«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… ποσόστωσης»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 09:46

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… ποσόστωσης»

 

Είμαστε φοιτητές διαφόρων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που δώσαμε μαζί με τους γονείς μας το δύσκολο και πολυδάπανο αγώνα για μια θέση στο πανεπιστήμιο. Συγκεντρώσαμε πάνω από 14.600 μόρια αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να πιάσουμε τις επιλογές που επιθυμούσαμε. Μάλιστα κάποιοι από μας αναγκαστήκαμε να φύγουμε στο εξωτερικό.

Με αφορμή το αίτημα της ποσόστωσης που για τρίτη συνεχή χρονιά προβάλλεται και διεκδικείται οφείλουμε να πούμε τα εξής: Και εμείς έχουμε αποφοιτήσει από τα ίδια ακριβώς σχολεία που υπάρχουν και σήμερα στο Αργοστόλι, στη Σάμη, στις Κεραμειές, στην Πάστρα, με ακριβώς τα ίδια κτιριακά  προβλήματα. Τα ίδια άλλωστε προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου. Επί πλέον να τονίσουμε ότι δεν χάθηκε καμία ώρα μαθήματος εξ αιτίας νέου σεισμού. Να σημειώσουμε ότι  γνωρίσαμε γειτονιές στην Αθήνα όπου ακόμη οι μαθητές στοιβάζονται σε κοντέινερς  και ολόκληρες  οικογένειες κατοικούν ακόμη σε προκάτ σπίτια από το μεγάλο σεισμό της Αθήνας. Αυτοί δεν διανοήθηκαν ποτέ να θέσουν τέτοιο αίτημα. Πραγματικά δεν πιστεύαμε αυτό που διαβάσαμε στο διαδίκτυο και επιβεβαιώσαμε από το Υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι δόθηκαν 436 θέσεις για 271 υποψηφίους της Κεφαλονιάς με το 90% (δηλαδή παραπάνω θέσεις  από τους υποψήφιους!) και άλλες 436 θέσεις για υποψηφίους με το 10%. Όταν μάλιστα ανακοινώθηκαν οι βάσεις έγιναν αντικείμενο ποικίλων σχολίων από τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας και δικαιολογημένα. Με το 10% Γεωπονική Θεσσαλονίκης με 7.111, Ιατρική Πάτρας με 8.570, Οδοντιατρική Αθήνας με 7.371, Μετσόβειο Πολυτεχνείο με 4.818. Για τους περυσινούς υποψηφίους: Φιλοσοφική Πάτρας 9.164 με βάση εισαγωγής 12.801, Κοινωνιολογία Ρέθυμνο 4.942 με βάση 12.093, Φυσικής Πάτρας 6.578 με βάση 14.322, Ιατρική Αλεξανδρούπολης 13.806 με βάση 18.174 !!!!!, Οδοντιατρική ΑΠΘ 12833 με βάση 18686,  Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ 6901 με βάση 16.816 και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Άλλωστε κανείς δεν έμεινε εκτός ακόμη και με ελάχιστα μόρια. Mαθητής με λιγότερο από 2000 μόρια κατέλαβε θέση σε ΤΕΙ (δηλαδή με περίπου 2 μέσο όρο).

Αλήθεια τι παραπάνω προβλήματα έχει ο νομός μας σε σχέση με τον Εβρο όπου χάθηκαν περιουσίες, από νομούς όπως αυτούς της Φλώρινας, της Ευρυτανίας, πολλούς νομούς της Ηπείρου  όπου η φτώχεια σπάει ρεκόρ, τα νησιά που κατακλύζονται από πρόσφυγες, η περιοχή της Ειδομένης,καθώς και πολλές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων όπου οι μαθητές δεν έχουν θέρμανση, με πρωινές και απογευματινές βάρδιες και  φυσικά ούτε συζήτηση να γίνεται για φροντιστήριο, ούτως ώστε με τόση ελαφρότητα να προσφέρεται  χωρίς περίσκεψη

το άδικο και σκανδαλώδες μέτρο της ποσόστωσης για μια φούχτα ψήφους; OΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.  Aκόμη και στη Λευκάδα  που όπως πληροφορούμεθα έχει δοθεί η ποσόστωση, θεωρούμε πως είναι άστοχη ενέργεια γιατί όπως μας ενημερώνουν φίλοι μας από την περιοχή αυτή δεν υπάρχουν προβλήματα από το σεισμό που να εμποδίζουν να γίνονται μαθήματα ούτε έχουν χαθεί ώρες. Aντί να καθίσουν οι αρμόδιοι να βρουν τρόπο να εμποδίσουν το κύμα των νέων φοιτητών και επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, δίνουν σε όποιον εντέχνως πιέζει, ανέξοδες λύσεις που είναι κοινωνικά άδικες. Ετσι φαίνεται ότι οι αρμόδιοι συναγωνίζονται ποιος θα καρπωθεί τα εύσημα του χειρίστου είδους λαικισμού. Μάλιστα εξαπατούν την Πολιτεία όταν δεν μεταφέρουν τη πραγματική εικόνα  στα αρμόδια Υπουργεία.

Υ.Γ Δεν στοχοποιούμε φυσικά τους μαθητές τους οποίους γνωρίζουμε, είναι φίλοι μας και τους έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας. Κατηγορούμε αυτούς που δίνουν αυτά τα διδάγματα στους νέους.

                                  Ομάδα  Φοιτητών


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250