Nέα περαίωση ετοιμάζει η Εφορία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 09:30

Nέα περαίωση ετοιμάζει η Εφορία

Τελευταία ευκαιρία θα δώσει το υπ. Οικονομικών σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να υπαχθούν στην περαίωση και να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους Νέα περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 ετοιμάζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια είσπραξης επιπλέον εσόδων και περιορισμού της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού που μέχρι στιγμής φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έτοιμη πρόταση που έχει κατατεθεί από υπηρεσιακά στελέχη, με την οποία δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να υπαχθούν στην περαίωση και να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους.

Αν και η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν «φωνές» που θέλουν να τεθεί η πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η τελευταία ρύθμιση απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ.

Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους. Μπορούμε να βεβαιώσουμε σημαντικούς φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου από ανέλεγκτες υποθέσεις».

Την ίδια ώρα, σε σαρωτικούς ελέγχους-εξπρές με βάση 10 ελεγκτικά κριτήρια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των φοροελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος των ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ και η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού. Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαπιστώσει αν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της Εκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης... κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εγκύκλιος
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τροποποιείται παλαιότερη εγκύκλιος και δίνεται η δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να διενεργούν τακτικούς ελέγχους-εξπρές σε πρόσθετο αριθμό ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Πρόκειται για ελέγχους που θα γίνονται απευθείας από τις εφορίες και ανεξάρτητα από τους υποχρεωτικούς ελέγχους που πρέπει να αναθέτουν οι ανώνυμες επιχειρήσεις -από μόνες τους- σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού.

Οι τακτικοί έλεγχοι-εξπρές θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:

Η λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων
Συναλλαγές με φορολογικά ανύπαρκτες εταιρείες
Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν
Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων
Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία
Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο
Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία
Ασκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο
Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία ελέγχου είναι γρήγορη. Εχουμε λίστα με φορολογικά αντικείμενα που θα ελεγχθούν. Μπορούμε να βεβαιώσουμε σημαντικούς φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου από ανέλεγκτες υποθέσεις».

Μαρία Βουργάνα - ΕΘΝΟΣ




00 inkefalonia general ad 300X250