Για απόφαση - πρόκληση της ΠΙΝ για τους σεισμόπληκτους κάνει λόγο η ΕΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 05:29

Για απόφαση - πρόκληση της ΠΙΝ για τους σεισμόπληκτους κάνει λόγο η ΕΛΜΕ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαρακτηρίζει πρόκληση την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Ιονίων Νήσων (14/5/16) απέναντι στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων και των παιδιών τους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενέκρινε ως αιτήματα προς την κυβέρνηση α) το να επιστραφούν τα χρήματα από τους κωδικούς που ήταν για τους σεισμούς β) το να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για το 2016 όλοι οι κάτοικοι Κεφαλονιάς – Ιθάκης και γ) το να υπάρξει ποσόστωση για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η μη διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να δοθούν στη δόση του χρέους και που αφορούσαν τη χρηματοδότηση όλων των βασικών έργων, μαζί και των εργατικών κατοικιών και των σχολείων είναι εγκληματική. Η παράταξη της ΝΔ στο ΠΣ έδωσε νέα εχέγγυα καλού διαχειριστή στο κεφάλαιο δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν ψηφίζει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους. Η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) από κοινού με τη συμπολιτευόμενη «αντιπολίτευση» (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ) έριξαν μαύρο στο αίτημα του λαού και της νεολαίας του Νομού - αλλά και μιας σειράς φορέων πανελλαδικής εμβέλειας - να δοθεί η ποσόστωση στους μαθητές (υπερψήφισαν μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας).

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της συναίνεσης που διαμορφώνεται για την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων, παρά τους «διαξιφισμούς» και τα μεγάλα λόγια. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο ΠΣ, η ΝΔ και οι λοιποί συμπαρομαρτούντες βάζουν πλάτη στον αποχαρακτηρισμό του Νομού ως σεισμόπληκτου, θυσιάζουν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας μας. Προειδοποιούμε πως ετοιμάζεται, με πρωτοστάτη την ΠΔΕ Ιονίων, ευρείας κλίμακας επίθεσης στα σχολεία του Νομού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώνει πως ο αγώνας συνεχίζεται και διεκδικεί:
1.    Να παραταθεί ο χαρακτηρισμός του Νομού, ως σεισμόπληκτου, και να διατηρηθεί το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε ατομικές κατοικίες και δημόσιες υποδομές (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, πολιτιστικά μνημεία, αποχετευτικό δίκτυο, ύδρευση κλπ).
2.    Μέτρα για όλους τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους (επίδομα ενοικίου, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, οικίσκοι για τους άστεγους, νέες εργατικές στο Ληξούρι, αποζημιώσεις κλπ), χωρίς διαχωρισμούς σε «παλιούς» και «νέους».
3.    Σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές με νέα σχολεία, με 100% κρατική χρηματοδότηση, με ουσιαστικούς αντισεισμικούς ελέγχους και θωράκιση παντού. Να δρομολογηθούν τώρα νέο σχολικό συγκρότημα για το Ληξούρι, νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ καθώς και τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα που εκκρεμούν.
4.    Να μην επιστρέψουν τα σχολεία σε ακατάλληλα και πεπαλαιωμένα κτίρια (πχ παλιό συγκρότημα 2ου – 3ου Γυμνασίου). Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων. Να ληφθούν μέτρα για το νέο συγκρότημα στο Φαραώ (πχ κλειστό γυμναστήριο, διευθετήσεις χώρων, πρόσθετες ρυθμίσεις για την ασφάλεια των μαθητών).
5.    Να ολοκληρωθούν οι μελέτες που εκκρεμούν για τα «κίτρινα» σχολεία με το νέο αντισεισμικό κανονισμό, να προχωρήσουν τα έργα με πλήρη διασφάλιση των πολεοδομικών όρων που προβλέπονται, χωρίς προσχήματα και καθυστερήσεις.
6.    Να αποκατασταθεί όλο το εσωτερικό δίκτυο που αφορά τις σχολικές μεταφορές και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
7.    Να σταματήσει το αίσχος της ακαταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την έκταση του Νομού (κερκίδες Κεραμειών, κεντρικό γήπεδο Αργοστολίου κοκ).
8.    Να παραμείνει για σχολική χρήση όλη η έκταση του «Ξενία» και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση στα Ράγια του Πόρου και εκεί να γίνει το νέο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
9.    Να δοθεί ποσόστωση στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και για τη φετινή χρονιά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για όλα τα παραπάνω και με αφορμή την κινητοποίηση που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Νομού στην Αθήνα, σε Υπουργείο Υγείας – Υποδομών και Βουλή
καλεί σε σύσκεψη γονείς – μαθητές, την Πέμπτη 17 Ιούνη, και ώρα 8 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250