Εξήντα δόσεις-ανάσα για «μικρούς» οφειλέτες του Δημοσίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 08:46

 Εξήντα δόσεις-ανάσα για «μικρούς» οφειλέτες του Δημοσίου

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και στα κρατικά ταμεία θέλει να δώσει η κυβέρνηση μετην προώθηση ρύθμισης για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε πέντε χρόνια και συνολικά 60 δόσεις. Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο Δημόσιο μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστάνε μέχρι 75.000 και οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο κατάσχεσης. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 φορολογούμενοι που χρωστάνε από 10.000 μέχρι 75.000 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους και παράλληλα να μπει ένα τέλος στην απώλεια εσόδων.

Βασικό χαρακτηριστικό της ρύθμισης θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Μέχρι τώρα οι προσαυξήσεις διαγράφονταν μόνο στην περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής. Τώρα όμως η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε όλους τους οφειλέτες, ακόμα και σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν σε 60 δόσεις, να διαγράψουν αυτόματα τις προσαυξήσεις τους. Προϋπόθεση για το μέτρο θα είναι η συνέπεια του φορολογούμενου, δηλαδή να πληρώνει τις δόσεις του.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πει για αυτό το μέτρο η Τρόικα, που επιστρέφει την ερχόμενη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη πρόταση της τότε κυβέρνησης τον Φεβρουάριο, η Τρόικα έβαλε βέτο και περιόρισε τελικά τις δόσεις από 60 που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών σε 24, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να πιάσει πάτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 46 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση εισέπραξε το πρώτο εξάμηνο μόνο 693,207 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει ρύθμιση εντός των ημερών σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποπληρώσουν την φετινή φορολογία εισοδήματος (εκκαθαριστικά του 2011) σε δέκα δόσεις.

iefimerida




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ