«Προ πάντων η ασφάλεια των παιδιών»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 22:37

«Προ πάντων η ασφάλεια των παιδιών»

Το παρακάτω κείμενο είναι αναδημοίευση από την «K» FREE PRESS

 

Γι αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία! Γι αυτό και υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε σταθερά, ότι τα σχολεία δεν πρέπει στην Κεφαλονιά να έχουν όροφο, διότι είναι πολύ πιθανό σε ένα σοβαρό σεισμικό επεισόδιο, με το σχολείο να λειτουργεί, να θρηνήσουμε θύματα απλά και μόνο από τον πανικό που (ενδεχομένως) θα δημιουργηθεί, καθώς οι μαθητές θα καταφύγουν τρέχοντας στην σκάλα! Φυσικά, το ενδεχόμενο αυτό μειώνεται με την κατάλληλη άσκηση μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά ορθώνεται πάντοτε παρόν και απειλητικό διότι ένας να καταληφθεί από πανικό κατά τη διάρκεια του σεισμού μπορεί να προκαλέσει ντόμινο! Επιθυμούμε, λοιπόν, ισόγεια σχολεία με μεγάλη αυλή κι αυτό σημαίνει ότι το νέο-και πράγματι σύγχρονο-σχολείο Β/θμιας  Εκπαίδευσης στον Περιμετρικό Αργοστολίου που απ ότι λέγεται θα παραδοθεί στα τέλη Αυγούστου και θα στεγάσει το Α και Β Λύκειο Αργοστολίου- και το οποίο έχει κατασκευαστικές ατέλειες -δεν είναι του …γούστου μου!


Ας πάμε, όμως, και στο Ληξούρι! Το «παραθαλάσσιο» είναι μια σειρά από προκάτ αίθουσες δίπλα στο κύμα, σε ένα τμήμα του παλιού γηπέδου του Παλληξουριακού, δίπλα στο Α Δημοτικό! Το παλιό και κατά την άποψη των μηχανικών επισκευάσιμο κτίριο του Λυκείου και Γυμνασίου Ληξουρίου  έχει μείνει όπως το άφησε ο σεισμός του 2014! Διαβάζουμε ότι η μελέτη είναι έτοιμη, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι η δωρεά «Μαρινάκη» παραμένει αναξιοποίητη εξαιτίας, κατά τη γνώμη μας, των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων  του ελληνικού δημοσίου. Με τη δωρεά αυτή, μάλλον θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε το σχολείο της Αγίας Θέκλης! Κλείνουμε την παρένθεση και ενημερώνουμε ότι το «παραθαλάσσιο» πατάει πάνω σε προσχώσεις, πάνω στα μπάζα του παλιού Ληξουριού. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος τοποθέτησης  σε ένα πολύ σοβαρό σεισμικό επεισόδιο απειλείται με «ρευστοποίηση» ( Εξίσου επικίνδυνες περιοχές για ρευστοποίηση είναι όλα τα παραλιακά κομμάτια των κωμοπόλεων του νησιού, το Λιβάδι και η Κρανιά!). Αν τις πρώτες μέρες, μέσα στη γενική «αναμπουμπούλα», η τοποθέτηση σε αυτό το σημείο του Ληξουριού  των προκάτ αιθουσών μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον εξηγήσιμη, η μη διάθεση στις μέρες μας κάποιων χρημάτων-ελάχιστες χιλιάδες ευρώ!- για την μετακόμιση των προκάτ στα ενδότερα- το πού ακριβώς θέλει σκέψη!- προκειμένου να γλυτώσουν τα παιδιά από τους κινδύνους και να απαλλαγούν από τα κύματα, την άμμο και …τα φύκια, είναι αμέλεια σοβαρή!

Αφήσαμε στο τέλος την Έρισο! Μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση των εκεί σχολείων διότι υπάρχει και η πρόσθετη, πρόσφατη επιβάρυνση από τον σεισμό της Λευκάδας, τον Νοέμβριο του 2015. Στην Έρισο έχουμε ένα Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται στα Τουλιάτα κι ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Μεσοβούνια! Το Δημοτικό σχολείο στα Τουλιάτα αξιοποιεί για την πραγματοποίηση των μαθημάτων ένα παλιό κτίριο του 1935, του οποίου η κατάσταση μου είναι άγνωστη! Έχει ελεγχθεί από τους μηχανικούς; Χρειάζεται επιδιορθώσεις; Εμπνέει εμπιστοσύνη; Είναι χαρακτηρισμένο «πράσινο»; Έχει γίνει πολύς λόγος για το ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ, ΙΣΩΣ , ΣΧΟΛΕΙΟ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που ακούει στο όνομα Γυμνάσιο Μεσοβουνίων, αλλά για το Δημοτικό στα Τουλιάτα δεν ακούγεται κουβέντα! Τόσο πολύ «υπεράνω υποψίας» είναι ένα σχολείο του 1935; Και για να μην παρεξηγηθώ! Δεν υπονοώ ότι το σχολείο έχει κάτι! Απλώς, δηλώνω ότι δεν ξέρω και ότι με εντυπωσιάζει αυτή η έλλειψη « ειδήσεων» για το πενταθέσιο δημοτικό σχολείο! Αν γνωρίζει κάποιος κάτι ας μας ενημερώσει!

 Για το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων έχουμε, αντιθέτως, μια πολύ καλή εικόνα! Η γενική μου εκτίμηση είναι ότι για την ασφάλεια των μαθητών του συγκεκριμένου  σχολείου γίνεται πολύ θόρυβος για το τίποτα! Από όσα γνωρίζω και καταλαβαίνω δεν βρίσκω να υπάρχει κάτι που να προβληματίζει σοβαρά! Αν, τώρα, κάποιοι φοβούνται ότι θα γίνει…Αρμαγεδών και θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, με αποτέλεσμα τίποτε να μην μείνει …όρθιο, έχουν την ανυπόκριτη κατανόησή μας και συμπάθειά μας, αλλά θα παρακαλούσαμε να μην προσπαθούν να  μεταφέρουν το προσωπικό τους πρόβλημα στις πλάτες μιας κοινωνίας! Εγώ, από όσα γνωρίζω, οφείλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως έχω πεισθεί, απολύτως:


-ότι καμιά αίθουσα, από τις ΠΡΟΚΑΤ Βαρέως τύπου του σχολείου δεν έχει πραγματικό πρόβλημα ( « ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ» αναφέρεται στο κείμενο της Δν/σης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλλονιάς στις 5/04 και σε κείμενο του ΟΣΚ από 4/12/15 !!. Ο έλεγχος του Ο.Σ.Κ. αφορούσε την ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ που εν μέρει εδράζεται πάνω σε κλειστή δεξαμενή—και ο Ο.ΣΚ γνωρίζει πολύ καλά μια και ο ίδιος πραγματοποίησε το όλο έργο και την συμπληρωματική εργασία θεμελίωσης το 1999!)
-Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ κάποιας αίθουσας και δεν εξαιρείται από αυτή τη διαπίστωση ούτε και η μια και μοναδική «επίμαχη αίθουσα»! ( Μου είναι ακατανόητο που κάποιοι μιλούν για ΔΥΟ αίθουσες). Καμιά ζημιά δεν είχαμε στο σχολείο από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου! Προς τι ,λοιπόν, η όλη κινητοποίηση; Ας γίνουμε σαφέστεροι: Η πρώτη αίθουσα δίπλα στη ράμπα είναι θεμελιωμένη κατά το ¼ αυτής πάνω σε δεξαμενή νερού βάθους περίπου 4 μέτρων. Πάνω στην οπλισμένη πλάκα της δεξαμενής των 20 εκατ. , κατά τις εργασίες θεμελίωσης των αιθουσών, υπάρχει συμπιεσμένο μπάζο 30 εκατοστά, άσφαλτος 10 εκατοστών και , τέλος οπλισμένη βάση πάχους 80 εκατοστών επί της οποίας «ακούμπησε» η αίθουσα!  Το να συμβεί ένα σεισμικό επεισόδιο τέτοιο που να φέρει ως αποτέλεσμα την «διάλυση» της θεμελίωσης και την συντριβή της αίθουσας( που είναι ένα «προκάτ κουτί») στο βάθος της δεξαμενής( πάνω στην οποία ακουμπά σχεδόν κατά το ¼ αυτής!) , είναι τόσο πιθανό όσο είναι πιθανό και το να γυρίσει ο κόσμος…ανάποδα!! Γι αυτό και οι  τρεις έμπειροι μηχανικού του Ο.Σ.Κ. που ελέγξανε  την συγκεκριμένη αίθουσα είναι κατηγορηματικοί: Οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν άμεσα!
Θα μου πείτε: « Εντάξει, μπορεί να είναι κάποιοι υπερβολικοί, αλλά εσένα τι σε πειράζει να γίνει επίχωση της δεξαμενής και να ησυχάσουνε;». Θα σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με μια άλλη ερώτηση: «Γιατί αυτοί οι κάποιοι δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε θέματα σημαντικότερα;» Επιπλέον: Σε μια άνυδρη περιοχή που έχει νερό αυτή τη στιγμή από μια γεώτρηση, η οποία δεν ξέρεις καλά- καλά πόσο θα κρατήσει, γιατί να καταργήσεις μια σημαντική δεξαμενή; Η άποψή μου είναι ότι η συγκεκριμένη πρέπει να καθαριστεί και να γίνει χρηστική και αν, τέλος πάντων, οι γονείς και άλλοι εξακολουθούν-παραδόξως- να φοβούνται, ας μεταφερθεί ΑΥΤΗ Η ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ( διότι μία είναι!) σε ένα άλλο σημείο του προαύλιου να τελειώνουμε! Το κόστος είναι μικρό, το προαύλιο μεγάλο και ο…Θεός επίσης!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250