Η ΕΛΜΕΚΙ για τα μισθολογικά κλιμάκια νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 10:00

Η ΕΛΜΕΚΙ για τα μισθολογικά κλιμάκια νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών

Η ΕΛΜΕΚΙ για τα μισθολογικά κλιμάκια νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των επιπλέον επιστημονικών προσόντων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται ή προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι την περίοδο από 1/1/2016 ως 31/12/2017.

Οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές με προκλητικό τρόπο θα δουν νέα κλοπή στην τσέπη τους, θα γίνουν ξανά θύματα της μείωσης του «κόστους εργασίας» προς χάρη της ανάπτυξης. Η νέα πρόκληση κεφαλαίου – κυβερνήσεων ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για όλους και πρέπει να απαντηθεί.

Ειδικότερα:

Με βάση το νόμο του νέου μισθολογίου όλοι οι ΔΥ, άρα και οι εκπαιδευτικοί, κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια με τα προσόντα (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κτλ) που είχαν αναγνωρισμένα ως 31/12/2015 ή είχαν κάνει αίτηση να αναγνωριστούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πέρα από τον γενικότερο αντιλαϊκό προσανατολισμό του νέου μισθολογίου, διαπιστώνονται και πρωτοφανείς αδικίες για τους νέους εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα για όσους μονιμοποιούνται ή προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές μετά την 1/1/2016. Με βάση το νέο μισθολόγιο και τις δύο διευκρινιστικές εγκυκλίους που έχουν βγει ως σήμερα (2/1015 /ΔΕΠ 5-1-2016 και 2/31029/ΔΕΠ 6-5-2016), οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κατατάσσουν όσους εκπαιδευτικούς μονιμοποιούνται ως ΔΥ (μετά το πέρας της δόκιμης διετίας που προβλέπει η νομοθεσία) και όσους αναπληρωτές - ωρομίσθιους προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2016, στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ1), ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία και τα επιπλέον επιστημονικά προσόντα τους.

Η αιτιολογία, με βάση το νόμο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για την κατάφορη αυτή αδικία, είναι ότι τα προσόντα των παραπάνω εκπαιδευτικών δεν ήταν αναγνωρισμένα ως 31/12/2015 κατά συνέπεια δε μετράνε μισθολογικά από την 1/1/2016 και δε θα μετράνε ως και 31/12/2017, γιατί εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διετία που προβλέπει ο ν. 4354/2015 κατά την οποία παραμένουν παγωμένες οι μισθολογικές ωριμάνσεις.

Η διαδικασία αυτή, της κατάταξης στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, θα αγγίξει όμως από την επόμενη χρονιά και τους χιλιάδες αναπληρωτές που την τρέχουσα σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί ως 31/12/2015 και πρόλαβαν να αναγνωρίσουν, για φέτος, όλα τους τα προσόντα και να καταταγούν στο ανάλογο κλιμάκιο.

Αυτό θα συμβεί γιατί οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται καταθέτουν στην υπηρεσία την προϋπηρεσία τους και τα επιπλέον επιστημονικά τους προσόντα κάθε χρόνο, εφόσον προσληφθούν. Τα παραπάνω ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι πρωτοφανή και αντίκειται σε κάθε λογική.

Επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή λάστιχο των νέων και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, που κάθε χρόνο με μια βαλίτσα στο χέρι διασχίζουν τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη για να δουλέψουν λίγους μήνες. Οδηγούν άμεσα σε μειώσεις μισθών.

Απαιτούμε:

• Να καταταγούν στο νέο μισθολόγιο των ΔΥ και όσοι εκπαιδευτικοί μονιμοποιούνται και όσοι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι το διάστημα 1/1/2016 ως 31/12/2017 με όλα τους τα προσόντα (όλη τους την προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κα).
• Να αναγνωριστεί μισθολογικά και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όση προϋπηρεσία και όποιο επιπλέον επιστημονικό προσόν είχαν και δεν τους είχε αναγνωριστεί για οποιονδήποτε λόγο ως τις 31/12/2015.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για το σύνολο των προβλημάτων της εκπαίδευσης που δημιουργούνται από τις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές (μη προσλήψεις, μη λειτουργία τμημάτων ένταξης, κατάργηση ενισχυτικής, κατάργηση εργαστηρίων, καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων, άρση σεισμόπληκτου κλπ) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης την Παρασκευή 27 Μάη και ώρα 12.30 το μεσημέρι.

Αργοστόλι 26/05/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                            Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης          Ποταμιάνου Σοφία


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ