Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κεφαλονιά: Από Σάμη πιο γρήγορα, από Πόρο πιο φτηνά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 14:54

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κεφαλονιά: Από Σάμη πιο γρήγορα, από Πόρο πιο φτηνά

Με την επικείμενη έναρξη των δρομολογίων του ταχύπλοου SpeedRunner III στην γραμμή Ιθακη – Σάμη – Πάτρα, τίθεται το ερώτημα.

Τι με συμφέρει καλύτερα χρονικά και οικονομικά, αν θέλω να ταξιδέψω για Αθήνα; Να πάω από Σάμη στην Αθήνα ή να ακολουθήσω την παραδοσιακή διαδρομή Πόρος – Κυλλήνη – Αθήνα;

To inkefalonia.gr επιχειρεί να κάνει μία σύγκριση των τιμών των εισιτηρίων, του κόστους καυσίμου, αλλά και του χρόνου που θέλει κάποιος για να φτάσει στην Αθήνα, είτε επιλέξει το Πόρο είτε την Σάμη για λιμάνι εκκίνησης.

Ο παράγοντας κόστος εισιτηρίου (με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους)

Η πρώτη διαπίστωση που κάνει κάποιος, είναι πως τα εισιτήρια από Σάμη για Πάτρα – και αυτό είναι λογικό γιατί πρόκειται για ταχύπλοο – είναι πιο ακριβά.

Δηλαδή, κάποιος που θέλει να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο του από Σάμη προς Πάτρα ή το αντίστροφο, θα χρειαστεί 85 ευρώ (60 ευρώ το εισιτήριο για ΙΧ και 25 ευρώ το ατομικό).

Η αντίστοιχη τιμή του εισιτηρίου της Ionian Group από Πόρο προς Κυλλήνη ή το αντίστροφο είναι (37,9 ευρώ εισιτήριο ΙΧ και 9,6 ευρώ το ατομικό), σύνολο 47,5 ευρώ.

Ο παράγοντας καύσιμο

Φυσικά, όποιος αποφασίσει να πάει μέσω Κυλλήνης, γνωρίζει εκ τω προτέρων ότι θα επιβαρυνθεί περισσότερο σε καύσιμο. Όπως το υπολογίσαμε για την διαδρομή Πάτρα – Κυλλήνη για ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο, χρειάζονται περίπου 7 με 10 ευρώ επιπλέον σε καύσιμο.

Οπότε αν κάποιος συνολικά χρειάζεται περίπου 35 ευρώ για καύσιμα από Κυλλήνη για Αθήνα, από Πάτρα για Αθήνα θα χρειάζεται 25 ευρώ.

Συνολικά σε κόστος, το ταξίδι από Σάμη για Αθήνα κοστίζει περίπου 116 ευρώ (85 εισιτήρια + 25 καύσιμα + 6 ευρώ διόδια).

Το αντίστοιχο κόστος από Πόρο για Αθήνα, μέσω Κυλλήνης, κοστίζει 88,5 ευρώ (47,5 εισιτήρια + 35 ευρώ καύσιμο + 6 ευρώ διόδια).

Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά περίπου των 27 ευρώ.

Ο παράγοντας χρόνος ταξιδίου

Για κάποιους «ο χρόνος είναι χρήμα» και εδώ είναι που η άφιξη του ταχύπλοου στην γραμμή Πάτρα – Σάμη, «σπάει τα κοντέρ».

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος αναχωρήσει από Σάμη με το πρώτο δρομολόγιο στις 8 το πρωί, με τα νέα δεδομένα, θα βρίσκεται στις 9.45 μ.μ. στην Πάτρα (χρόνος ταξιδίου 1 ώρα και 45 λεπτά) και στην Αθήνα με μία νορμάλ ταχύτητα στις 12 το μεσημέρι.

Δηλαδή συνολικός χρόνος ταξιδίου Σάμη – Αθήνα μειώνεται στις 4 ώρες!

Υπολογίζοντας τον αντίστοιχο χρόνο από τον Πόρο για την Αθήνα, έχουμε και λέμε.

Αναχώρηση από τον Πόρο με το πρωινό πλοίο στις 7.45 το πρωί άφιξη στην Κυλλήνη στις 9.30 π.μ. και από εκεί με νορμάλ ταχύτητα και με μία δεκάλεπτη στάση - γιατί είναι και μεγαλύτερη η διαδρομή - χρειάζεται κάποιος 4 ώρες.

Υπό νορμάλ συνθήκες, λοιπόν, θα φτάσει στην Αθήνα (το να φτάσει Αθήνα, εννοούμε κάπου στο κέντρο) στη 1.30 μ.μ. Οπότε ο συνολικός χρόνος διαδρομής είναι περίπου 6 ώρες.

Από τα παραπάνω, δίνουμε ένα στίγμα και να σταθμίσει ο οποιοσδήποτε τα δεδομένα (χρόνο και χρήματα) για το πώς μπορεί να φτάσει στον προορισμό του, είτε επιλέξει τον Πόρο, είτε την Σάμη. Το καλό είναι πως και πάλι έχουμε δύο επιλογές.

Γιώργος Χαλαβαζής


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250