν υπήρξε αναγνώριση πως οι νησιωτικές ή άλλες περιοχές πρέπει να έχουν αυτάρκεια στην ιατρική και υγειονομική κάλυψη, κάτι που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου αλλά και προϊδέασαν για μεταφορά του σκηνικού που σήμερα συζητάμε (ανάμεσα σε Μαντζαβινάτειο – πρωτοβάθμια υγεία και ΓΝΝΑ) στο σκηνικό της περαιτέρω υποβάθμισης του ΓΝΝΑ στο όνομα να ενισχυθούν οι κεντρικές μονάδες υγείας στη χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=vleN4vNEiB0

Παρά τα δεδομένα αυτά οι κκ. Ξανθός και Πολλάκης επέμειναν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στην Κεφαλονιά σαν αποτέλεσμα της γενικής βελτίωσης που θα υπάρξει στην υγεία. Ωστόσο, την ίδια ώρα που έδιναν στοιχεία για αύξηση των δαπανών για την υγεία ξεκαθάριζαν πως αυτές θα οδεύσουν για κάλυψη των χρωστούμενων στους προμηθευτές, κυρίως στα φαρμακευτικά μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο. Απέδωσαν τα προβλήματα όχι στις πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζονται αλλά στην πελατειακή και γραφειοκρατική λειτουργία του κράτους. Επίσης, μίλησαν για τη σημασία που έχει η διαχείριση από τους διοικητές των Νοσοκομείων (την κατανομή των προσλήψεων, είπαν, θα κάνουν οι διοικητές). Παρουσίασαν, επίσης, το πρόβλημα με τη μη καταβολή των εισφορών στην υγεία από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν κάτι το ανεξάρτητο από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που οι ίδιες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προωθούν.

Αναγνώρισαν ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια μόνο μπαλώματα μπορεί να γίνουν αλλά είπαν ότι «σε ένα σύστημα που έχει ξηλωθεί και τα μπαλώματα έχουν την αξία τους». Δεσμεύτηκαν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες για συμπληρωματικά κίνητρα, τα οποία η Επιτροπή Αγώνα έχε ονομάσει επιδόματα «πτωχοκομείου». Έριξαν το βάρος της ευθύνης στους ίδιους τους γιατρούς που δεν προθυμοποιούνται να κάνουν αίτηση για διορισμό στην Κεφαλονιά, λες και αυτό είναι ανεξάρτητο από τους όρους ζωής και τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής που διαμορφώνονται από μία κυβερνητική πολιτική. Κυρίως ξεδίπλωσαν τη στρατηγική μετακύλησης της ευθύνης και του κόστους λειτουργίας της υγείας στου ΟΤΑ, «αν αυτή θέλει και μπορεί», όπως είπαν, κάτι που εξάλλου προβλέπεται στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις συναντήσεις με τις ΚΟ των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής)

Στη Βουλή η αντιπροσωπεία είχε επαφές με αρκετά κόμματα, ενώ σε όλα - πλην ΧΑ - παρέδωσε τα τρία υπομνήματα που είχε διαμορφώσει (υγεία, υποδομές, ποσόστωση).


Στη συνάντηση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε η Γραμματέας της και βουλευτής του Νομού κ. Θεοπεφτάτου, όσο και οι βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Καραναστάσης που είχε την ευθύνη για να μας ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους και τις υποδομές, καθώς και ο Νικόλαος Θηβαίος μέλος της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων. Στη συζήτηση που έγινε ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική της «συλλειτουργίας» των δομών υγείας και των δύο Νοσοκομείων του Νομού. Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί συγχώνευση απάντησε ότι «είναι καλό να υπάρχει από μία γερή κλινική σε μια σειρά τομείς και όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα να υπάρχουν ξεχωριστές στα δύο Νοσοκομεία». Εκτενής ήταν η συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν τους σεισμόπληκτους και τις υποδομές, επαναλήφθηκαν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και αναλήφθηκαν ορισμένες δεσμεύσεις για διευκολύνσεις (πχ να μη χρειάζεται ενημερότητα για την χορήγηση των επιδομάτων, να εξεταστεί το πρόβλημα της μη χορήγησης δανείων από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» σπίτια, να βγει ΥΑ για τα ξυλόπηκτα, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος νομιμοποίησης για τις οικοδομικές άδειες που αφορούν τα σχολεία, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα κοκ). Και σε αυτά ωστόσο κάποια προβλήματα αποδόθηκαν σε μη σωστή ερμηνεία των νόμων από τις υπηρεσίες (πχ ΤΑΣ) ή αναγνωρίστηκε ότι σε κάποια λίγα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αφού, όπως είπαν, πχ «το θέμα των δανείων είναι κυρίως θέμα των ίδιων των τραπεζών». Στο κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων των κωδικών (ο κ. Δήμαρχος τα υπολόγισε σε περίπου 26 εκατομμύρια) που δεσμεύτηκαν η κ. Θεοπεφτάτου και ο κ. Καραναστάσης είπαν πως «δεν υπάρχει πρόβλημα, τα χρήματα υπάρχουν και σιγά – σιγά, με βάση τα βήματα προόδου στην οικονομία τα λεφτά θα επιστρέφουν στους κωδικούς». Ο κ. Θηβαίος επανάλαβε τη γνωστή δέσμευση του κ. Φίλη πως «11 Σεπτέμβρη οι αναπληρωτές θα είναι στη θέση τους», ενώ αφού ρώτησε αρκετές διευκρινήσεις σχετικά με το αίτημα για ειδικό καθεστώς για τους μαθητές που είναι σε έκτακτη ανάγκη και δεν περιλήφθηκαν στην ποσόστωση, είπε πως θα μεταφέρει το αίτημα στον κ. Υπουργό της Παιδείας άμεσα και με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Είπαν, τέλος, ότι θα μελετήσουν συνολικά τα υπομνήματα και θα απαντήσουν ολοκληρωμένα.

Με τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε πρόβλημα λόγω των αλλαγών των χρόνων στο πρόγραμμα (καθυστέρηση στο Υπ. Υγείας και στην είσοδο στη Βουλή αφού, όπως είπαν οι αστυνομικοί δεν είχαν επιβεβαίωση από μια σειρά κόμματα για τα ραντεβού που είχαν κλειστεί. Οπότε παραδόθηκαν τα υπομνήματα στο αρμόδιο γραφείο και αναμένουμε να υπάρξει τοποθέτηση των αρμόδιων της ΝΔ στα αιτήματα.


Στο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη υπήρξε συνάντηση με τον κ. Βασίλη Έξαρχο, Διευθυντή της ΚΟ. Υπήρξε εκτενής ενημέρωση και δέσμευση να δουν συγκεκριμένες ενέργειες ακόμη και μετάβαση κλιμακίου στο Νομό.


Στο ΚΚΕ την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η βουλευτής επικρατείας Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας της ΚΟ Αχιλλέας Κανταρτζής. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να βγούμε από το ρεαλισμό της κυβέρνησης που φθάνει να αναζητεί αναλογιστικές μελέτες για τα οδοιπορικά των υπαλλήλων που κάνουν εκτιμήσεις των φυσικών καταστροφών, μίλησε για την ανάγκη κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για τις προτεραιότητες σε αντισεισμική – αντιπλημμυρική προστασία, καταδίκασε τις διαχρονικές πολιτικές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που σήμερα συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ρώτησε διευκρινήσεις για την κατάσταση των σεισμοπλήκτων και στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που είχε συναντήσει στο γηροκομείο Αργοστολίου, που από τους σεισμούς συνεχίζει να «φιλοξενείται» στη μονή του Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα. Για την υγεία, διένειμε σε όλους την επίκαιρη ερώτηση του κόμματος που εκείνη την ώρα συζητιούνταν στη Βουλή και τόνισε την ανάγκη όλα τα βασικά να παρέχονται στην Κεφαλονιά και μόνο σε εξαιρετικές ή ειδικές περιπτώσεις να χρειάζεται κάποιος να καταφύγει σε μεγάλες ή εξειδικευμένες μονάδες υγείας.


Στο «Ποτάμι» η συνάντηση έγινε με τον Γιώργο Μαυρωτά, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και υπεύθυνο από το κόμμα του στον τομέα αυτό. Ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι είναι σημαντική η ενημέρωση για κόμματα που δεν διαθέτουν εικόνα από την περιοχή, ενώ είπε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έθεσε η Επιτροπή Αγώνα.


Στους ΑΝΕΛ η συνάντηση έγινε με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο, γιατρό που είχε θητεύσει στο Νομό, μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι γνωρίζει τα δεδομένα στο Νομό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει σε λειτουργία το Μαντζαβινάτειο και να στηριχθούν, επίσης, το ΓΝΝΑ και οι υπόλοιπες δομές υγείας. «Δεν αρκεί», είπε, «να αφήσουμε το Μαντζαβινάτειο να διολισθαίνει σε ΚΥ και να μη μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό προωθεί την κατάργησή του». Είπε, ακόμη, πως βλέπει λογικά και σωστά τα αιτήματα τόσο για τους σεισμόπληκτους όσο και για το ειδικό καθεστώς εισαγωγής για τους υπόλοιπους κεφαλονίτες μαθητές. Δεσμεύθηκε να πιέσει την κυβέρνηση και να μας ενημερώσει.


Η Ένωση Κεντρώων εκπροσωπήθηκε στην επαφή που είχαμε από τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Λεβέντη, ενώ παρών ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου κ. Διονύσης Μποτώνης και άλλα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Λεβέντης ρώτησε αρχικά διευκρινήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει προβάλλει σταθερά, αν είναι δυνατόν το κράτος να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος πχ για τις εργατικές κατοικίες, τις υποδομές, τις αναγκαίες προσλήψεις για την υγεία κλπ. Είπε ότι δεσμεύεται τα δύο ζητήματα της ποσόστωσης των μαθητών και των μέτρων για τους σεισμόπληκτους (και ειδικά για την επιστροφή των χρημάτων των κωδικών) να τα λύσει ο ίδιος προσωπικά. «Θα βάλω», είπε χαρακτηριστικά, «κάτω τους υπουργούς και δεν θα φύγω αν δεν τα υπογράψουν». Στο θέμα της υγείας είπε ότι δε μπορεί να δεσμευτεί γιατί απαιτεί πόρους και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα

Η κινητοποίηση αυτή ήταν ένας σημαντικός σταθμός στη μάχη για δημόσια δωρεάν υγεία, για μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες σε όλα τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας του Νομού, ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου. Παράλληλα, αναδείχθηκαν τα αιτήματα για πρόνοια υπέρ των σεισμοπλήκτων, για έργα αντισεισμικής θωράκισης – προστασίας, για επιστροφή των χρημάτων των κωδικών που αφορούσαν έργα αποκατάστασης από τους σεισμούς και δεσμεύθηκαν από την κυβέρνηση για τους δανειστές, για ποσόστωση υπέρ των μαθητών κοκ. Η κινητοποίηση ήταν κορύφωση σε μια σειρά δραστηριοτήτων που ανέπτυξε η Επιτροπή για ένα περίπου δίμηνο, με συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις, παρεμβάσεις – παραστάσεις στην τοπική διοίκηση και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, ενώ ήδη από την προετοιμασία του τριήμερου των απεργιακών κινητοποιήσεων 6-7-8 Μάη είχε τεθεί ως κεντρικό για το Νομό το τρίπτυχο ασφάλιση – υγεία – σεισμόπληκτοι και έγιναν δύο διαδηλώσεις στο Αργοστόλι και στην Παλλική (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απεργιακή συγκέντρωσης) που κατέληξαν στα Νοσοκομεία. Μια σειρά σωματεία συζήτησαν, έδωσαν ανακοινώσεις για πρώτη φορά σχετικές με το θέμα (πχ ιχθυοτροφεία), άλλα άνοιξαν τη συζήτηση για την Αθήνα στους χώρους δουλειάς (ΟΤΑ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Εμποροεπαγγελματικός κλπ), βοήθησαν να διακινηθεί η αφίσα που εκδόθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ο λαός του Νομού στρατεύτηκε με τους στόχους και τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι η ίδια η συμμετοχή του κόσμου, μάλιστα κόσμου που πρώτη φορά πήρε μέρος στις διαδικασίες μιας μάχης για ένα σοβαρό που πρόβλημα και που το νοιώθει σαν τέτοιο. Κι αυτό έγινε σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος σε γενικό επίπεδο, χαμηλώματος του πήχη των λαϊκών αιτήσεων κάτι που το κάνει ποιο σημαντικό. Κατάκτηση ήταν ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε διαρκείς ελιγμούς, εξαγγελίες, προκειμένου να δώσει την εικόνα αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που δήλωνε ενερυθρίαστα ότι οι κεφαλονίτες ζουν, μορφώνονται και νοσηλεύονται σε συνθήκες καλύτερες από άλλες περιοχές υποχρεώθηκε να πάει στη γραμμή άλλο κόμμα άλλο κυβέρνηση άλλο ΝΕ της Κεφαλονιάς. Έτσι ανακάλυψε ξανά τους σεισμόπληκτους και τα προβλήματά τους, βέβαια αθωώνοντας της πολιτική της συγκυβέρνησης και κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικό κράτος. Αντίστοιχα η ΝΔ, με γραμμή πλήρους στρατηγικής σύμπλευσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο, προσπάθησε να στήσει την εικόνα μια αντιπαράθεσης με την υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου (και έμεινε αποκλειστικά σε αυτό). Το πόσο προσχηματικός είναι ο καυγάς φαίνεται και από το γεγονός ότι σε ερώτηση που κατέθεσε η κ. Κεραμέως, υπεύθυνη της ΝΔ για το Νομό, ουσιαστικά υπονοεί ως «στήριξη» για το Μαντζαβινάτειο την «μετατροπή οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου σε θέσεις αγροτικών γιατρών».

Ενώ αναφέρεται στις διαπιστώσεις που κάνει η Επιτροπή Αγώνα (μείωση οργανικότητας κλπ) δεν αναφέρεται σε κανένα από τα αιτήματά μας (πχ μόνιμου διορισμούς με βάση τις ανάγκες). Παπίζει με τις αντιφάσεις μαζικών φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος ΚΙ (παρότι κλήθηκε ήταν απών από την Αθήνα), που υπάρχουν στο όνομα ενός δήθεν ρεαλισμού και τους αξιοποιεί στην πολιτική της. «Φωτογραφίζει»,έτσι, τη συνέπεια του κόμματός της στο «άλλο μείγμα» της ίδιας στρατηγικής, αφού βέβαια το πρόβλημα δεν είναι αν θα υποβαθμιστούν τα Νοσοκομεία ή τα αγροτικά ιατρεία αλλά η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Κατάχτηση είναι για μας και η υιοθέτηση των πλαισίων της Επιτροπής από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό (από Δήμο Ιθάκης και Περιφέρεια δεν δόθηκε παρουσία στην Αθήνα).

Το κίνημα στο Νομό μπορεί και πρέπει να δει θετικά και αδυναμίες, τα συνδικάτα να δουν τις δυνατότητες στη λειτουργία και τις παρεμβάσεις τους στους χώρους που θα επέτρεπαν ακόμη καλύτερη και αποτελεσματικότερη δράση. Η μάχη είναι μπροστά μας με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αντλώντας νέα διδάγματα μπορούμε να διακρίνουμε τους φίλους από τους εχθρούς, να βαδίζουμε με μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, να εμπνεύσουμε την πίστη στον αγώνα και στη νίκη.