Ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς για τα έργα αποκατάστασης στην σεισμόπληκτη Παλική: "Ζητάμε να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 15:20

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς για τα έργα αποκατάστασης στην σεισμόπληκτη Παλική: "Ζητάμε να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις"

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς για τα έργα αποκατάστασης στην σεισμόπληκτη Παλική

 

ΕΡΓΑ ΠΑΛΙΚΗΣ- ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ

Η Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίαση της ασχολήθηκε με την πορεία των έργων αποκατάστασης στην ΠΑΛΙΚΗ κατά την οποία ομόφωνα κατέληξε και ενημερώνει για τα παρακάτω:

Με τα, μέχρι την 31/05/2016 στοιχεία του ΤΑΣ Ληξουρίου:

1. Ελέχθησαν 2970 κτήρια και χαρακτηρίστηκαν πράσινα , κίτρινα και κόκκινα.
2. Έχουν κριθεί κατεδαφιστέα 260 κτήρια
3. Έχουν κατατεθεί 1700 αιτήσεις για άδειες επισκευών.
4. Έχουν εκδοθεί 1.000 άδειες επισκευών και έχουν εκταμιευθεί αποζημιώσεις ύψους 4.535.000€.
5. Έχουν εκδοθεί 20 άδειες ανακατασκευής και έχουν εκταμιευθεί αποζημιώσεις ύψους 70.000€.
6. Έχουν δοθεί για επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας σε δικαιούχους, αποζημιώσεις ύψους πάνω από 1.261.797€.
7. Έχουν εκδοθεί 2.150 βεβαιώσεις για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.

Όμως, παρόλα τα παραπάνω, 29 μήνες από τους σεισμούς και 17 με την Κυβέρνησή μας, οι ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών είναι εξαιρετικά αργοί.

- Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες παρέμβασης, από την βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τη Νομαρχιακή Επιτροπή και το Συντονιστικό της Ο. Μ. Ληξουρίου-Παλικής, προκειμένου οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
• να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στα νοικοκυριά και την τοπική οικονομία.
• να αισθανθούν τις αγωνίες και σε αρκετές περιπτώσεις την απόγνωση των συμπολιτών μας, ειδικά των επαγγελματιών.

• Να συλλογιστούν την άσχημη εντύπωση που δημιουργούν οι χαλασμένοι δρόμοι, τα κατεστραμμένα μνημεία(εκκλησίες, αγάλματα, Ιακωβάτειος κ.λ.π),το λιμάνι και η παραλία Ληξουρίου στους ξένους επισκέπτες για 3η συνεχόμενη χρονιά ,σε μια περιοχή που ο τουρισμός αποτελεί βασικό οικονομικό παράγοντα ανάπτυξης.
• Να αναλογισθούν τις ελπίδες που καλλιεργήσαμε στους συμπατριώτες μας, που πίστεψαν ότι έρχονται καλύτερες μέρες και ότι θα λυθούν με γοργούς ρυθμούς όλα αυτά που ταλανίζουν τη μικρή μας κοινωνία.

Και όμως ακόμα περιμένουμε να “τρέξουν”:

• Τα έργα της οδοποιίας (οι όντως προβληματικές μελέτες Χρυσοχοΐδη δεν αποτελούν πλέον δικαιολογία).
• Το λιμάνι του Ληξουρίου.

• Τον χαρακτηρισμό των προκάτ κατοικιών (ξυλόπηχτων) ως ασύμφορων και η έγκριση για την ανακατασκευή τους. Αντί αυτών ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά για να εισπράξουν την τελευταία(;;;) δόση ενοικίου που δικαιούνται.
• Την Υπουργική Απόφαση που μεταφέρει την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών επισκευής των Σχολείων ΤΑΣ και η δρομολόγηση της δημοπράτησης των έργων (1,4 εκ. ευρώ από χορηγίες περιμένουν απορρόφηση ) .

• Την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των κόκκινων κτηρίων.
• Τις εργατικές πολυκατοικίες (παρόλη την ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης και την προκλητική και αχαρακτήριστη στάση της Ν.Δ).

Και μαζί με όλα αυτά ήλθε και η απαίτηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για να εκταμιευθεί η κρατική αρωγή. Το ΤΑΣ στέλνει την ασφαλιστική ενημερότητα στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ (εταιρία στην οποία όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δώσει τα χρέη των ασφαλισμένων τους), η οποία ελέγχει και απαιτεί συμψηφισμό των χρωστούμενων με την κρατική αρωγή, ακόμη και στην περίπτωση που έχει γίνει ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για τη φορολογική ενημερότητα. Και τα ερωτήματα που μπαίνουν και συγκλονίζουν είναι:

Πως πρέπει να χαρακτηρίσουμε ένα Κράτος, που από τη μια πλευρά δίνει αρωγή στους σεισμόπληκτους πολίτες του και από την άλλη την παίρνει πίσω μέσα από “λογιστικές εξισώσεις”;

Μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε έντιμους νοικοκυραίους και επαγγελματίες, που μνημόνια και σεισμοί τους έχουν οδηγήσει σε οικονομική αδυναμία και κατά συνέπεια ίσως στην απόγνωση;

Για όλα τα παραπάνω :

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

Ζητάμε οι συναρμόδιοι Υπουργοί και όλοι οι άλλοι υπεύθυνοι, να ‘’δαμάσουν’’ το τέρας της γραφειοκρατικής απάθειας, και να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Ζητάμε να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στους πολίτες, μιλώντας στις πλατείες του Ληξουρίου και στα χωριά της Παλικής.

Στο Λαό αυτής της ταλαιπωρημένης περιοχής που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ 44% το Γενάρη του 2015 και 41% το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250